Väntan är evig.

Har vart och forit runt som en ulmenkott idag. Vart i Borgholm en vända sedan till stallet och slutligen hem.
Nu sitter jag och försöker kolla på pressvisningen av PA3 men min datamängd på internetet tog slut för ett par dagar sedan så fort går det absolut inte! Men den som väntar får se som man brukar säga!

Och det där med väntan är jag duktig på, för det är precis vad jag gör. Frugan aka. Bonnis ägare kommer om ungefär 30 min till min stora lycka. Då ska vinet korkas upp och vi ska ha en hel mysig fnitter kväll som vi brukar ha!

Imorgon ska vi åka mot Gamleby/Överrum vid typ halv 7 för att både svänga förbi stallet och förhoppningsvis Kalmar. Har lite besluts ångest över vad jag ska ha på mig imorgon men det löser sig nog.

Fick en fråga för ett tag sedan om vad som hände med Bonnis, det vill säga vad proverna på kliniken visade.
Och förutom att han blev sprutat i knäleden bak så var han full av blodmask och där har vi förklaringen till hans seghet antagligen. Blir nog återbesök på det dock men det är en början. Blodproverna visade inget så det är ingen infektion i kroppen på honom.

Hur ska Du fira nyår?


Detta praktmongo önskar ett gott nytt år och en jädrigt god fortsättning!

Mina katter förstår inte vikten av...

... ordning och reda. Visserligen är dom mer eller mindre en produkt av mig och där av vana vid att det ligger tallrikar över allt och att tavlorna i sovrumsfönstret sedan länge ligger ner.

Men nu när jag gjort min omstart som jag förövrigt gör varje månad. Den där gången då jag stor städar hela huset, möblerar om lite (flyttar ett ljus 2 cm åt höger eller vänster) och säger högt till mig själv "Nu ska jag klara av att hålla det såhär, dammsuga en gång i veckan, ställa in disken efter att talltiken tömts och inte vid månads städningen och jag ska börja bädda sängen" och sen går det ett par dagar, jobbar och sliter - hux flux är berget av disk byggt och dammråttorna gnager mig i knävecken. Det där med att bädda sängen är ett minne blott och den är numera fylld av katthår istället.

Nej jag erkänner jag är ingen ordningssam och diciplinerad människa men ni som läst min blogg ett tag borde märkt detta.

Iallfall, mina katter är inte särskilt ordningssamma heller för den delen. De river mina tavlor, jagar lerkulor i mina blomkrukor (vilket medför att de i samma veva gräver ur hälften av all blomjord som även finns där i). Kort sagt så motarbetar dom mig. Imorse hade de hittat ett tomt etui till ett stearinljus att leka med i sovrummet. Vart dom hade hittat denne är dock ett mysterium för det saknades inget någonstans.

Att jag desutom vaknade åtta imorse av att en ordör av kattbajs spreds i huset är ytterligare ett tecken på att mina katter inte uppskattar den nya ordningen och på detta vis la en kabel en centimeter från kattlådan. Jag tackar, den rengjordes igår kväll så att säga att "en katt bajsar inte i lådan om den är skitig" stämmer inte, mina katter bajsar inte i lådan när de tycker att det är dags att gå upp.


terrorist katter.


Man ska vara ett team.

Eller hur? Man ska känna harmoni och vara ett med hästen.
Tror dock jag missuppfattade detta för ett par år sedan....


Hästarna genom åren.

Tänkte berätta (har ju inte så himla mycket att skriva nu när Bengan har en veckan jullov) om hästarna jag haft och hållt på med under de gångna åren.

Candido f. 1992 e.Heolddu Escort u.Lisvane Seiri

Liten herre som var min favorit under många år hos Ninni (där bilden även är lånad ifrån).Lady f. jätte gammal.
Red denna welshen under nått år under min tid i Glömminge hos en hästhandlare. Tävlade henne lite lätt i hoppning och hon var väldigt trevlig att rida. Pigg & framåt ;) Dessvärre fick jag reda på sedan att damen var verkligen jätte gammal (typ 25 år) när jag tävlade och tränade och hade sålts från en ridskola i Kalmar för att vara pensionär. Hon skadade sig även i hagen i ryggen/korset efter att en av svhbl unghästarna försökt rida på henne och ställt sig på hennes rygg med ena hoven.

Vidas Turbo "Tubbe"
Red jag under lite mer än ett halvår på samma ställe som Lady, väldigt snäll kille som var en gårdskorsning mellan nordsvensk och engelsktfullblod. Med en kropp som nordsvensk och energi som ett fullblod, väldigt ödmjuk kille jag hade väldigt roligt med! Hade han på foder en sommar och trimmade till han, på vintern sedan såldes han.

Köhls O'Key "Okej"
Äldre herre jag red en hel del och hade på foder en sommar bland annat, en riktig läromästare och genomsnäll. Byggde upp väldigt mycket av mitt självförstroende på honom då han var en sån som kunde ge allt på åkern men ALLTID stannade i slutet och sen kunde skritta lugnt och snällt på lång tygel. Gjorde mängder av knasiga saker på honom haha.Quinna Skop "Kvinna"
En travar märr som jag skulle rida iordning var min tanke. Inte bästa hästen att ha som första projekt kan man ju säga ;) Hon hade tydligen vart rätt duktig på banan men fungerade inte riktigt lika bra med ryttare på ryggen. När hon var brunstig minns jag att man kunde lägga ner allt som hade med ridning att göra för hon stod stilla och bara kickade då.Ba-Ba "Babben"
En arab hingst jag red hösten 2007. Väldigt speciell på så sätt att hans ägare hade en nackskada och till och från satt i rullstol, hon hade ingen styrka i armar, axlar, händer vilket gjorde att han endast reds för sätet. Och vid den här tidpunkten i mitt liv förstod inte jag alls hur man red en häst enbart för sits och skänkel och det gjorde han jätte tung i handen. Men trevlig och glad prick :PViski

En liten estländare som jag påbörjade inridning på men (tack gode gud) så avslutade vi det ganska omgående. Idag skulle jag dock mer än gärna ta mig an honom men nu har jag lite mer kött på benen. En kille med galet läcker kroppstyp och som hoppar likt en gasell men är fruktansvärt bakskygg och går mest och äter mat i hagen numera.Vidas Deloro
Ett ungt varmblod som jag skulle fixa iordning, världens trevligaste och snällaste dock kom jag aldrig så långt att jag började rida på honom (har för mig att det blev tjaffs i stallet) men jobbade mycket från backen med honom. Tyvärr hade han patella upphakning som märktes av när det blev kallt så han skulle nog också bara gå i hagen.Miss Magic "Blossom" f. 1987
En fullblodsmadamé med tidigare erfarenhet av galopptävling. Jädra krutburk med varenda liten nerv utan på kroppen. Kunde bli så taggad att hon snurrade runt runt runt när man red på fält och liknande, klapprade tänder och herre jistandes vad mycket grejer hon hade för sig. Vann min första hopptävling på henne vilket var en baggis efter som att hon var galet snabb och vändbar.

Fendi f. 2006
Mitt projektarbete i skolan som jag red ute hos en tjej. Världens underbaraste lilla c-ponny som var genom cool. Vidareutbildade henne under 2010 och startade bland annat lite klubb hoppningar. Hade hon vart 170 cm hög hade hon vart den perfekta.Jolanda "Jollan" f. 1990 (om jag minns rätt) d. 2010
Min första "egna" häst (foder men ägarna pratade jag med en gång, de brydde sig inte om henne). En riktig satkärring som lärde mig både det ena och andra, utvecklades otroligt mycket på henne och trots att vi hatade varann var hon endå lyckan i mitt liv.Camellie B "Mellie" f. 2008
Ja henne känner ni ju till vid det här laget så skriver ingetBengtsson "Bengan" f. 2007
Min egna bästa Bengan och min nuvarande solstråle.


Nyårs löften.

Kommer ni ha några sånna?

Mitt egna kommer vara att Bengan ska vara i topp till Anders E träningen i juni. Då ska han vara musklad, slimmad och kunna göra halter.

Jag själv kommer inte ha ett nyårslöfte men saker som jag vill göra nästa år och som jag ska försöka genomföra är följande:

- Gå på magkänslan, känns det inte bra är det antagligen inte det.
- Tatuera mig, äntligen efter flera års planerande så ska jag göra det.
Ska göra flera stycken & vet inte vilken jag ska börja med men ska ha texten "Ne omittas solum ambulantem" i nacken och är latin "Glöm ej den som vandrar ensam" och nånstans på kroppen (funderar längs ett revben) ska jag ha min mamma, pappa och brors avtryck av ett finger :)


Jag & Mellie, början till slut [ÖNSKEINLÄGG]

Noomie om Detta året lider mot sitt slut.:
Vilket år! :'O (:
Kan du inte skriva ett inlägg om Mellie, lite om hur hon var, om hur ni 'träffades' osv?(:

-
Camellie B f. 2008 e. Camaro M ue. Tolstoy [till salu]

Mellie ägs utav en kompis till mig som jag lärde känna genom min förra pojkvän som jobbar på deras gård. Tanken fanns inte att jag skulle rida in Mellie och visa henne på tre års testet då ägarens brors flickvän från början skulle ta sig an henne då hennes häst hade gått bort men ångrade sig sedan (har för mig att det var så, hon skulle köpa ny egen också) så då sa jag det att jag kunde ta henne. Vi la fram lite idér och de funderade. Sen kom hon hem till mig den 7 oktober 2010.


När jag fick hem Mellie hade hon enbart haft sadel på sig ett par gånger, var longerad lite och hade haft träns på sig ett fåtal gånger men i det stora hela var hon väldigt orörd då hon och ägaren inte fungerade ihop. Från början skulle Mellie blivit hennes framtida tävlingshäst men hon blev för liten. Jag kände inte Mellie över huvudtaget, hade borstat på henne en gång innan hon fick komma till mig. Vilket var en ganska stor chansning, ston kan ju vara erhm lite säregna.


Men det fungerade och jag började sakta med säkert vänja henne vid träns och bett, var ute och gick nästan varje dag antingen i grimma eller träns. Ensam och i sällskap, allt för att vänja henne vid ett liv som ridhäst. Min förra ponny gick inte att rida ut på själv så la stor vikt i att hon skulle fungera själv. Mellie hade inga problem vid att vara själv ute men i stallet levde hon jävel. Hon hade lyckats slita sig hemma på gården och detta mindes madame så det jobbade vi väldigt mycket med, att hon skulle hålla sig lugn.

