Magsår?

Jag har börjat misstänka att magsår kan vara det som Bonnis har. Och antagligen haft under en längre tid (eller magkatarr) googlat runt över heeela google och luftsnappningen kan vara en symptom.

Anledningen till att hästar får magsår och magkatarr har med utfodringen att göra. För stora mängder kraftfoder bland annat. I de flesta pellets och müsli foder är spannmålet upphettat, kokat vilket är onaturligt för hästen. Upphettade oljor och konserverings medel förekommer ofta det med.

Hästen reagerar på detta och bildar en överkänslighet - kroppen bildar sedan i sin tur en viss typ av vita blodkroppar. Dessa vita blodkroppar signalerar sedan till ett ämne som heter histamin att farliga ämnen finns i magen. Histamin produktionen ökar och magen körtlar stimuleras till att tillvärkar mer magsyra. Hästen är extremt känslig för histamin och får då en allergisk reaktion i magens slemhinna.

På den vuxna hästen kan följande symptom uppkomma:
- Stelhet i nacke och bröstmuskelatur (börjar oftast på höger sida)
- Problem med karpella leden (knän) och framkotorna
- Kan reagera kraftigt när sadelgjorden dras åt
- Ställer in under bakbenen
- Dålig päls, pälsen kan även resa sg över buken
- Kolik
- Stela muskelrörelser i specifika muskler (hals, bringa, magmuskelatur, bog med mera)

Fodra inte hästen med pelletter, upphettad/kokt säd, olja, korn, risskal eller majs eftersom den här typen av ämnen ökar produktionen av magsyra. Kom också ihåg att om hästen utfodras med för mycket koncentrat så fyller den sitt näringsbehov fortare än när den utfodras med det för hästen biologiskt anpassade fodret.

Fodra hästen minst 4 gånger dagligen eller ge fri tillgång till hö och/eller bete. Ge hästen grovfoder innan kraftfoder ges.

Kom ihåg att en häst betar 15 - 18 timmar på dygnet och en häst på bete utvecklar inte magsår.

-

Åter till Bonnis.

- Ökad värme i fram kotorna
- Spänningar i bog och bringa
- Reagerar kraftigt vid sadling



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: