nej jag säger upp mig...

... för idag.

Ingen uppdatering så långt ögat kunde nå men jag har seriöst haft en riktigt rövig dag på ren svenska.
Så jag hoppas innerligt att morgondagen blir bättre annars kommer jag gräva en djup grop i min trädgård och där ska jag ligga tills bättre tider infinner sig.

Hästarna lever i vartfall.


I'm back.

Har vart borta sedan fredags så därför har uppdateringen varit död! I'm sorry

Här har vi min fredag. I sällskap av en djävul, en polskstädtant aka hora, en prinsessa, en charlie chaplin, en pingu, en romare och två sexiga nunnor ;)
och jag då, som skelett.

Kvällen bjöd på många skratt, trevligt sällskap och slutligen utgång.

Igår var jag chaufför åt mina damer och herrar på 18 års fest nr 2 iförd prinsesskläder. Trött som få var jag men det var bara att pinna upp ögonen :) Och denna dag har bjutit på tidsförrvirring, är klockan 3,4 eller 5? Och grey's anatomy med den oblikatoriska gråten och nervositeten med skottdrama på sjukhuset. Hektiskt!

Men nu är jag hemma och taggar jobb imorgon och tömkörning med Bengan och uppdateringen kommer bli som innan!

 

Något Du vill veta min åsikt om?
Känner för lite tycke och tänk såhär i slutet av månaden!


Lycka...

... är när man får paket från Nelly och är super nervös för att grejerna inte ska passa osså gör dom det!

Särskilt när det står på sko'ns sida att de är små i storlekarna men pyttsan!

Mums!

Hepp, nu ska jag ge katterna medecin och sen pysa in till Kalmar för lite efterlängtat festande á maskerad :D

 

 
Galopp galopp bock

Longerade Bengan idag, han var super fin. Trots att det bara är andra gången han longeras så förstod han precis vad jag ville. I ena varvet krånglade han lite och skulle börja backa ifrån mig men alltid på samma ställe så efter att jag gått på honom lite där så slutade han :)

Övade endel övergångar för att få upp lydigheten och det gick riktigt bra, han var lite seg på att svara på travkomandot men till slut gav det med sig.

Fortsatte även träning i galopp, gick mycket bättre idag än förra gången. I början fick jag driva honom rätt mycket för att han skulle falla in i galopp och bara några steg men i slutet förstod han vad jag ville när jag "pussade" och fattade ett par gånger utan att jag behövde driva med pisken. Helt otroligt söt, i slutet orkade han hålla igång ett halvt varv vilket är en stor ökning från 3 steg :D Han verkade tycka att det var roligt med, bockade lite och kastade med huvudet. Buse!

Bild från i tisdags tror jag, finis!
Plockat bort pannbanden nu med, det klämmer lite när det är massa päls överallt.


-

anna axelsson om om ni anade...:
så söt! Var köpte du honom? Han liknar en ponny som jag skötte när den var föl!

Hej Anna!
Han är ifrån de småländska skogarna en bit utanför Vimmerby :) Enligt ägaren var han mer eller mindre ohanterad men han kanske sa fel? :P

Innebär detta...

... att jag kanske har en chans? ;)

Nej men kloka ord.om ni anade...

... hur bra det känns att öppna Bengans pass och det står Anna Bengtsson som ansvarig ägare?
Bengan är ju trots allt min första helt egna häst, och ja det pirrar lite extra i magen när jag håller passet i mina händer. Min, nu och för alltid.

Var ute en runda och tömkörde pinutti i dimma och mörker. Han var super duktig!

Skrittade fram ungefär 40 minuter och sen travade jag kanske 5 min sammanhängande trav. Han var väldigt fin och lyhörd, idag försökte han inte sticka med mig heller utan travade på med sin buk guppandes i lagom takt!

Jobbade sen övergångar mellan skritt och trav med halter lite här och där. I slutet tog han halterna slående bra! Även skritt och traven satt som en smäck, balanserat och trevligt.

Han är så himla underbar den där Bengan! Idag kom han när jag klev in i hagen och följde så snällt med. Mitt mamma hjärta dunkar för denna lille krabat!

SKITGRIS!

 

Ren! Ser ni den lilla musklen där *pekar*

Jag börjar fundera på om lille skrutten växter, han är skapligt mycket högre bak än fram som ni ser :P Hoppas han växer annars står jag med en liten kille med karprygg. Kul. Men ska ut och mäta nån dag.

Hopplöst! Hööks säljer brösta i unisex strl, få tänker man ju att man ska kunna spänna in den en meter men icke. Saxen fick rycka in så blev det bra till slut ;)

 


jag är rädd...

... när jag ser på ridsporten med öppna ögon.

Alldeles för många är så totalt förblindade av att ha märkes prylar och super hästar.