Mellie var i det stora hela otroligt tuff i allting och hade man henne med sig gick allt som på räls. Vilket jag oftast hade, minns hur jädra cool hon var när jag började longera med sadel på de första gångerna. Hon showade runt och tyckte hon var så himla frän! Lika så i löshoppningen, hon var bäst enligt henne själv vilket resulterade i en kullerbytta en gång så sanden yrde. Sån var Mellie i ett nötskal, hon ägde och var störst, bäst & vackrast.

 

Jag minns också första gången jag satt på henne, jag var inte särskilt nervös efter som jag lagt ner så sjukt mycket förarbete men man visste ju aldrig! Hade mitt ankare Tove och min kamerakvinna Tina med mig i lösdriften som var en plats Mellie både var trygg i och kände igen. Jag satt upp sedan så snirklade vi runt bland stolparna och övade stanna, gå, svänga. Där red jag ungefär 3 gånger innan Tina ledde mig utomhus. Efter omkring 8-10 pass så red vi ut första gången tillsammans med Li och Bonnis (unghästen jag hade hemma för ett tag sedan).

 

Mellie var enligt mig en dröm att rida, hon var pigg och allert samt positiv och nyfiken till arbete. När det blev för jobbigt sa hon dock ifrån genom att skicka ut ett eller två bakben. Men hon var himla frän att rida, orädd och gick fram över allt. Kaxig som få desutom!

Ja, ni som vart med och format en häst vet ju hur det är. Första galoppen, när hästen en dag vips börjar arbeta rätt med mera. Mellie gjorde jag precis som med Bengan, allt var på känsla. Red till exempel utan stöd på bettet väldigt länge för att jag ville få fram en känslig och lyhörd häst med egen balans. Något som jag lyckades bra med, i slutet av våran tid gick hon stadigt i form i alla gångarter och var kontrollerbar både samlande och ökande i gångarterna. Kunde samla sig i galopp ett par steg i form i uppförsbacke till exempel och fattade galopp från lugn och fin trav. Dock jobbade vi mycket på fattningarna då hon hade lite svårare för höger (löshoppade i vänster varv och där av blev hon starkare i den galoppen)


Driftlig som få!

Idag har jag vart helt otrolig!
Först åkte jag & pappa in till Kalmar för att hämta min bil, han väckte mig vid halv 9 :"( Hemskt! Men ska kanske tacka honom för att jag fått så mycket gjort idag.

Iallafall, inne i Kalmar blev det shopping. Jädra mellandagsrea! Hate you. Blev iallfall en discogrimma till Bengan som sedan var för liten runt mulen. Han drar nog faktiskt ponny i grimmor och träns så ska fråga på Cheval om jag kan få låna hem ett svart Dyón träns och prova :) Och en almenacka till mig.
Sen två vita koftor, en vit långärmad tunn tröja, ett vitt linne, en Kingsland hoodtröja som jag hittade på Cheval's rea. 50% av kändes rätt vettigt :)

Sen hem och fick ett enormt ryck att börja möblera om. Så släpade fram en byrå jag haft ståendes i tvättrummet, rev ner min hemska spegelvägg och skruvade ur alla miljoner skruvar den satt fast i. Sen upp med tavlor och slutligen påbörjades storstädningen. Skurat varenda millimeter av huset, dammsugit, dammtorkat, plockat in och ur diskmaskinen, startat två tvättmaskiner så nu är det rent. Ruskigt rent!

Kollade klockan och insåg att jag vart i städdvala i 3 timmar så begav mig mot stallet, borstade på Bengan och gjorde mat :) Bytte täcke till det rutiga efter som att det blå har sämst passform.

Hem, min äckelgranne kom över och ville ha hjälp med sin dator. Tog 40 minuter (varav 20 att förklara vad en e-mail var) sen lekte jag med min nya fina stavmixer från Bodum. Mums! Kiwi, apelsin, mango och hallon blev super bra :D


Detta året lider mot sitt slut.

Och gud vilket jädra år!
Hela året har vart tjockt av nya, spännande saker som jag aldrig hade kunnat drömma om när 2011 inleddes.
Både roliga och tråkiga saker har inträffat, men jag ångrar ingenting. Jag har utvecklats och växt som person, jag börjar känna mig hel.

Året började med träning av Mellie, första galoppen och allt det där. Känslan när hon började söka sig till bettet, hur jag formade en häst. Helt otroligt. Tre års testet, aldrig tidigare har jag vart så himla nervös. Hur hon som annars har nerver utan på kroppen skötte sig utmärkt och var kolugn. Tyvärr fick vi ett/två poäng under klass ett men bara känslan av att hon skötte sig var värd hela jordens befolknings vikt i guld.

Balen, då jag insåg hur många fantastiska människor jag haft i min omgivning men aldrig tagit kontakt med. Det var helt klart den bästa och sjukaste fest jag någonsin vart på. Alla så himla vackra och fina, att vi desutom var majoriteten av avgångseleverna var helt fantastiskt. Myset i bilen och samtalen med människor jag aldrig trodde tyckte och tänkte så om mig. 

Körkortet som jag så länge suktat efter, 3 poäng i från max på teorin och tre uppkörningar men jag fick det till slut. Helt fantastiskt, känslan när man åter igen är inställd på att "fan jag klarade det inte", jag började till och med gråta på sista uppkörningen för att jag var så nervös. Men när han säger att "Grattis Anna, du har nu körkort" var helt sinnes.

Att jag sedan två dagar senare åkte och kollade på mitt nuvarande jobb var också fantastiskt. När jag klev in i översikts rummet (där man kan blicka ut över lagårn) och jag tänker "vad fanken gör jag här? Tänk om jag får jobbet?!" och det fick jag också. Stackars min chef, han trodde nog att jag var utvecklingsstörd när jag frågade 3 gånger om han var seriös när han sa att jag fick jobbet.

Studenten och studentveckan, nu skulle jag bli stor. Läsa sista sidan på den bok som jag läst i tre år. Alla minnen, alla människor jag hatat och älskat under tre års tid. Min stora feta familj skulle nu separera och lämna boet. Vet ni hur många tankar som flyger genom huvudet sekunden innan man ska springa ut? Jag var livrädd, jag ville men endå inte ta steget ut i världen.

Nya jobbet som var kaos, så himla mycket att lära sig och ta till sig.

Två hästar som kom hem, en som åkte och när jag insåg att Mellie och jag aldrig skulle bli ett team. När det istället bara blev en shettis kvar, aldrig att jag hade trott att jag skulle lägga av med ridningen för att fokusera på tömköring och dressyr på töm. ALDRIG. Men jävlar vad bra det blev.

Nya vänner man har lärt känna, frugan som flyttade ner till ön och allt galet. Sakta med säkert bygger jag upp ett liv här och det känns förbannat bra.

Gammal vänskap som tagit slut, kanske inte det roligaste kapitlet men efter en längre tids fundering insåg jag att det var såhär det skulle bli.

Och vad kommer nästa år att bjuda på? Jag kan knappt berga mig.
Nu äntligen

är julen förbi och helgens arbete slutfört.

Igår var det utgång med bästa frugan och hennes bror. Det tog 2 timmar från det att vi ställde oss i kön till det att vi fick första drinken. Men den som väntar på något gott...

Hela kvällen var väldigt trevlig och jag hade dunder kul!

Idag så har jag vart hemma hos mor & far för julfirande. Legat i soffan hela dagen & bara varit lat, kollat på film och haft det väldigt lugnt. Nu på kvällen åt vi av ren tradition renskav m. pressad potatis. D U N D E R G O T T !
Och öppnat paket, jag agerade tomte.

Jag fick väldigt bra julklappar och är mer än nöjd!
- Pengar
- Symaskin
- En burk med symaskins tillbehör
- En burk med godis
- En stavmixer (ÅHHH SÅ GLAD MAN KAN BLI FÖR ETT KÖKSREDSKAP!)
- Böcker
- En tjock häst i keramik
- En kudde
- En choklad ask


(har försökt vända bilden men den vill inte)


Tjock hest :DGott hjul.

Ja men hej på er!

God jul och god fortsättning på slutet av detta förjävliga år :D

Idag så har jag gått runt o nynnat julvisor hos korna. Ingen rast ingen ro men dagen har vart grym endå!
Jag är inte så mycket för julen faktiskt och om det inte vore för att mor o far ville fira det hade jag nog låtsats som att det regnat ;) Inte firat jul den 24e på 3 år nu och jag lider inte.

Anledningen: Jag är inte religös och det är utav den anledingen man i grund och botten firar jul. Efter som att jag är icke troende blir det bara en anledning att äta alldeles för mycket mat, dricka för mycket alkohol och ge bort presenter. Vilket man kan göra vilken dag som helst på året ;)

Men, på måndag ska jag hem iallfall och äta renskav (tradition i min familj som inte tycker julmat är någon smakupplevelse direkt) och öppna lite paket. Till mig själv i år klickade jag hem tre prylar från Nelly på deras rea. En orange klänning med bar rygg, en freebra (ska se om den passar annars får den väll åka tillbaka igen) och ett slappt vitt linne.

Vad har ni fått?

Även fast att jag inte har det...

... så har min hjärna det. J U L L O V !

Jag skriver "Rambo täcken", går in på google söker på "Amigo täcken" och näe fel blev det.

Nu taggar jag iallfall tre dagars jobb, somnade vid halv 12 inatt efter att ha vart hos Magnus och fikade och det var väldigt trevligt. Men får sova på lunchen istället, åka iväg till stallet i illfart o mocka sen hem så kanske jag hinner sova typ 1-1½ timme :)

Men nu ska jag ut till muorna, hare gött!

Rambotäcken:

Fick frågan om Rambotäckena görs i små storlekar och javisst gör dom det! Slänger in ett par länkar till några av de täcken som finns.