Nånstans känns det som att man tappat kämpar glöden, kärleken och det där enkla med hästar. Ibland sitter jag och läser bloggar, läser ungefär 15 stycken rid och körbloggar varje dag så det blir ju ett par. Och reagerar över att hästen framställs objektivt, den framställs matriellt och kallt ibland, inte alltid. Det gör mig rädd.

Visst jag ska inte förneka det, jag köper märkes produkter men också mycket billiga saker. Men ofta pågrund av att det jag letar efter har bättre passform om jag letar bland de högre prisklasserna.

Men att man inte duger som ryttare bara för att man har förra årets kollektion från Hööks eller liknande är dumheter. Jag går väll knappast bättre i ett par högklackade från Manolo Blahnic än ett par från DinSko?
Men många verkar tro det, och det om något kan göra min galen.

Men ang hästarna. Nu sjunker priserna igen men att köpa ett varmblod ger somliga mardrömmar om nätterna. Tanken på att behöva lägga år och åtskilliga timmar och träningspass på att få fram en galopp och en bra trav. Tanken på att behöva muskla om en häst gör folk kallsvettiga.

Jo visst, ska du ha en tävlingshäst köper du antagligen inte ett varmblod men vad är det som säger att de enda hästarna som duger är de som kostar skjortan? Har en kompis som köpte båda sina ponnier för under 30 tusen och tog den ena som förövrigt var så sjukt läcker hennes sista ponny år, från inget till allt. Startade SM på denna bland annat, men svett, blod och tårar. Att hon igen mer än det trippla när hon sålde honom är en annan historia.

En annan vän, T. köpte sin nuvarande häst Matador för tre år sedan om jag minns rätt. Han är import från Polen och gått fyrspann innan, köptes dock i Sverige av en tjej som inte gjort så mycket med honom. I år har de kvalat till EM i som går av stapeln nästa år i Polen, fälttävlan. Ekipaget är även med i Svenska Junior landslaget i fälttävlan.
Detta är en väldigt nära och älskad vän till mig och en stor inspirationskälla. Vad hästen idag är värd kan iallafall inte jag fantisera om. Men hästen köptes in för en mindre summa pengar.

Mycket handlar om skicklighet, ett öga för att se vad hästens exteriör kan ha för fördelar och nackdelar. Har hästen några exteriöra begränsningar? Rör den sig bra i det fria? Temperament?
Det är långt ifrån alla har dock den kunskapen att kunna hitta pärlorna men vad är det som säger att en häst som redan presterar MSV A hoppnings på nationell nivå kommer ge dig mer glädje än en häst du fått resa hela vägen med?

En väldigt läsvärd blogg på en otroligt fin kallblodig travare


oups.

Dåligt med inlägg igår. Jobbade, städade och fick besök så var rätt fullt. Bengan stod endå så hade inte mycket att skriva om :)

Idag är det dimma, ser knappt hästarna som bara går 30-40 meter från mitt hus. Herregud! Välkommen till öland typ.

Iallfall, tänkte tömköra Bengan idag as usual. Funderar på att antingen dra däck eller jobba vidare på tisdagens arbete dvs samlingarna och volterna eller så ska han bara skrittas långa grusrundan med däcket bakom.
Hm, tål att funderas på! Borstas ska han iallfall göras, han är grå/fux skäck nu och inte fuxskäck.

Gjorde en ganska intressant upptäckt i tisdags. Bengan har börjat muskla sig, bogpartiet har fått en liten utbuktnad lika så bringan börjar få "bröst" och rumpan börjar bli sådär underbart hjärtformad som får hela mig att smälta.
Finns nog inget som är snyggare på hästar än en fin formad hjärtrumpa! För många år sen hjälpte jag till några gånger med en estnisk buskponny vid namn Viski aka Ölandshäst. Han hade sådan super läcker kropp!

bildkälla

Idag ska jag också hämta ut Bengans pass. Nu är jag ÄNTLIGEN ägare till min alldeles egna Bengtsson. Känns fantastiskt.

I wounder...

vad jag skrev igår som gjorde mig den äran att få 30 extra unika besökare?

Iallfall, nån som vill se bilder på Bengans rätt fräna manfix? Dubbla inbakade flätor bjuds det på isf, ge mig ett par kommentarer så fixar jag det ;)

Klockan är halv 4, jag har vart vaken i typ en timme för att idag ha veckans enda arbetsdag. Jag är trött, min stora katt försöker öppna mitt kylskåp och jag längtar till sovmorgon imorgon!

Idag är det ju jobb ja, på rasen ska det städas efter som att min gode vän Pär kommer ner för lite film tittande och pizza ätande. Ska bli trevligt med lite socialt häng, blir ganska ensamt med bara katterna och hästarna dag ut och dag in ;)

Detta är förövrigt en bra vecka, tre paket kommer att komma inom de närmaste dagarna.
1 paket HÄR ifrån innehållande en Schokemöhle väst + orange schabrak och vintertäcke till Bengan.
1 paket HÄR ifrån innehållande en Morphsuit (en kroppsstrumpa haha)
1 paket HÄR ifrån innehållande en BH (håller tummarna för att jag kan ha den) och ett par silvermetalic högklackade.

Så jag hänger på brevlådan kan jag ju säga ;)

Vad ska Du göra idag?

Stacy Westfall.Innan ni kollar:
Stacy är dövstum. Allt görs med hjälp av komandon via sitsen. Och det är inte änns hennes häst utan en häst hon tränar åt någon annan.

Jag fick rysningar över hela kroppen, så imponerande och inspirerande.

Hopp..

Var ute och tömkörde Bengan idag i vanlig ordning. Känner att min planering inte hålls över huvudtaget!

Men iallfall, tömkörde bort mot kullen för att öva upp lite styrka som hela dagens pass fokuserade på. Styrka och balans i samlingarna. I backen jobbade vi på att gå lugnt och sakta både upp och nerför, uppför var ganska lätt tyckte Bengan men nedför ville han helst trava. Men efter ett par gånger men mängder av halter (håller på att arbetar in halvhalterna) och efter mycket slängandes med huvudet, sidvärts trippande och tjurigheter kunde han utföra det jag bad om med helt okej resultat. Sjukt jobbigt tyckte lille killen!

Sen på vägen hem jobbade vi hela sidan av åkern i trav, lugnt och fint skulle det gå. I lagom takt så att jag kunde gå i lite högre tempo bara. Till en början var det hemskt, han tog tag i bettet och skulle dra, skulle köra ner huvudet och äta (i traven) och kastade med huvudet. Svårt att vara följsam då ska ni veta ;) Men han så så sjukt duktig på att lyssna på rösten att det räkte med att hmma lite för att han skulle lägga av. Jobba med tempoväxlingar mellan skritt och trav till en början för att hålla den goda herren sysselsatt och för att få igång honom i trav behöver jag bara viska ssss :D Häftigt är det!

I slutet av åkern iallafall kunde jag gå i raskt tempo när han travade i ett behagligt och lugnt tempo. Hyffsat balanserat med!

-
Bonnis däremot fick stå, ska ringa massör eller equterapeft (?) för att känna igenom honom. Han har vart lite grinig vid sadlingen sedan jag fick hem honom och inte reagerat på det föränns idag. Man märker ju inget föränns det tidigare beteendet förändras. Så klämde lite runt ryggraden på honom och det var en punkt han reagerade på så antagligen ligger inte sadeln bra. Lite tråkigt men men...


Idag...


Visst det var illa..

... men trodde aldrig att det var SÅ illa.
och vi klagar om hästen har en hage som inte är så stor, över att terrängen inte är tillräkligt kuperad etc.
Mina hästar går fortfarande ute dygnet runt efter som att vintern sen är så lång och dessa hästar bor i ett våningshus i "boxar" där de inte änns kan ligga ner i.LÄS MER HÄR

Just something simple.

Tråkigt är vad jag har, på min första lediga dag desutom. Så kastade ihop en sminkning som jag bjuder på nedan.

Använder mig utav en sminkpalett av märket 88 palette som är väldigt bra ...
... samt ett borst set från Mac.


1. Nothing on
2. En grund lagd beståendes av ett ytterst tunt lager foundation samt en hudfärgad ögonskugga.
3.3 En ljus ögonskugga, jag använde en svagt rosa
3.2 En några toner starkare/mörkare ögonskugga, jag använde en som var ljus corall
3.3 En mörkare/starkare ögonskugga, jag använde en som var corall
3.4 En ögonskugga efter tycke och smak, jag använde en som var mitt imellan 2&3
3.5 En highligt/pärlemor. Lägger nästan alltid lite skimmer i böjen för att "lyfta" upp den lite.
Jag brukar sudda ihop 1-3 först. Suddi innåt/uppåt efter tycke. Sedan lägger jag på 4an och suddar lite till.
Jag har även haft en svart ögonskugga mot fransraden med en brons över och suddan lite lätt.


Lägg på macara, färdigt!

Longering á smitning mot stallet.

Longerade Bengan idag, första gången. Innan har jag ju bara tömkört han på volt.
Han var riktigt duktig faktiskt men försökte dra mot stallingången (longerade typ utanför, planast där) men sen stängde jag stalldörren och longerade precis utanför så då gav han upp ;)

Har börjat lära in komandot för galopp nu med, pussljud fick det blir. Han tar skritt och trav komandona riktigt bra och halterna jobbar vi vidare på. En sak jag egentligen borde gjort på annat vis är att ha haft två olika för halt och avsaktning. Typ ptroo för halt och hoo för avsaktning men men, lätt att komma på nu så jobbar upp snabbheten i det befintliga istället :P

Han har nog inte riktigt styrkan ännu att galoppera på böjt spår men för varje ynka steg i galopp stärker han sig ju lite till så det är bara att kämpa på!

Har även börjat jobba med honom i ledningen, när jag fick hem Bengan så ville han absolut inte gå brevid mig utan minst 2 meter bakom. Men slut på det nu, han blir mer framåt om han får leda lite desutom :)

Super duktig kille!