200g - Rambo Hero - 75 till 160 cm
200g - Rambo Hero Plus - 80 till 160 cm - med avtagbar hals
0/250/400g - Rambo Bravo Ponny - 80 till 125 cm - avtagbar hals går att köpa till
0/200g - Rhino Ponny Wug - 85 till 115 cm - halvhals
370g - Rhino Ponny Plus Turnout Heavy - 75 till 125 cm - med fasthals 200g

Jag önskar mig dessa täcken och en vacker dag ska jag också stolt äga dessa i varierad tjocklek. Ponny täckena är billigare än att köpa de som finns upp till de största storlekarna förövrigt. Men närmast på inköpslistan står det sistnämna som kostar 1245 kronor och sedan nummer två nedifrån i 200 g och slutligen det i mitten i noll gram som regn täcke.

Liten önskelista till mig själv när jag endå är i farten och glor på häst prylar.
Newmarket fleece jacka i choco
Kingsland jacka "Quibell" i svart
Schockemöhle väst "Nancy", som jag kan dö för denna


hört i stallet.

Tjej ett: "Varje gång man rider förbi den där bajshögen så ska dom nosa"
Tjej två: "Tänk om vi skulle nosa på vårat bajs med?! :O :O "
Tjej tre (rider inte utan går på backen): "Jag har inte nosat än..."

-
Tjej: "Anna mjölkar du korna för hand?"
Jag: "Nej, vi har maskiner som gör det"
Tjej: "Jaha. *funderar lite* Matar ni korna ur handen då?

-
Tjej: "Vad heter hon?" *pekar på Bengan*
Jag: "Bengan"
Tjej: "Vilket konstigt namn på en tjejhäst..."

-
Tjejen har tappat bort sin mössa och springer runt som en dåre och letar bostavligttalat över allt (spotunna, i boxen, under hästens täcke etc etc)
"Vart har jag lagt min mössa? :("
Vi börjar leta
"Du, den sitter fast i din luva på tröjan..."

Alltså! Jag har nog de grymmaste små tjejerna i stallet, de är så jädra sköna att det är osannorligt!

Det här med kärlek.

Det finns dagar då jag känner, fy fan vad kul det vore att ha en stor häst att träna och tävla med.
Jag blurrar runt på lite annonser, hitar super fina jag med all enkelhet skulle kunna maila på.

Sen åker jag till stallet, möts i hagen av ett ljust pipigt gnägg och små trippande steg.

Och även fast att jag bara haft Bengan i 4 månader så har vi kommit ganska långt på vägen.
Bengan är ingen dyr häst, det finns inte mängder av märkesutrustning jag kan hänga på honom, han har inget flashigt steg, hans exteriör är lite som den är men han skänker mig så mycket mer glädje än vad någon annan häst jag tidigare haft änns vart i närheten av.

Min relation till Mellie var något speciellt men jag minns bara hur den varma känslan som spred sig i kroppen kändes men nu mera gör det bara ont.

Bengan är fantastisk på alla sätt och vis och att bara veta om att nej jag kommer aldrig kunna rida på honom ordenkligt gör mig på något sätt lugn. Jag kommer aldrig växa ur honom helt enkelt och han ska vara vid min sida resten av sitt liv.

Idag när jag var i stallet, tjejerna avgudar lille Bengan och han sköter sig så ypperligt. Trots sina fyra år står han som ett ljus i stallgången när de hänger i manen, klappar på honom (alla samtidigt), klänger och skriker. Han är inte van vid sånt, han har bara gått i hagen tills han kom till mig men endå finner han sig. Sen att han med mig kör lite fula trix och kan tugga tag i min mössa eller hår det är en annan femma. Det är charm.

Nej den där lilla rulltbullen är och förblir den enda hästen i mitt liv iallfall ett par år framåt. Letar medryttar häst istället (var sugen på att börja rida lektion på ridskola igen men jobbar så jädra ojämt att det är omöjligt)

Bengan, innan han blev smäll fet :D

När Bengan blev fet. Haha lägg märke till hur ojämn han är mellan bak/fram ;)

 

Bengan nu, ny klippt och håller på att trimmas och slimmas.
kung i stallet.

Det finns inget staket i världen som hindrar denne herre.


När jag...

... äntligen fått min symaskin ska jag sy ett bogskydd till Bengan. Hans täcke från Källquist "Protector" har tyvärr inte den optimala passformen i bogen då ena fliken liksom viker undan sig och skaver. Tråkigt efter som att jag älskar täckets härliga finesser.

Men i det stora hela är täcket galet, svansläppen är gigantisk. Den går enda ner till haserna, bakbens snörena är inte alls gjorda efter ponnier som drar 95 i täcke och bukgjordarna är korta (har utspänt på nästan längst ut och på mitt andra nästan längst in). Det hamnar typ jämt på sniskan och näe inga fler täcken där ifrån!

Hansbro täcket där emot är super bra, ligger stilla och ger inget skav. Love it!

Sitter och kollar på tjockare täcken då vi behöver nått sedan när snön kommit, de jag har nu är bara 100 g och 150 g vilket inte räcker sedan till naken ponny. Vill ha ett med hals men det finns seriöst ingenstans!

Blir nog ett Rambo täcke till vintern då jag älskar deras passform! Eller ett till Hansbro :)

Förövrigt så vill min mobil inte ge gårddagens videoklipp till datorn, tack så mycket. Så blir väll en ny film imorgon då vi ska tömköra över bommar är tanken.

Idag ska vi bara promendera!

Puss

Hinderbana.

Filmade en liten stund, ska bara klippa i den så kommer den upp (...imorgon).

I det stora hela var Bengan fin
och hinderbanan var väldigt nyttig då jag fick lite svart på vitt vart vi ska fortsätta vårat arbete.

Började med att skritta fram, korta och länga samt mycket böjda spår för att aktivera sidorna och mjuka upp honom. Han var lite springig och ofokuserad, stod ju mängder av fräsiga koner över allt som var spännande att titta på. Travade fram och fortsatte samma arbete som i skritten. Han kändes hyfsat lyhörd men var lite tjafsig i munnen när han inte fick pinna på sitt tempo utan var tvungen att anpassa sig efter mig.

Där efter gick jag över till serpentinerna och detta vet jag var något vi traglade oss gråtfärdiga med i september fast runt träden. Och då gick det inte alls, han stack bara förbi och förböjde sig så det var riktigt kul när jag kunde göra fina stora serpentinsvängar och kunna "gena" och räta upp svängarna. Lite som att få det bevisat att nått har vi ju klarat av iallfall! La in halter vid varje bågbyte och det var inte lika kul, halterna är fortfarande vårat stora problem då han är så himla otålig och väntar inte in mig.

Sen gick vi vidare till att lägga in cavaletti bommarna som var lite mysko till början men sedan gick det ganska bra. Han är aningen oförsiktig och lyfter inte på benen riktigt och mitt stora problem är att jag släpper iväg han halvvägs över bomserien. Det gör jag ju inte när jag rider över bommar så varför ska jag göra det när jag tömkör? Dumt av mig ;) Detta medförde att när vi travade över serien så sticker han iväg halvvägs över och jag halkar efter.

L'et av bommar gjorde jag om när jag bygde banan till ett Z fast med rak mittendel. I början stack han ut ur serien och ville inte svänga men efter lite trixande och tungan rätt i mun för bådas del. Krävs lite planering när man går 1½-2 meter bakom och ska svänga i rätt stund. Men det var nog den bästa delen av hela hinderbanan då han fick tänka lite mer.

Slutsatsen av passet:
- Träna på korta cavaletti serier med endast 2 bommar för att kunna lära oss att bibehålla tempot och inte springa iväg (kan hästen inte behålla tempot över 1-2 bommar gör den det garanterat inte om man lägger till fler bommar) så det ska vi jobba på. Dels för min egen skull och för hans med.

- Halterna, behöver inte änns förklara va? ;)

- Kolla upp tänderna (ska prata med hon som har stallet om hon kan glutta in i munnen och se om han har vargtänder som busar eller om han helt enkelt inte trivs med bettet för han är lite tjafsig imellan åt)

- Halvhalter, jobba mer samla/öka för att kunna aktivera hela honom.

Där ifrån börjar vi!

Imorgon ska Bengan promeneras i grimma och grimskaft ner till grannbyn, blir väll ungefär ½ mil :)

Dagens träning.

 

Blir en hinderbana är tanken, lite tankenötter till min käre Bengan. Den svarta linjen visar en hel bana med slalom, gå mellan smala bommar, portar där jag ska göra halt/övergångar och cavaletti. Den röda linjen visar en liten tanke nöt med slalom och en bom"bana".

 

Tänker filma dagens träning korta stunder samt visa positionens betydelse i tömkörningen då jag får en del frågor om just det. Hope you like it!

Nu ska jag kasta i mig lite mat och sen brumma iväg!

Puss

Ojsan hopsan.

La ut annons på hastnet om mina resterande hästprylar. 8 svar har jag fått :D

Problem lösning - tömkörning.

Tänkte berätta hur jag löst problemen i tömkörningen med Bengan och Mökkur.
Jag har hela tiden gått på känn och använt sunt förnuft i mitt problemlösande och än så länge har både Bengan och Mökkur blivit trevliga och lyhörda i tömkörningen.

Snurrar.
Både Bengan och Mökkur sysslade med att snurra i början av inkörningen. Bengan gör det fortfarande i bland för att han blir överladdad medans Mökkur hittar på andra hyss istället. Men med Bengan gjorde jag helt enkelt så att jag kortade av avståndet mellan oss för att snabbare kunna följa med i snurren och inte hamna framför honom. Samtidigt som jag drev på honom med rösten för att han skulle börja tänka framåt. Jag minns första gången jag skulle tömköra honom det tog ungefär 15-20 min innan han förstod vad jag ville.

Mökkur där emot som jag inte kände gick jag nära men inte så nära att han skulle kunna sparka mig. Han förstod dock snabbare efter som att han redan kunde det framåtdrivande kommandot.

Fryser.
Bengan har aldrig fryst, han har full gas framåt eller full gas runt runt. Medans Mökkur gärna fryser när han inte förstår och blir istadig. Jag väntade ut honom tills han lugnat ner sig och slappnat av innan jag mjukt drev honom framåt alternativt svängde honom för att kunna "rubba" honom.