Skogsrunda med massa mys och rådjur.

Ute och skritta Bonnis i skogen idag, en riktigt långrunda som tog 1½ timme.
Tror Bonnis uppskattade rundan lika mycket som jag gjorde, han var riktigt på tårna dock och spänd som en fiolsträng halva rundan men variation förnöjer ;)

I början så mötte vi mängder av hjort, är ju ett vilthängn så det var inte särskilt konstigt. Var mer rädd för att möta nån av de två älgarna vi har! Men iallfall, han var rädd för både det ena och det andra. En stubbe kunde förvandlas till ett Bonnis ätande monster på 0,2 sek men vi tog oss förbi det också. När vi ridit typ halva rundan kom vi till lite sumpmark som var ganska upptrampat, där skulle han inte gå förbi och oh nej aldrig i hela helvetet. Men efter lite pepptalk och övertygan á en kvart så gick han snällt över, fjolla ;)

I övrigt var han super fin, svarade bra på skänkeln och såg riktigt nöjd ut! Klev över några diken i slutet med som han snällt tog ett stort kliv över :D

Det bästa av allt! Det är ju ett vilstängsel = avverkning och röjning av skogen sker väldigt sällan = määängder av stockar att hoppa!

Bilderna i skogen blev för jädra suddiga att ni inte får se dom :P
Hade hacket på dagen till ära med!


Nehe!

Kanske skulle pallra mig ut till stallet och börja rida och tömköra.
Kommer vara dödens trött ikväll sen, Bonnis ska skrittas 8 km i skogen idag på lång tygel och Bengan ska tömköras 4 km i skogen. Hej och hå!

Älskar dock min skog, förutom att man måste ta sig igenom tre slussar efter som vi har djur gåendes på allvaret har vi färister överallt. Men det ska nog gå bra! I skogen finns det mängder av fina både grusade stigar och vanliga stigar och när man kommer in i skogen står det typ "Shäferiängen 7,8 km" osså följer man den rundan ;) As nice!

Fottar under skrittrundan med Bonnis så ni får se hur fint det är :D


Svar på fråga.

Fick frågan om varför jag hade så ont i ryggen.

Inget allvarligt eller så, jag är bara felkonstruerad ;) I sportssammanhang iallfall!
Jag bör omkring på en rätt massiv byst som väger endel mot min i övrigt ganska späda kropp, det i kombination med dålig hållning har givit fröken Bengtsson en ganska härlig blandning av knutor och spänningar i rygg och axlar.

Därför har jag ganska så svårt att ta tillbaka axlarna och räta upp mig. Det har blivit bättre efter åtskilliga besök hos min ostiopat men långt ifrån tillräckligt.

För att demonstrera, så här ser jag ut!
Jag är inte född till att bli elitlöpare iallfall...


Hurra!

Pratade nyss med goa brudar på DEN HÄR KUNGLIGT BRAIGA AFFÄREN och mina grejer skickas på måndag :D
Hurra hurra hurra.

Får paket ganska ofta men efter som jag gått in i sparmode så är det lite slut på ett paket i veckan metoden hmpf. Men iallfall, en brun to-die-for väst, ett schabrak och ett täcke till Bengan kommer sitta gutt som grädden på mina mackor (ja jag älskar mackor med sprutgrädde och kanel på, det är typ min största cravings för tillfället)

Nu: Nej mot ica
Sen: Sova
Senare: Jobba


Taggar en veckas ledighet nu med, woop woop.

Söta Bengan.

Tog in Bengan idag och skulle gå en runda men hade sällskap i form av min personliga krokspikare. Jag är nämligen pinsamt ohändig så fick tillkalla chefens son för att spika upp 4 nya krokar. Fin blev det! :D

Iallfall, borstade igenom Bengan bara. Lurvboll. Han ser verkligen ut som en hårig köttbulle och det är ganska charmigt!

Och om han var stel idag så gjorde han något åt det själv, under den typ timmen han stog i stallgången stretchade han igenom hela kroppen flera gången :P Både rygg och båda bakbenen sträcktes ut. Gullegris!

'

Haha så himla frälst i den här bilden. Bengans min är oslagbar.
Kan dock inte bestämma mig för om det är är en mysmin eller en peddomin...


Önskemål: Vart är Mellie?!

Fick ett önskemål om att skriva om vart Mellie är och vad hon gör nu.

Snabbrepetition för er som missat det föregångna.
Mellie är den stora grå hästen i min header, världens underbaraste ragata. Hade henne på inridning och visning på tre års testet i våras och hon var min drömhäst. Helt underbar, vi klickade så det small om det.

Tyvärr blev Mellie trött på resan till Vreta och ville inte kliva på transporten hem, jag var inte med vid lastningen så vad hon gjorde etc kan jag inte svara på mer än att det tog 5 timmar att lasta henne och hon ville absolut inte på.

Det är väll ett litet signum för Mellie, vill hon inte göra nått gör hon det inte. Vill hon göra nått gör hon sitt bästa och lite till.

Iallfall, jag beslutade mig för att köpa henne men hon gick inte igenom besiktningen, hälta hf + hb. Hon fick åka hem till mig iallfall för att vara sällskap till Bengan som jag fick hem dagen innan. Där började problemen.

- Hon var arg. Riktigt arg, hela tiden. Egentligen utan orsak men jag tippade på smärta någonstans efter som hon inte gick igenom besiktningen.
- Hon sparkade, något hon är väldigt skicklig på. Hon siktar, så hon har signerat ATG kliniken i Kalmar vid tandläkarplatsen.
- Hon skickade mig hovslagare i väggen och gick inte att gör någonting bak på. Hon försökte även sparka honom.
- Hon var orolig i stallgången, orolig hela tiden faktiskt.
- Hon vägrade att gå in i stallet om inte Bengan redan var inne, kunde ta upp mot 40 min att få in henne genom att bara stå där. Vid minsta lilla sträckning i grimskaftet ställde hon sig.

Så jag tillsammans med Mellies ägare beslutade att hon skulle åka till Per Svensk som är western och NH tränare utanför Målilla. Där stod hon i ett par veckor och tränades, problemen löste sig och Per sa det att hon var osäker över något och då tagit till aggresivitet i försvar. Jag kan inte svara på vad hon var osäker och rädd över men antagligen har det bland annat ett samband med resan till Vreta. Inga av de ovannämnda problemen fanns under tiden jag red och tränade henne kan jag tillägga.

Idagsläget står hon hos sina ägare och har inte så mycket kontakt med dom just för tillfället mer än att K (Mellie har två ägare kan man säga, mor och dotter. Dottern är just nu i USA där av minskad kontakt) tränar henne i lastning etc.

Hur vida Mellie kommer att komma hit igen eller inte kan jag inte svara på, jag är ärligt talat väldigt osäker på henne och är rädd för att hon kan falla tillbaka i samma mönster i och med att jag inte litar på henne. Arbetet för att bygga upp den tiliten och tron på varandra skulle ta väldigt mycket tid - efter som att jag just precis vet vad damen kan hitta på.

Att veta att detta är hästen jag alltid drömt om, desutom ett sto, förändrats till en varulv i en värld med ständig fullmåne gör ofattbart ont i hjärtat. För jag vet att Mellie kommer att gå långt och jag hoppades innerligt att det skulle vara med mig.


Ah godmorgon!

Idag är en bra dag, hela den här helgen är bra! Faktum är att den här helgen är fantastisk. Vilket medför att den kommer gå i rasande tempo och det är måndag på ett kick. För nästa vecka jobbar jag bara EN dag. Heeelt otroligt, sitter och planerar vad jag ska hitta på för roligt.

Måndag: Tömköra i skogen - Skritta ut Bonnis i skogen
Tisdag: Tömköra med fokus på böjt spår - Uteritt i skogen
Onsdag: Ledig - Ledig
Torsdag: Tömköra långa grusrundan - Galopp arbete
Fredag: Tömköra backen - Hoppa diken och stockar
Lördag: Skritt arbete - Skritt arbete
Söndag: Tömköra med fokus på böjt spår - Uteritt i skogen

Jag längtar, otroligt mycket faktiskt. Hoppas på fint väder med!

Idag ska jag bara leda Bengan en liten runda i grimma och grimskaft, lite avkopplande. Han gick rätt hårt igår och misstänker att han känner av det idag :) Han börjar komma igång nu den lille skrutten!


ytterliga ett svar.

Hanna G
Hej du.
Jag förstår vad du menar men av bilderna att döma ser de inte så bra ut. Och för att få kalla sig unghästutbildare skall man ha gått hippologen. Men förhoppningsvis är de bättre i verkligheten.

-

Hej Hanna!
Det som bedöms är fyra ridbilder från ett 45 minuters ridpass som jag desutom klargjorde att det inte kändes bra i DETTA inlägg. Förövrigt kallar jag mig inte unghästutbildare utan jag skriver om unghästutbildning. Det är ju precis det jag skriver om, somliga skriver om tävling och träning, andra om mode, andra om bakning. Jag skriver om hur jag utbildar min shettis till körponny och dressyrhäst på töm och hur jag för tillfäller sätter igång storhästen jag har på försäljning åt en kompis. Båda två är i åldern fyra år dvs unghästar och som utbildas. Svårare än så är det inte, men utbildare är jag inte och inte påstått.

-

Och förövrigt är jag nyfiken, till synden. En kommentar med "det ser inte bra ut" eller "du kan inte rida" ger inte mig särskilt mycket. Skriv då istället VAD det är som är så hemskt så att jag istället blir medveten om problemet.