Vill inte stanna.
Här har vi Bengans huvudproblem som vi fortfarande jobbar på. Men jag jobbar mycket med mina röskomandon även i den dagliga hanteringen vilket har gett resultat i tömkörningen. Men när Bengan var som värst och skulle backa, krafsa i backen och stegra så fort jag änns tänkte tanken på att göra halt så gick jag tätt intill bakom/snett bakom honom. Hade ett dressyrspö med mig som jag höll vänt dvs med handtags knoppen längst ut. När han stannade berömde jag, när han backade/kraffsade/stegrade etc. så duttade jag honom på rumpan. Men framför allt korta halter där jag hinner be honom gå fram innan han fick damp. Sen succsesivt ökade jag längden på halterna och nu kvarstår problemet bara i uppvärmningen men det är mest för att han över överladdad.

lite veckoplanering.

Ja men nu ska ju veckan planeras och struktureras upp!
Fast har kommit fram till att det är ingen vits att jag skriver vad jag ska göra för det lyckas jag ju endå inte hålla.

Måndag (idag): Ledig
Tisdag: Motionering på kvällen efter jobbet
Onsdag: Motionering
Torsdag: Upp och hoppa tidigt, motionering innan han släpps ut på morgonen. Ska till tandläkaren sen & fika med Magnus. Förhoppningsvis får jag även tid hos frissan då med :D
Fredag: Ledig
Lördag: Motionering (ev. ledig beroende på när jag kommer från jobbet)
Söndag: Motionering

Så två/tre dagars ledighet bjuds det på denna vecka. Känns som ett helt ok upplägg :)

Jag har en duktig kille.

Bengan fick stå i lördags efter som jag smidigt nog vaknade så himla sent och skulle in till Kalmar men igår fick han röra på sin pimpinetta flörtkule kropp. Longering stod på schemat.

Han är så himla festlig den där killen. Alltid tar det omkring 15 min innan herren änns kan fundera på att lägga i någon annan växel än femman, fullt ös medvetslös är vad som gäller! Kan bli lite tröttsamt i tömkörningen men man får hålla modet uppe och bara skratta åt hans dumheter.

Men igår, skrittade fram han ute en liten runda på 10-15 min och sen in i ridhuset där jag gick ytterligare 5 min samt travade fram två varv åt varje håll längs med fyrkanten. Han var pigg och trog några bockserier, där hängde jag som en vante ;)

Bar fram två bommar efter som att hans bukmuskelatur ska trimmas samt att jag vill länga steget på honom och aktivera hjärnan. Han tycker att det är dunder kul med bommar och tycker att det är betydligt roligare att hoppa över dom!

Iallfall, började med att ha ungefär 1 ½ meter imellan, det tog han likt en studs till en början innan han slappnade av. Fullt ös i galopp var den rätta gångarten ansåg den lille herren, inget mig emot efter som att jag longerar i huvudsyfte för att stärka galoppen. Han var duktig och höll sig kvar i det angivna varvet för en gångs skull och höll inte på och vända & krångla.

När han hade börjat slappna av sedan kortade jag ihop bommarna så det blev travavstånd och förutom när han hoppade det likt en oxer så såg det riktigt fint ut och han slappnade av.

I slutet var han trött, travade av nått varv runt fyrkanten och skrittade slutligen av innan vi gick in.

Så idag kommer han få stå, dels för att han gick ganska hårt igår och för att jag har pressat med tiden då jag börjar vid halv 1 igen :)


Julklappar inköpta!

Det är nog första gången i världshistorien jag handlat julklappar i tid.

Mamma fick denna underbaring från Gersemi. Åh hade så himla gärna velat ha den själv men icke den fick gå till min älskade mamma!

Min bror fick en tröja som jag väl hemma insåg skulle bli alldeles för liten. Lille plutten har ju blivit lite större än vad jag mindes honom så får åka in och byta den sen efter jul tillsammans med honom :) Haha lite skillnad på S och L.

Och faderallan fick 3 par färg sprakande strumpor och en bok.

Så jag är rätt nöjd över dagens fynd!

På min egna önskelista (som jag kommer få beta av själv) står:
- Soffa
- Tv
- Inredning till huset
- Väst att ha i stallet
- Stalljacka
- Ridtröjor
- Jeans att ha i stallet (rider ju inte längre så känns onödigt att köpa ridbyxor för flera tusen när jag kan köpa jeans för ett par hundra)
- Tömkörningsgjord och sele till Bengan
- Vintertäcke med hals
- Regntäcke
- Tyger

Men som julklapp till mig själv blev det två doftljus, en påse godis och en diskborste :D Nöjd Anna!

Bless your soul
You got your head in the clouds
You made a fool out of you and boy she's bringing you down
She made your heart melt but you're cold to the core
Now rumor has it she ain't got your love anymore


Jag blir så jädra ledsen när jag läser sånt här.

Innan jag börjar skriva - jag har vart på julbord och har två uuunderbara glas vin i blodet.

Detta är ett svar på detta inlägg om mobbning och skönhets ideal.

Jag har aldrig förstått mig på mobbning, inte heller det faktum att man ska vara pinnsmal som är ett sjukt ideal. Du duger helt enkelt inte som du är längre utan midjan ska vara pinnsmal, brösten ska vara upppumpade, överläppen ska vara ska vara lika stor som underläppen, man får inte ha en enda tillstymelse till rynka för då är man gammal. Att vara mullig, att ha former, att ha stor rumpa, små bröst, låren går ihop, rynkor - att vara människa och naturlig, unik det är inte längre acceptabelt. Det är inte längre okej att vara som man är utan man ska vara någon annan och det gör mig fruktansvärt illa till mods.

Att läsa ett blogg inlägg om en tjej som är otroligt trevlig, go och varm som säger att "Visst jag är inte vacker, eller smal, men är det inte mitt problem? Tror ni inte att jag redan vet det?" gör mig så ont. För alla är vi vackra oavsett om man är smal, tjock, lång, kort. Jag avskyr egentligen att säga orden smal och tjock för det är så pekande, så negativt laddat. Jag hatar när folk säger till mig "Oh Anna hur kan du vara så smal?". För mig är det inget positivt, det är lika kul att höra som att någon skulle fråga varför man är tjock.

Poängen är den att vare sig man har stor näsa, liten näsa, en böj på näsa, en spetsig näsa etc etc. så är allt lika vackert. Vi är dom vi är oavsett vad folk säger. Det är bara ytliga beting, när ska folk lära sig att ge folk en chans och se till det inre?

När jag gick i sjuan slutade jag äta i skolan. Egentligen borde jag inte skriva om detta men nu är det så pass många år sedan så om detta skulle komma ut till nära och kära får jag helt enkelt ta det efter som att bloggen är ofentlig. Men i sjuan slutade jag äta lunch och övriga matintag försökte jag begränsa med "jag åt så himla mycket till lunch", något som min stackars mamma fick höra allt för ofta. Och varje dag beklagade jag mig till de dåvarande kompisarna "jag är så himla tjock" - för att få bekräftat att jag inte var det. Målet var ständigt att bli lite smalare, att revbenen skulle synas lite till för jag ansåg det som vackert. Jag hade vid 13 -14 års ålder ännu inte komit in i puberteten, eller jag hade inte fått några former. Och det var nog lite det som triggade min besatthet kring vikten, om jag inte skulle ha former kunde jag väll lika väl vara ett skelett.

Varje dag i princip i lite mer än ett halvårs tid vägde jag mig i smyg, självklart yppade jag inte ett ord om min syn på kropps ideal för mina föräldrar för det hade vart långt ifrån acceptabelt.

När jag började åttan kom jag "finally" in i puberteten. Resten av högstadiet var psykiskt en katastrof och en jädra berg och dalbana. Det var hemskt och jag minns perioden som ett helvete. Jag kände min mestadels missuppfattad som säkerligen många tonåringar känner sig - ingen ser mig så som jag är. Mitt sätt att synas då var hemska linnen som jag kasade ner för att folk skulle få se lite hud. Jag rodnar bara jag skriver det men anledningen till att jag skriver det är för att man ska veta att "jag är inte ensam om att känna såhär, det finns fler än bara jag som känner mig ensam"

Jag kan idag vara stolt över min kropp, jag kan kolla mig i spegeln och säga att jag är vacker. Även fast att jag ibland endå kan känna mig illa till mods på stranden med bara bikini på mig men det handlar om att jobba på det. Men det tog också sisådär 5 år dit jag är idag.

Ingen ska kunna tycka och tänka om hur JAG ser ut. För vi alla är unika och det mina kära läsare det är skönhet.
Man ska inte behöva tänka "om jag bara gick ner 10 kilo så skulle jag vara snygg". Man ska inte behöva känna sig äcklig för att man väljer att inte raka benen eller för att man har en krok på näsan. Kom igen, ego boosta er själva - DU ÄR VACKER PRECIS SOM DU ÄR oavsett kroppsform.

Vägen till att uppskatta sitt utseende är lång men ett gott självförtoende kommer man långt på och att inte förglömma oerhört attraktivt.

3 december 2007.

Edit: Vill tipsa om den här bloggen


Lilla fröken dålig planering.

Somnade vid halv 2 inatt, vaknade vid 1 (jag var trött) och inser att det kanske vore en god idé att tvätta jeansen jag ska ha på mig ikväll. TUR att vi har torkskåp på jobbet så de hinner torka på typ 1 timme annars hade jag fått gå naken på julbordet.

Men kan inte åka härifrån föränns maskinen är färdig vilket innebär att jag är i stallet vid typ 3 halv 4 och måste vara tillbaka här senast 5. Ska mocka och göra påsar, beroende på vad klockan är så kanske jag hinner motionera Bengan annars får han helt enkelt vila idag igen.

Jag gjorde något oväntat igår, något jag inte tycker om att göra men om man har en skitunge som ser ut såhär:

Han var alltså redan blöt enda in mot huden och jag vet inte vad han sysslat med för han hade stora lerkakor hängandes från maggjordarna på täcket så fick lägga på det andra täcket istället för att det andra skulle torka till i leran så jag kunde borsta bort den skiten :P Tänkte dra av täcket med blötsvamp med så det inte ser så hemskt ut.

 

 

Tvättat ren och fin. Han tyckte det var lite obehagligt att bli avspolad men efter ett tag stod han hyffsat stilla :)


Se värt.

"When your own pride is more important than your hors'e well being, this is the result, destruction. True love gives balance."
/Kommentator på klippet.fann den på denna bloggen.

Det här med pigga hästar & ponnier.