Många saker jag vet att jag gör fel skrev jag inte i inlägget efter som att jag vill se om folk ser samma saker som jag. Så mycket är jag medveten om, till exempel som Ohjuliet skrev; vinka upp händerna. Och det jobbar jag med, hela min sits är ett aktivt arbete. Mycket pågrund av mitt ryggproblem och hemska värk jag har men också slarv för att jag "glömmer".

Svar på kommentar.

Nej jag brukar inte besvara anonyma, helt onödiga kommentarer men jag gör det endå.Hej, du anonyma.

Det du nu sitter och gör är att dömmer bilder. Imponerande, jag förutsätter då att du är elitryttare på internationell nivå. Angelica Augustsson kanske? I så fall hälsar jag dig nu välkommen till min blogg!

Jo som sagt.

Att dömma ekipage efter bilder är något jag anser iallfall - inte alla uppenbarligen - är att hugga sig själv i benet. Efter som att det ger en bild av hur ekipaget ser ut JUST för stunden. En film ger aningen mer kött på benet att hugga i men att kommentera att någon inte kan rida - vilket jag kan skulle jag vilja påstå - är i allra högsta grad att hugga sig i benet om ekipaget såvida verkligen inte kan rida.

Men jag tackar och bockar, för att du tog dig tiden och fantasin att knåpa ihop en sådan vacker, kärleksfull kommentar.

Och till er övriga som funderar på att fälla liknande kommentarer - detta är inte kritik detta är påhopp utangrund och sånt undanbedes jag vänligen men bestämd.

(Smart chey här serrni, som vet hur man blockar ip adresser - vilket jag kommer göra. Kan dock vara roligt att se om du läser detta och svarar. Älskar disskusioner på sandlåde nivå woop woop. Sen vet jag vart du bort. Jag är rätt skillad på datorer serru.)


Viktigt om tömkörning.

Vanliga fel många gör som man ska låta bli och bra saker att tänka på när man tömkör.

Lägg aldrig yttertömmen om rumpan på hästen.

Kan knappt räkna så långt som jag läst detta att folk föreslår detta för att skjutsa in rumpan på hästen. "Men man lägger bara tömmen löst om rumpan, den ska bara nudda" .
Det hjälps inte och många av er förstår säkert varför man inte ska göra det, det ger ett ryck i munnen i varje steg såklart.

Ett tygeltag ska vara som en smekning.
Efter som att tömmarna är längre, du har mer plats att röra dig, du kan stanna men inte hästen så medför det att man måste vara extra följsam och känslig i handen.

Det finns mängder av sätt att fästa tömmarna.
Men bara för att ett sätt fungerar på en häst behöver inte din häst trivas med den.

Din position.
Somliga har problemet att hästen stannar, går mot dig eller bara står och glor när du tömkör trots att du försöker styra kvar den på voltspåret eller rakt fram. Detta kan bero på att du står i fler position. Man ska stå i en drivande position precis som i longeringen. Jag brukar placera mig snett bakom hästen alternativt snett från bogen beroende på hur mycket effekt jag vill ha. Om man har fel position hamnar du i ett underläge vilket merför att du inte lika snabbt kan förflytta dig om hästen snurrar till exempel.

Hästen trampar inte in under sig - fäster om tömmarna.

Fel väg att gå, vi rider ju inte ihop hästen framifrån eller hur? Jag brukar dutta med spöt på Bengans rumpa för att han ska knipa in den. Me fokusera inte vart hästen har huvudet utan fokusera på balans och tempo istället. Vill hästen gå med huvudet lågt är det bra efter som att den automatiskt måste sätta under sig då för att inte falla på näsan.

Hästen ska inte vara rädd för pisken.
Spöt är din "skänkel" vid förflyttningar så som sidvärts, öppnor och slutor. Vet att många även använder pisken vid byten och liknande. Om hästen då är rädd för pisken så ställer det till det. Driv med rösten mestadels.

Klatcha inte med tömmarna.
Behövs det någon förklaring? Man vill ha en stilla hand vid ridningen inte en som flaxar så man bör inte vifta med tömmarna heller ;)

Tjafs.

Tömkörde Bengan idag som vanligt, med svanskappa idag med. All kärlek åt den!

Jobbade mycket på böjt spår och volter större delen av passet, det ville inte släppa. I ena varvet var han rätt duktig och gjorde som han skulle men i andra skulle han bara dra hem vilket var fruktansvärt irriterande.

Åttvolter är förövrigt underskattat i tömkörnings samanhang. Vilken underbar övning där hästen måste vara med i kropp och knopp. Bengan hade dock andra saker i huvudet men efter ett tag släppte det och till slut gick det hyffsat.

Begav oss mot skogen en vända för att han inte ska få som han vill, bara för att man avslutar en övning ska vi inte gå hem. Och längs med grusvägen är det en ganska brant kant ner till hagarna så där gick vi slalom upp och ner. Till en början var han super mesig och skulle bara dra hem och ABSOLUT inte gå ner för den läskiga nerförsbacken. Men till slut så tog han ett jätte hopp över till andra sidan, tur jag hade lösa tömmar! Sen upp och ner och hit o dit hela vägen till skogen. Gick aldrig in i skogen utan hoppade lite fler diken med honom, också super läskigt men med mängder av beröm kunde han till och med komma i trav. Något jag bara gjorde en gång efter som han skickade iväg sina små bakben upp i luften. TUR att jag var placerad snett bakom honom annars hade jag nog fått en kyss i huvudet ;) Den dagen han ska börja galopperas på töm ska jag ha hjälm kan jag ju säga!

Sen hem igen, slalom hela vägen ner för slänten och upp igen - efter ett tag slutade han hoppa som en annan groda och gick ner och uppför.

Svettig Bengan som antagligen har träningsvärk imorgon så ska bara ut och gå en runda i grimmskaft för att sträcka på benen. Strechade dock igenom honom - super viktigt!

Nånting säger mig att den unge herren är inne i en bråkstake period för han ifråga sätter nästan allt jag gör, vänder, kastar med huvudet, taktar, krånglar och är allmänt otrevlig att ha att göra med men bara att härda ut.


Små shopping.

Blev lite shopping igår när jag var inne i Kalmar såklart! Var egentligen på jakt efter ett rakt pelham ej gummi till hennes häst med det fanns inte någonstans. Nån som vet vart det går att beställa?

Blev iallfall en reflexbrösta, 2 benreflexer, en svanskappa och 4 krokar till sadelkammaren :)
Komiskt att reflexerna gick på 18 kronor på Hööks, bra där när man har ett fyllt stämpelkort i plånkan. Har fyllt två stycken på två besök sedan augusti, woopsi. Och har inte handlat nått märkvärdigt egentligen.

Nu längtar jag tills min FINA bruna schokemöhle väst, Bengans vintertäcke, mitt to-die-for oranga schokemöhle schabrak kommer hem. Tycker det är dags snart!


Varsegoda!

och kommentera, gnäll, ge mig kritik med mera. Säg vad DU tycker, det är det enda jag ber om :)


(Trött Bengan vill inte stå still mera)

(haha...)

(Den ehm flyger?)

 

 


teaser...

 

Nån som vill se fler bilder?

Har mängder med fina bilder på Bengan, tyvärr var Bonnis inte särskilt trevlig att rida under fotograferingen så blev inte så mycket bilder... Men blir nytt försök när kvigorna är intagna, nere vid havet!


Storm.

Höll på att blåsa bort när jag skulle släppa ut hästarna idag! Inte alls pepp på att rida när det blåser orkan :( Men men, bara bita ihop ;) Hade tänkt köra in spån idag med men det kan jag ju glömma!

Nu ska jag åka och hämta ut katternas medecin. Tycker så synd om dom! Måste stänga i köket och till varddagsrummet när jag inte är hemma för att Sussi bajsar överallt annars... Och kan inte ha dom sovandes med mig om nätterna efter som Sussi bajsar i sängen. Ledsna katter har jag kan jag ju lugnt säga!

En antibiotika kur till Sussi med dåliga mage + ögoninflamations behandling till de båda. Tror vi kommer ha helt underbara 2 veckor... Sussi har en tendens till att vilja få panik såfort man ska öppna munnen på henne och hon är så himla liten att man tror att man ska döda henne varje gång. Woop woop.

När behandlingen är färdig ska jag tvätta båda katterna så de luktar gott! För just nu luktar båda två bajs, kul!


Tisdag.

 

 

Bröstsele Zilco SL Sportz
- Ergonomisk brösta

pris: 5100:-

Utetäcke 170 g med hals

1500:-

Cavallo Simple boot S80
1249:-

 

Utöver det letar jag efter följande saker (så om nån vet vart det finns eller säljer så skrik!)
- Achenträns, brunt.
- Däckelunderlägg i fårskinn.
- BRA tömkörningsgjord. Som ska ligga bra på häst med rundare rygg.
- Lindor (väntar fortfarande på jul så jag kan få göra de perfekta)
- Däckelunderlägg i diverse färger (gud vad härligt med symaskin!)
- Bra regntäcke av godkvalité och passform i strl 95 cm
- Ländtäcke till tömkörningsgjord strl shetland
28. Någon som älskar mig.


funderade vidare på det där..

med att kunna ta kritik.

Trots att många vänder taggarna ut, försvarar sig med knytnävar och spottar & fräser existerar endå den här:

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.
 9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Jantelagen...

För det är inte många bloggar jag läser iallfall (och det är rätt många) som uttryckligen säger att de är bäst eller på annat sätt går emot jantelagen men kommenterar man blir det andra bullar.

Även så att man här och där läser att jag tror jag gör rätt, förlåt för att jag sitter som en kratta etc. Ursäkter innan anklagelserna kommer.

Intressant!

funderade vidare på det där..

med att kunna ta kritik.

Trots att många vänder taggarna ut, försvarar sig med knytnävar och spottar & fräser existerar endå den här:

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.
 9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Jantelagen...