Jag tycker om hästar med klös i. De ska vara pigga, frammåt och på hugget. De ska vilja, vara ettriga och tuffa. Man kommer långt på det, en häst i slowmotion är inget jag någonsin gillat eller velat ha. Desutom kan jag erkänna att jag aldrig lärt mig rida hästar utan motor kan bero på att det engagemanget hos mig aldrig funnits där.

Men det är skillnat på hästar med nerv i och hästar med nerv i.
Hästen ska vara kontrollerbar och ha god förmåga att kunna reglera sig. Det är dock ingen häst som föds med de två egenskaperna och något som ryttaren måste träna upp för att kunna komma någonstans.

I mina yngre dagar red jag en äldre fullblodsmärr vid namn Blossom. Hon var het, klapprade tänderna och var allt annat än de två egenskaperna jag önskar hos hästar med nerv. Då hade jag en träningsplan jag tyckte var superb men idag har jag en helt annan syn på det.

Men kom igen, alla har vi vart unga. Men utav den anledningen är jag inget förespråkare till att unga (& orutinerade ryttare. För ja det är man vid 10 års ålder vare sig man vill erkänna det eller inte) ryttare ska ha hästar med mer nerv i än vad de klarar av. En sak är om ponnyn i fråga är reglerbar och kontrollerad då är det en "rosettplockare" men så har vi de här som inte har pengarna till att köpa denna fantastiska ponny utan finner då hästen med så mycket energi att den sprängs så fort den ser ett hinder. Men ja man hoppar endå fast det går på tok för fort och det är en fara för både sig själv och sin omgivning.

Om jag idag skulle köpa en häst med mycket nerv (Bengan har nerv, jädra krutburk) som inte klarar av att se ett hinderstöd utan att börja studsa, takta, fjompa runt så skulle jag också börja där. Varför ställa fram ett hinder när hästen inte kan bete sig när bara 1/4 av hindret är framme?

I'm a bit tired, och grinig idag jag vet. Och inlägget är absolut inte riktat till någon men det är alltid valfritt om man vill göra sig till ett offer.

Åter till hinderstödet, en häst som inte kan behålla skallen under ytan OAVSETT hur mycket nerv det är i den ska inte (enligt mig) jobbas på hinder föränn den kan hantera något så simpelt som hinderstödet eller en enkel bom på marken. Man ska kunna rida ett dressyrpass utan att den får rådamp så fort den hör "we are the champion" that's it. Diciplin mina vänner.

För en häst som bara studsar och tappar huvudet inne på banan må vara snabb men det stjäl dyrbar tid och kan kosta er den ärofyllda rosetten bara för att man som ryttare gjort tabben att ha för bråttom ut på banan.

en 2000 år gammal bild på Blossom fd. galoppör med jädra massa nerv. Smickrande, oohh yes.
Bild av


Liten charmig film sådär en onsdag kväll.Jag skrattar så himla gott åt denna.
"ÅH MOROT!"
"ÅH vad har vi hääääär borta" *nanana*
"ÅH MOROT!"
"Hmmm" *sniff sniff*
"Hoppa? Ja men morot!"
"Om jag struntar i att hoppa, får jag morot iallfall då? I'll give it a try :D"
"Näe men nu kliver jag över sista gången, todilooooooo"

Jag brukar inte använda godis som lock egentligen för han blir så förbaskat tiggig men kände att vafan låt gå för denna gången. Och mitt kroppspråk vid inkallningarna är hemskt ;)

GLÖM INTE!

KLICKA HÄR AND YOU WILL SEE.

(lite grymma prylar bara)

Stallet avklarat.

Har vart ute och fixat i stallet, skönt att ha det gjort :)

Bengan har lugnat ner sig i boxen och slutat gräva i bädden och börjat äta upp sin kvällsmat vilket känns skönt. Var även ute och hälsade på spektaklet i hagen. Lilla pinutti :D

Tömkörning av busig poni.

Idag så var jag i stallet lagom till insläppet, kände för att träffa lite folk. Ja gott folk min shettis är en rymmare av rang. Igår hade han vart i alla hagarna och hälsat på, idag så var han inte i nån hage utan på utrymmet mellan de tre hagarna och hade full koll! Haha, han är galen. Han tror han är kung den lille herren ;) Men vi sa det att vi stängslar inte på mer utan han får väll springa mellan hagarna efter som han inte utgör någon större fara.

Iallfall så tömkörde jag idag för första gången sedan en månad tillbaka. Och jag var nervös faktiskt, jag tänkte det att helvete det här kommer inte sluta bra.

Men det gjorde det faktiskt, till en början trodde jag där emot att han hade förvandlats till en jävul. Han galoppera på stället, försökte sticka och ruskade på huvudet. Berodde nog endel på att det var ett ekipage i ridhuset med som han hade siktet inställt på.

Men vi delade på ridhuset så vi höll oss på varsinn halva. Och efter ungefär 15 min började han slappna av och sluta dra åt helvete. Jobbade mycket volter, halter och övergångar.

Kan berätta att det satte mig på prov, för jag fick verkligen tänka hela tiden på vad gör han nu.
Tänker han sticka?
Tänker han sakta av?
Så det var väldigt lärorikt och vet ni vad, han gick som en klocka där när vi började närma oss slutet. Låg på åttvolter och varvade mellan skritt, trav, halt och det släppte så himla fint. Han slutade ruska på huvudet, öka tempot och började till och med arbeta rätt bakifrån. Känslan var grym!

Sen skulle vi ta en liten galopp och han orkar ju inte bära sig alls men en bockserie kunde han minsann bjuda på ;) Så ska släppa han i ridhuset nån dag och arbeta med galoppen.

veckans fortsatta planering ser ut såhär:
Onsdag + torsdag: Vila
Fredag: Tömkörning ute
Lördag: Tömkörning ute
Söndag: Tömkörning över bommar

LANGA 5 KOMMENTARER OCH JAG....

... fixar film på kvällens tömkörnings träning ;)
som förövrigt kan bli riktigt skämmig
efter som att vi inte tömkört på 1 månad
minst

HAHA!

Hittade en helt underbar hästshop med udda och annorlunda grejer. Men alltså, typ grimman tycker jag faktiskt var riktigt fin! Och transportskydden var en kul modell, ska ju som sagt sy egna till Bengan och modellen och knäppningsanordlingen gillades skarpt!

Vad tycker Du?


Det här med att spola av benen.

Jag är ingen stor anhängare av att spola av benen. På Jollan gjorde jag det ibland för att kunna linda eller ha på benskydd.

Varför?

Utav den enkla anledningen att har hästen långt hår på benen så tar det lång tid innan det torkar längst in mot benet och huden mår inte bra av att vara fuktig så länge. Har man en häst med vita ben, ja det ser för jävligt ut med leriga ben men vita ben är i regel känsligare för svamp infektioner.

Bengan har 10 cm långt lurv på benen och det är inte grant. Men jag vägrar spola av benen på honom om jag inte släpar med mig hårfönen ut i stallet. Ser dock ingen anledning till att varje dag blöta ner benen för att de ska vara vita den där stunden han ska motioneras för imorgon kommer de vara grå endå.

Går minst lika bra att låta det torka och borsta bort leran.
Brukar när Bengan är blöt typ som igår då han faktiskt var blöt enda in mot benet på sina stället, borsta pälsen mothårs så att den stället sig upp och luft kommer in. Det hjälper ganska mycket.

Jag har aldrig haft problem med mugg förutom på Mellie men det var på vårkanten när tjälen släppt i backen och det var lervälling i hagen. Har heller aldrig haft problem med såriga ben (så att gruskorn skulle ligga och skava mot huden om man inte spolar av tror jag inte ett dyft på) har man desutom en häst med mycket lurv på benen á Bengan så kommer inte leran in så långt efter som att "under ullen" är fruktansvärt tät. Endast vatten tränger in så långt i så fall.

Hur gör ni? Spolar ni eller borstar ni enbart?

Bus i ridhuset.

Åkte till stallet efter jobbet idag för att pussa på min lille skit. Blev lite flumm i ridhuset med hinder.
Ja Bengan hoppade för första gången idag, han förstod inte riktigt vad det var för mening med det haha!

Men där sprang vi runt, Bengan var ganska ofokuserad så dagen till ära var jag ganska generös med morots bitar. Så nu har jag en tiggande liten shettis bus i stallet, kul.

Men jag filmade faktiskt! Vill ni se? ;)


Detta är vad som kallas...

...harmoni och samspel.OCH TACK DU MIN 12:E BEVAKARE! Stor kram och en blöt puss på dig :D

DEN E F T E R L Ä N G T A D E BLOPPISEN!

Marinblått Schockemöhle Coch dressyr schabrak. Obetydligt använt. Full. 200:-

 

Orange Schockemöhle Coch dressyr schabrak. Aldrig provat/använt, lappar kvar. Full. 300:-

 

Marinblått Globus m. dubbla passopaler (guldig + guld/marinblå) dressyr schabrak. Använt och hår kan förekomma. Full.  80:-

 

Marinblått Tattini dressyr schabrak. Använt och är lätt missfärgat på det vita kantbandet på två ställen. Full. 50:-

 

Angelblue Scapa hopp schabrak. Endast provat. Full. 600:-

 

Marinblått Kyro Riding Gear allround schabrak. Använt (ej tvättat på bilden). Full. 100:-

 

Pessoa sele från Hööks, justerbar till de flesta storlekar på hästar. Använd en gång. 100:-

 

'

- Marinblå Hansbro kombilindor. Fyra stycken packade i plastfodral. Använda. 50:-
- Vinröda Showmaster kombilindor. Fyra stycken packade i plastfodral. Använda en gång. 80:-


Svart Hööks "Colts" rundsytt träns med remont nosgrimma och enkelradigt blingat pannband. Bettet ingår ej. Endast provat. Full. 250:-

- Ljusblå senskydd från Hööks. Obetydligt använda och fina i resåren. Ponny. 80:-
- Bruna senskydd från Eskadron. Använda men fortfarande fina. Ponny. 80:-
- Tredelat m. lösa ringar. 12 cm. 80:-
- Tredelat sweet iron m. lösa ringar. 13,5 cm. 80:-

 

Röd/grå rutigt stalltäcke, fodrat Waterbeeta. Fås otvättat, endast använt en vinter, tjockt och mysigt med fleece kant runt halsen. 135 cm. 200 kronor

ALLA PRISER ÄR GRUNDPRISER, OM FLER ÄR INTRESSERADE STARTAS BUDGIVNING OCH PRISERNA UPPDATERAS I DETTA INLÄGG! Bud bindande.

Fler bilder kan ordnas vid intresse.
På priserna läggs sedan frakten på:
- Schabrak 60 kronor
- Pessoasele 40 kronor
- Lindor 20 kronor
- Träns 20 kronor
- Benskydd 10 kronor
- Bett 20 kronor
- Täcke vet ej frakt.

VID INTRESSE MAILA Hallonskunk@hotmail.com
Fetmarkerade priser => start priset lagt


Pain.

Min kropp är död efter en helkväll i 14 cm klack. Inte fötterna men hälsenorna, korsbanden, baksida lår, svank, höft och knä. Känner mig som en gammal tant! Men man får nog skylla sig själv efter att ha buggat i de skorna med. Imorgon vankas jobb och jag ska strax sova.

Bengan fick stå idag, hade noll ork till att tömköra då jag misstänker att vi har en hel del att repetera och då framför allt komandona.

Planeringen ser väll ut som så att vi ska fortsätta fokusera på kommandona, förstärka dom och öva upp dom så det sker med yttersta finkänslighet. Bommar ska introduceras i vårt liv och bukmuskulaturen ska slimmas, rumpa ska byggas och sakta men säkert ska vi börja arbeta korrekt i form.

Vägen dit är dock lång men till sommarens Anders träning ska vi vara fit for fight. För övrigt fick jag en fråga om vart den träningen ska hålla hus och det är i Emmaboda.

Och jag lovar, imorgon ska schabraken fotograferas och komma ut på bloggen. OCH jag ska sätta mig ner och svara på kommentarer för det är ni värda!Just nu


Gårdagen var hård.

Hej alla underbaringar!
Sitter i Borgholm och kukilurar på när jag kan sätta mig i bilen o köra till stallet. Ska borsta på lilla Bengan idag och tömköra en runda har jag tänkt :) nu taggar vi juni 2012 för då har vi bokat in träning för Anders Eriksson bland annat!

Vad har ni gjort i helgen?


Underbara du.

Kom nyss hem från stallet, mockat och motionerat mannen.

Släppte han lös i ridhuset och han typ "jaha, vad ska vi göra här?"
Så där sprang vi runt som två virrpannor. Jag först, Bengan efter och vad duktig han var!

Vi galopperade, travade, halter, ryggade, bakdelsvändningar, år morötter och fula snäva svängar. Bengan bockade, det hoppade jag dock över. Och förutom att han ett fåtal gånger tappade fokus från våran lek för att sniffa runt i ridhuset så var han mig hack i häl för att busa.

Jag blir så himla glad för han är verkligen min polare och det känns väldigt ömsesidigt. Går tamme tusan inte att vara bitter med honom bakom sig i full galopp.

Tyvärr är min mobil död så inga bilder eller filmer blev det men snaaart!

K O R S I T A K E T !

Har fått två nya BL bevakare inom loppet av typ en vecka. Helt otroligt, tack o tack!

Jag funderade på en sak här om dagen, tror det var i tisdags. Lyssnar ganska mycket på radio och framför allt Christer i P3 brukar komma ganska lägligt när jag lastar foder på eftermiddagen.

Och här om dagen pratade dom om ute/inne låsningar och kom direkt o tänka på en isident när jag gick första året på gymnasiet.

Jag hade låst in min "tagg" till den elektroniska dörren, i vanliga fall hade det bara vart till o knacka på hos någon lärare men vid detta tillfälle var det ju såklart helg och vaktmästaren var inte hemma (han bodde på skolan men ibland åkte han iväg) så där stod jag, Li och en till kompis utelåsta.

Jag hade dock - sån tur var - inte stängt fönstret riktigt utan bara dragit till det. Så vi börjar bygga oss uppåt av stolar och på toppen av de två stolarna ställde vi en två bent stege (upp och nedvänt V stege) och där på toppen av berget satte vi kompisen och på hennes axlar balanserade jag.

Stegen var inte super hög precis och inte kompisen heller så jag hade en ganska bra bit kvar till fönstret så där på axlarna står jag och lyckas precis få upp fönstret och får typ hoppa upp så jag kan kroka axlarna innanför fönstret och häva mig upp.

Idiotiskt egentligen för vi hade kunnat så oss åt h-vete om vi hade druttat men in kom vi! Och fiffig är man, tager vad man haver till andra våningen haha.

Har du låst in/ute dig själv eller en kompis någon gång?


Bengan med tusen trådar i hagen, endå är han inte i rätt hage vid insläppet.
Han är aldrig innelåst han inte!

Sötunge!

Var ute hos min man idag. Borstade och fixade, provade nya tränset med. Tyvärr ingen bild efter som nosgrimman var för liten. Haha hela tränset var konstigt i storleken, sidostyckena var för långa så där ska jag göra ett hål till och nodgrimman för liten. Så ska köpa en ny achennosgrimma att sätta på i storlek ponny :)

Hade hur som tänk visa han ridhuset igår men då var det nysaltat så hoppade över det och idag skulle dom harva ridhuset men det skulle dom först göra vid 6-7 tiden och en timme ville jag inte vänta. Så det får bli imorgon eller på söndag :)

För övrigt har jag namnsdag idag!

Trött som en bäver.

Jobbat massa idag och knåpade ihop 11 timmar. Blev inget stall mitt på dagen, hade somnat vid ratten om jag hade satt min i bilen! Men antingen stängslade P eller så stannade herren kvar i hagen idag.

Åkte efter jobbet och var där fram till kvart i 10 (så 2 timmar tycker jag var rätt duktigt), packade in alla hans prylar i stallet och begav mig. Borstade, dränkte man och svans i pälsglans samt flätade svansen för att den inte ska bli nergeggad och på så vis slippa bli borstad varje dag.

Mockade och fixade och donade. Ändrade om lite i foderstaten bland annat.
Så numera får han:
½ kg halm - frukost
1 kg hö - lunch
2 kg hö i nät - em mat (räcker hela natten, han äter inte upp det)

Och
1 näve krafft 125
1/3 dl blå mineral pellets
20 ml B-vitamin

Och nästa vecka ska han börjas sättas igång, om han är lugn och snäll tänkte jag släppa honom i ridhuset så han får röra lite på fläsket :)

jippi!

Idag kom Bengans efterlängtade achenträns! Jätte fint är det, ska prova det imorgon så då kommer det upp en liten bild.

Hade tänkt åka till stallet efter jobbet imorgon men så blev det icke, idag hade busen vart ute hos stona och busat. Gud, han är väll alldeles överlycklig att ha så många hästar omkring sig, stackarn. Socialt undernärd ;) Så ska dit och dra tråd imorgon men åker nog tillbaka igen på kvällen och borstar och pysslar iallfall, saknar att få mysa med honom utan tidsbegränsning.

Det är helt sjukt hur lycklig han kan göra mig, och älskad av alla i stallet är han med. Alla ungar vill klappa honom (henne som han kallas) och stallägaren bara skrattade åt honom nyss när jag pratade med henne i telefon - han hälsar ju så hjärtligt när man går in i stallet :D


Nyss hemkommen från stallet.

Släppte ut Bengan själv idag med surSally. Shona fick gå över till andra hagen så Bengan får lära känna Sally först, han var super nöjd. Hela han bara utstrålade glädje när jag kom till stallet hon han känns så himla positiv och nyfiken. Sally var dock inte lika nöjd, hennes bästa polare gick ju inte i hagen och istället hade hon en liten brun/vit fis gåendes i hagen.

Mockade och fyllde påsar etc. så det var färdigt för kvällen, imorgon ska jag ta med alla prylar och flytta in på riktigt samt ta in och borsta på Bengan en stund :)

Är lite orolig över att han ska krypa under staketet för att hälsa på de andra hästarna men har ett jobb att sköta så kan ju inte direkt sitta där och kukulira hela dagen. Men var ute och kollade på han ett par gånger under tiden jag mockade och han var i full färd med att undersöka hela hagen. Fanns ju massa bajs att lukta på och hästar att speja på. Stackarn, han har aldrig sätt så här många hästar på en och samma gång innan haha!

Var även ute i ridhuset en gång för att kolla underlaget och det var fast och fint så som jag vill ha det! Ska börja sätta igång han nästa vecka är tanken om han lugnat ner sig och komit till ro tills dess. Tar det ganska lugnt, har ingen bråtska. Viktigast är att han känner sig lugn :)

Haha igår när jag var ute på kvällen så var alla de andra där, Bengan är redan älskad av de små barnen. Det är nämligen 5 små tjejer i åldern 6-13 som har hästar och det skulle klappas och frågas vad HON hette (stackars Bengan, inte lätt att vara sockersöt med långt hårsvall) och det mest återkommande frågan var vem som red på henne.

Den dagen Bengan har styrkan att bära sig i passagem piaff och byten DEN DAGEN ska jag rida in honom.


Jag bävar för att...

.... gå in på BlogLovin. Har inte vart inne på TRE dagar, fatta hur många inlägg jag har att läsa igenom? Som jag inte har tid med efter som att jag idag så fort jag slutat morgon passet ska susa till stallet för att släppa ut Bengan med bara Sally. Hoppas att det fungerar, för som det var igår var jag glad att inget gick sönder! Tur han är så liten att de sparkar över :o

Såhär trevligt hade jag och Li igår kväll innan vi däckade i sängen efter dagens bravader.
Den dagen jag finner en man då ska han ta mig tusan vara som min fru.

 

233 inlägg på BlogLovin btw.


Klinikbesök

Idag bar det av mot kliniken i Kalmar med Bonnis.
Han uppvisade hälta på ena knäleden bak så där fick han bedövning och sen behandling, blodprover togs samt träckprov. Röntgades även men inget onormalt visades på plåtarna.

Det var inte positivt kan jag ju säga, när veterinären säger att jag vet inte om han kommer kunna fungera som ridhäst sen.

Återbesök ska det bli iallfall för uppföljning av knäleden samt eventuell gastroskopi dvs gå ner och kolla i magen på honom.

Han är ju efter i kroppen, tunn trots mycket mat. Och han har ju tunnat av väldigt fort och luftsnappningen har ökat så något är fel men frågan är vad.

Luftsnappningen är ju ett resultat av stress men frågan är vad som gör ont och stressar honom.

Känns så hemskt att åka där ifrån och inte veta vad som är fel :(

Sen åkte vi iväg med Bengan till nya stallet där han hamnade i hage med två ragator som bokstavligt talat anföll honom. Lilla snutten som bara ville vara snäll och hälsa, först var de skit rädda för honom sen så gick de på honom och trängde honom i hörn och hade sig. Inte okej så han har fått stå i box hela dagen, något som han inte uppskattar precis! :( Pinutti, hoppas att det är nån som kommer tycka om honom!

Inget blir som man planerar.

Men det blir bra endå.

Min helg blev inte alls som jag hade tänkt. I fredags natt när jag skulle åka till Borgholm klockan mitt i natten krockade jag med ett rådjur, sån tur blev det bara lackskador och nått skit som åkte bort och en liten lätt intryckning.
Jag lever, dock inte rådjuret men han får skylla sig själv som hoppar upp framför bilen mitt i natten :o

 

Så det blev inget Anders Eriksson, efter som jag inte vet vad bilkalaset kommer gå på i självrisk kände jag att det var nog bättre att stanna hemma och spara pengarna. Tråkigt värre, sög som fan. Men så fick det bli.

Men har haft en trevlig helg iallfall. Och nu...


...så sitter jag o frugan och snackar om data uppbackning så här klockan halv 8 på morgonen. Vi ska snart bege oss ut till stallet för att lasta lurvbollen. Men först ska Gurra kissas&bajsas, nakenråttan släppas ut och vi ska göra oss redo för idag ska Bonnis genomgå en full genomgång i hopp om att vi ska hitta något som förklarar hans märkliga beteende. Sen ska Bengan som nu mera är...

 

NAKEN!
Jajamensan igår tog jag fram klipparen. Först en batteriklippare som inte riktigt fixade Bengans monsterpäls så då åkte klipparn med sladd fram o jävlar! Jag blev som ett barn på julafton.... Skämmigt!
Råttan var super duktig mestadels av tiden och ibland var han så duktig att han faktiskt stod still, men det var lite konstigt att en brummande sak skulle fara över kroppen liksom. Men med lite mat o godis o gos så gick det bra ;)

Men att klippa en shettis mellan frambenen, det är fanken omöjligt.

 

Todilo!


Huja.

Vilken dag, har mått illa och haft ont i huvudet. Hm, slängde på mig glasögonen så fort jag kom hem, prisa gud för dessa underbaringar! Nu ska de sitta på näsan enda fram till tisdag. Vill inte jobba i dom, ser ju utan till priset att jag får ont i huvudet ibland. Men idag kändes det som att migrän låg och kurrade i buskarna, har inte haft migrän sedan jag fick glasögonen (tack gode gud) och migrän tabletterna är jag allergisk mot, kräks om möjligt ännu mer. Kul :D

Iallfall, ikväll så fick jag mess från posten att Bengans täcke hade kommit hem. Hurra! Men när vi började mjölka så såg det dystert ut, vi skulle aldrig kunna hinna vara färdiga till halv 7. Men ack o ve det vände och vi gick segrande där ifrån kvar över 6. Så nu har jag ett fint övergångstäcke á 100g som ligger och väntar på att få provas på ponny skrutten som ska rakas imorgon eller på söndag.

För övrigt så flyttar Bengan på måndag istället efter som Li skulle sova över till tisdag, lycklig som jag är! Får trevligt nattsällskap två hela nätter :D Förutom att jag den andra natten dissar henne klockan tre men vat äver.

Sitter o planerar för morgondagen. Det börjar klockan 12 och håller på till 14.30, ska bli väldigt spännande och förhoppningsvis lärorikt! :D

Imorgon innan jag åker till Emmaboda ska Bengans prylar plockas ihop och saker som ska säljas ska fotograferas så snart kommer det upp bloopis med följande saker:

Nytt orange Schockemöhle Coch, dressyrschabrak - full
Nytt angel blue Scapa gamla modellen, hoppschabrak - full
Fåtalet gånger använd marinblått Schockemöhle Coch, dressyrschabrak - full
Använd marinblått m. guldiga passopaler (tror det är) Globus, dressyrschabrak - full
Använt marinblått m. vit kant och marinblå/röd passopal Tattini, dressyrschabrak - full

Rött använt Termomaster regntäcke strl 145
Rött/grått mysigt stalltäcke strl 135 (använt endast en vinter)

Rundsytt träns Colts m. remont nosgrimma och blingat pannband från Hööks - full

Sen är det nått bett med osså där. Ska kolla :) Men allt kommer upp imorgon förmiddag alt. kvällen.

Folk har så bråttom.

Ja men håller ni inte med?

Man kan knappt tänka sig att köpa en häst som inte är utbildad för att man vill ut på tävlingsbanorna nu nu nu. Och då snackar jag inte om unghästar utan om hästar i ålder 6 år och uppåt som inte gjort så mycket mer än harvat lite i paddocken och tokat i skogen men har endå ett steg som är helt okej eller ett bra psyke. En bra häst helt enkelt fast inte utvecklad och det skulle ta lite tid, träning och svett innan man var färdig för banorna och åskådarnas granskande blickar.

Men å andra sidan får man en häst man är först med, en häst man har gjort jobbet med och det mina vänner det är himla härligt att känna att DEN HÄR hästen är en skapelse av mig och VI har tagit oss dit VI är nu tillsammans och inte tjaa den var ju startad upp till msv b innan...

Det är samma sak som när folk tvingar fram en dressyr rörelse, "form", höjden på hindrena. Man duger inte om man inte klarar av sidvärtsen så istället för att göra ett bra grundarbete så blir man förbannad för att hästen inte fattar den sidförande skänkeln. Eller hänger på ett annat bett, hjälptyglar etc för att hästen ska kröka på nacken - det måste se fint ut så jag har bilder att visa för andra. Sen att hästen går som skit i övrigt och har bakbenen i bilen bakom spelar ingen roll, vadå den har ju krökt nacken?! Går man in och läser en del bloggar, som jag gör så ser man att vissa av dessa ryttare har en tendens till att göra just detta - helt enkelt trycka ihop hästen i handen och sen vara nöjd. Eller varför inte höja upp hindrena på 120 direkt, vadå vi har ju tränat på en meter nu i EN MÅNAD! Herreguuuuud, om jag bara lägger på pisken en meter innan hindret så ska det nog gå bra. Och om det inte gör det så hoppas man att hästen lär sig nått och hoppar nästa gång.

Vet ni hur lätt det är att bryta ner en häst?
Alldeles för enkelt och det tar jävulskt lång tid att bygga om ett själförtoende när det väl rasat.

Men åter till ämnet. Varför kan folk inte bara ta det lugnt, träna och ha roligt.

Du behöver inte finaste hästen för att bli någonting, Du är redan någonting och det är Dig själv - var stolt.

Bengan kan inte gå i form, inte snitsiga dressyrrörelser, han har aldrig hoppat, han är fet, otränad, utan kondition och har diverse exteriöra avvikelser. Men jag tror att han kan bli fin och med en bra grund tvekar inte jag en sekund på att vi en vacker dag kan genomföra enkla byten på töm. Inte en sekund.

För alla kan, med rätt hjälpmedel. Så varför inte köpa en häst som har de där bra grundstenarna men som är oslipad för låt säga tjugotusen mindre?

Den här hästen har gått 4spann innan, nästa år går han EM i Polen.


Godmorgon!

Färdig jobbad för denna morgon, det vill säga 400 kor mjölkade och en drös med kalvar matade. Nu väntar jag mest på att mobilen ska plinga och säga att täcket kommit för imorgon rycker pälsen :D

Fick en frågan om jag kunde lägger upp vilka bloggar jag läser, and why not.

Hästbloggar

Hovarotassar - En mysig blogg om en väldigt trevlig Petra och hennes häst Max.
Dressyrmupparna
Johanna Grant
Kyro
Lamia
Lexx - Mysig blogg om en väldigt fin häst.
Lina Sällberg - Skriver om bra träningsövningar i framför allt hoppning samt unghästutbildning.
Nellie B
Ponny Sanning
Team SL
Karin Warnmark
Ztreliin
Binnastoy - Känner Alice sen flera år tillbaka och mysigt att få läsa vad hon gör
Danai
Dressyrfjollorna
Michelle & Olle - Fin blogg om en riktigt läcker travarnodis som går msv b dressyr


Vanliga bloggar
Hotgossips
Lady Dahmer - skriver helt otroliga åsiktsinlägg om genus bland annat.
Falsksanning

HAHAHAHAH!

Förlåt, är så himla lätt road. Var inne på postens hemsida för att kolla om mitt paket skulle hinna komma fram imorgon så jag kan klippa Bengan i helgen osså står det såhär:

Händelser
2011-12-01 16:59 Göteborg Sorterad
2011-12-01 11:28 Lollipop Posten har tagit emot försändelsen
2011-11-30 10:16 Posten Elektronisk förhandsinformation mottagen

HAHA LOLLIPOP?!

Nu är jag påväg till stallet.

Och är antagligen super nervös. Jag har lite svårt för kollektivstall där man ska samsas med massa olika människor. Eller det var inget problem när jag hade Jollan eller Mellie efter som att det var hästar som tränades och var vettiga.

Men nu kommer jag med en tjock lurvig shettis. Vad ska folk tycka?
Jag som i normala fall inte bryr mig blir osäker och "liten" för jag blir faktiskt dömd. Bara senast i fredags träffade jag på stallägarna till där Jollan stod när jag fick henne. De skrattade när jag sa att jag hade en shettis.
Sånt stör mig och samtidigt som det mig osäker peppar det mig till att bevisa att vi kan minsann också!

Dock hoppas jag att det är fler som är intresserade av att ta ut tömkörnings tränare, för ingen vill komma ut och träna bara mig. Men om jag lyckas skrapa ihop en grupp kanske man kan få ut tränare åtminstonde en gång i månaden!

-

Frida om Bli inte lurad bara för att hästen kröker nacken.:
jag gick en tömkörningskurs för några år sedan med Peppe för Göran efternamn(?) som utbildade hästarna på flyinge på töm förr i tiden. jättebra kurs och eftersom vi var så varierande typer av hästar så fick vi se i stort sett alla typer av fästningar i praktiken. Hur, varför och resultat.
Peppe som lätt blev hög och framför allt spänd fick gå med denna "gramanspänning" på yttertömmen, där fästpunkten i gjorden var så långt ner som möjligt. innertömmen gick från hand-bett-gjord relativt långt ner. Peppe sänkte sig faktiskt och började gå över ryggen, MEN nu för att komma till det viktiga. 1. han hade med sig bra utrustning som vi fick använda, dvs riktig däckel och riktiga lädertömmar (ja tömmarna är superviktiga, tyngden av lädertömmarna är A och O).
2. Göran var sjukt duktig och visste precis vad han gjorde. alla hästar arbetades på lång töm där tömmens tyngd, fastsättning, samt "kuskens" position var mycket avgörande. inga drag eller hållningar som tvingade in hästens huvud utan den gick på hängande töm.
Men för att klara av en sådan grej så krävs erfarenhet och känsla så den tömsättningen är ingenting för nybörjare, eller unghästar (självklart inte unghästar) eller hästar som lätt krullar ihop sig :)
På Blacky sätter jag för övrigt yttertömmen från bett till hand men genom en låg ring, innertömmen sätter jag från hand-bett-gjord (också lågt) vid arbete på böjt spår(trav o galopp). på rakt spår spänns innertömmen som yttertömmen. tyvärr har jag bara en dålig gjord och 2 longerlinor, önskar jag vore gjord av pengar :(
Det är intressant det här med tömkörning! Jag har inte gjort det på 4 år men har tagit upp det nu igen när du inspirerat mig och Blacky svarar jättebra på det :)

Hej Frida!
Som du säger, med tränare är det absolut helt okej. Man ska veta vad man gör, som i allt man gör med hästar. 
Och nej precis, tömsättningen som jag beskrev är inte för nybörjare och jag skulle rekomendera att man tränar för tränare ett flertalet gånger innan man vågar sig på och tömkör med den dragningen på egen hand. En känsla tar ju lite tid att träna upp.

Här har du bra SMALA lädertömmar jag tycker var helt okej i pris. Är själv sugen på att införskaffa ett par sånna då alla jag klämt på vart så himla breda.

Åh vad roligt att vi är inspirerande! Tömkörning tycker jag är ett utmärkt komplement till ridningen och har man en häst som tycker det är roligt så får man ju även ut väldigt mycket av det!

Kram Anna

men pappa då.

Pratade nyss med min käre far om bil lån och transportlån till på söndag, allt kirrat känns jävligt bra!

Men min käre far är ju väldigt söt sådär.
A - Jag ska ställa Bengan i grannstallet.
P - Jaha, vad kostar det?
A - 2500 kronor i månaden ink allt.
P - Och vad har vi lärt oss av det?
A - Höh?
P - Att du har för bråttom.
A - Ehrm?
P - Ja hade du haft is i magen och inte köpt ett sällskap till hästen som du nu inte köpte iallfall (Mellie) så hade du sluppit dyra månads avgifter.
A - Pappa, jag skulle inte kunna leva utan hästar ;)
P - Nähe, jaha okej. Du är galen.

<3

Tips!

FILIPPAS RIDSPORT HAR FET REA.

Bli inte lurad bara för att hästen kröker nacken.

En ganska frekvent använt dragning av tömmarna har jag sätt är att man dels på volt och dels på rakt spår väljer att fästa ena eller båda tömmarna från gjorden till bettet och tillbaka till handen.Jag vet, jag har använt det ibland på Bengan. Men så satte jag mig ner funderade lite, sådär som jag brukar göra. Fundera över VARFÖR gör jag såhär och vad får det för konsekvenser. Väldigt givande, ibland gör man ju saker av ren rutin utan att veta VARFÖR jag gör såhär.

Jo vad händer, hästen kröker in näsan. Ska man endå använda denna dragning av tömmarna så bör man veta om att man måste vara extremt känslig i handen efter som att man får en så kallad hävstångseffekt. Man blir mycket starkare i sin hand och det är väldigt lätt att ta lite för mycket och vips har hästen tuggat päls på bringan.

Jag är inte särskilt intresserad av fake, jag vill att hästarna ska jobba ärligt genom hela kroppen.
Och det hoppas jag att alla har som mål.

"Jag knäpper tömmarna likt detta för att jag får igenom ställningen bättre då"
"Jag knäpper tömmarna likt detta för att hästen vill inte gå i form annars, den jobbar bättre"

Två exempel varför folk använder denna typ av tömsättning. Till det första kan man använda en skolstrop som gör att man får en skillnad mellan ställande tömtag och ledande tömtag. Det är alltså  en bit läder/tyg med en ring i ena enden och en karbinhake i andra som man fäster i en av ringarna på gjorden och gör att man kan ta ledande tygeltag vilket blir ganska svårt att göra om tömmarna är dragna genom ringarna på gjorden.

Och formen behöver inte alls bli bättre, det vore som att rida på enbart gramantygeln i dressyren "hästen jobbar bättre". Jobba lösgörande övningar istället, bygg upp en styrka och framåtbjudning precis som i ridningen bara att man springer bakom.

Jag säger nej tack till denna typ av tömsättning.
Vadå till och med otränade Bengan kröker på nacken om jag sätter tömmarna likt bilden ovan och han har inte muskler och styrka till att arbeta hundra procent korrekt. Vad är det som säger att man i tömkörningen får med bakbenen för att hästen kröker på nacken när man i ridningen förespråkar "rid ihop bakifrån inte framifrån" ?

Dock, är man duktig och har följsam mjuk hand och inte använder tömsättningen i ett halvdassigt försök till att få hästen att joba "korrekt" så ser jag absolut inget problem med det. Men är man så duktig behöver man antagligen inte fästa tömmarna på andra sätt än hand - bett.

"Om du är så duktig att du kan rida rätt med hjälptyglar så är du så duktig att du inte behöver dem."

Lösgörande övningar.

Är hästen uppmärksam, i harmoni, mjuk, trevlig i rörelserna samt lätt i handen ja då är den antagligen lösgjord.

Men hur kommer man dit?
Först och främst handlar det inte om att tvinga sig dit, det ska ske utav vilja. Och man får aldrig glömma att hästar är individer, vissa dagar tar det längre tid att få hästen lösgjord. Ibland tio minuter, ibland hela ridpasset men det är okej. Det får ta tid för det tjänar man på i längden.

Allt blir lättare med en lösgjord häst, det är som natt och dag kan jag tycka. Helt plötsligt så sätter man den där rörelsen man egentligen börjat med för tidigt in i passet. Känslan är grym och det är värt att lägga ner tid.

Lösgörande övningar:

Lång och låg - tänk på att hästen varken ska vara framför eller bakom lodplan för att arbetet ska bli rätt.

Många använder lång och låg i slutet av ridpasset för att strecha ut rygg, rumpa och bakbensmuskelatur men faktum är att den är minst lika bra att använda i början av ett ridpass. Hästen ska söka sig framåt, nedåt.

Om hästen är bakom lod kan man "vibrera" lätt i handen samt driva jämnt med skänklar och sits. Tänk även på att räta upp dig, tippar du framåt gör hästen det med och hamnar på bogarna.

Om hästen är framför lod kan man göra halvhalter. Hästen blir framför allt tung i handen och sänker ryggen.

Övergångar mellan skritten och traven - akta dig för tvära avbrott.

Intensiva övergångar med mellan 5-8 steg skritt och trav om vart annat är super för att både aktivera bakbenen och hjärnan. Men lägg inte in för många skritt steg i övergångarna för då tappar man hela poängen med det hela.

Avbrotten får inte bli för tvära men ska endå ske ganska omgående och igångsättningarna ska ske mer eller mindre direkt. Om hästen tar upp huvudet vid övergångarna sänker den ryggen, krama tygeln lätt och driv i avsaktningen för att inte tappa formen. Glöm inte att ytter är samlande och inner ställande, samla ihop i övergången.

Skänkelvikningar - rumpan får inte gå före.
Otroligt användbar och lösgörande. Brukar personligen göra väldigt mycket skänkelvikningar och är helt klart min absolut bästa sidvärtsrörelse efter som att den går att variera otroligt i svårighetsgrad och går att utföra med vilken häst som så länge den förstår sig på flytta för tryck. Viktigt är dock att hästen ska vara rak i bålen, inte förböja sig och flytta med framdelen före bakdelen.

Om man ställer för mycket kommer hästen att förböja sig och inte arbeta rätt genom kroppen. Ta en förhållning på ytter tygel och räta upp hästen.

Bakbenen går före eller släpar. Man får inte glömma att i början av förflyttningen när man vänder in på den förväntade linjen så ska hästens bog vara på linjen innan förflyttningen påbörjas. Släpar bakbenen? Mer stöd på yttertygel för att fånga upp ytterbog från att falla ut.

Öppna - väldigt bra för att vara "säker" på att hästen är lösgjord genom hela kroppen.

Efter som att rörelsen kräver att hästen sätter under sitt inre bakben för att rörelsen ska genomföras korrekt är det här en jätte bra övning. Idealisk böjning på hästen är 30 grader, rörelsen går till så att den går på tre spår och inner fram ska korsa ytter fram medans inner bak placeras framför ytterbak.

Akta dig för att ställa för mycket i nacken, ytterbogen kommer då att falla ut istället för att böja sig runt din skänkel. Fånga upp på yttertygel.

Med för lite vinkel i öppnan kommer hästen inte att sätta under inner bak tillräckligt och kommer inte engagera sina bakben.

Med för mycket vinkel trampar hästen på fyra spår och då blir det en skänkelvikning istället för en öppna.

Halvhalter - glöm inte bort sätet.

Ska vara ett samspel mellan säte, skänkel och hand och ska höja hästens uppmärksamhet inför en rörelse eller övergång.

Ökningar och minskningar - viktigt att behålla kontakten till bettet även fast att hästen länger eller kortar steget.
Skillnaden från arbetstempo till den faktiska ökningen/minskningen behöver inte vara stor, anpassa efter hästens styrka och förmåga så kommer den göra ökningen/minskningen ärligare med bättre bärighet och det är de viktiga.

Om hästen rusar och ökar tempot, samla upp på yttertygel. Tappar den balansen har du begärt för mycket.

20 tusen år gammal bild på en lam sidvärts ;)