För det är inte många bloggar jag läser iallfall (och det är rätt många) som uttryckligen säger att de är bäst eller på annat sätt går emot jantelagen men kommenterar man blir det andra bullar.

Även så att man här och där läser att jag tror jag gör rätt, förlåt för att jag sitter som en kratta etc. Ursäkter innan anklagelserna kommer.

Intressant!

Såhär på morgonkvisten.

Ja godmorgon kära läsare! Nu ska jag snart knalla till jobbet, frukosten bestod av avokadosallad och en påse gott&blandat salt påse ;)

Lite veckoplanering nu när hästarna börjar komma igång:
Måndag (igår): Lediga
Tisdag: Bengan tömköras - Bonnis ridas
Onsdag: Bengan dra däck - Bonnis ridas
Torsdag: Lediga/motioneras om jag hinner. Ska ner till granngården + att jag jobbar
Fredag: Bengan travträning - Bonnis skrittas
Lördag: Lediga
Söndag: Bengan tömköras - Bonnis ridas

Så blir en ganska bra vecka, nästa vecka jobbar jag bara en dag och planerar att både motionera Bonnis och Bengan i paddocken någon dag i slutet av den veckan.

Ska även klippa Bengan nästa vecka och sedan stalla in dom. Nu börjar det bli kallt :)
Men är lite klyven, ska jag klippa lurvet bara där han blir som svettigast eller hel klippa honom. Han är ju aldrig klippt innan så detta kan bli ganska spännande ;D

Konsten att kunna ta kritik.

Jag möter folk, ser folk, läser om folk. Jag ser det över allt. Kommentarer med kritik och konstruktiv kritik, svar som är uppsnofsiga och med en ton som inte alls är gillande.

Alla är vi olika.
Alla har vi olika värderingar och synsätt.
Alla har vi vart med om olika saker och ridit olika hästar.
Vi rider för olika tränare, har olika mål.
Men vägen till vårat mål är i drömmen den samma för oss alla, i medvind på små rosa moln.

Det många dock inte förstår är att kritik, konstruktiv kritik gärna är faktiskt ett sätt att kunna utvecklas.
Tyvärr förstår inte alla det och slår piggarna utåt med ett grin på läpparna och fradgan hängandes i mungipan.

"Jag kan, jag vet, vem tror Du att Du är?"

Ja Du kanske kan, Du kanske vet och mitt namn är Beata.
Men ingen är bäst, ingen kan allt, ingen vet allt och jag heter Anna.

Därför är det så himla viktigt att man lär sig ta kritik, vänder på det och granskar sig själv. Har denne som tyckte det här kanske rätt? Hur gör jag för att det inte ska bli såhär?

Det kallas att utvecklas. Och något man måste göra för att kunna nå sitt mål.

Om man redan var bäst, visste allt och kunde allt själv - varför är då målet inte nått?

Det är så himla lätt att falla i gropen, jag gör det och garanterat du med. Försvarsgropen. Men att vara medveten om att man lätt hamnar där gör att man mer sällan trillar dit. Och ju mer sällan man gör det desto mer lär man sig.

Glöm aldrig det.

svar på fråga.

Lovisa:
Hej! jag riden en ganska unghäst (7år) åt en tjej som inte riktigt har tid med henne. Jag har fått massor av tips hur jag ska få henne alertare och mer angagerad, tänkte även hör om du har något tips om hut jag kan få henne det? :)

Hej Lovisa!

Nu vet jag inte hur långt ni komit i utbildningen eller liknanden eller hur hästen är i sättet. Men bommar, övergångar, övergångar i serpentiner och tempoväxlingar brukar vara ganska taggande och något många hästar tycker är roligt om de har styrkan till det. Övningarna är även bra lösgörande övningar.

Och jag som är en stor talare för naturen säger ju såklart, rid ut. Träna i skogen, på skogvägar, i backar, över stock och sten. Engagemanget kommer ju när hästen gör något den tycker är roligt.

Många är lite nej tack till att just rida över stock och sten men detta är faktiskt något som inte är så dumt. Rid rakt ut i skogen helt enkelt. Hästen får använda sin egna hjärna, får kontroll över benen och kroppen och använder muskler de inte använder på vanligt plant underlag.

Lycka till och hör gärna av dig om du har fler frågor!


Kram Anna, Bonnis och Bengan

27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om 20 år.

Om 20 år. Då är jag 39 år och 9 månader det vill säga snart 40 år.

Då hoppas jag att jag är gift, eget hus och gård. Jag hoppas även att jag har kvar Bengan som då kommer vara 24 år, gubbe! Jag hoppas också att jag har barn, ett par stycken. Nån som rider skulle inte sitta fel!

När jag är 39½ år gammal hoppas jag innerligt att jag gjort allt det där som jag nu planerar, nya zeeland resan, plugga till lantmästare, rest land och rike etc. Och att jag som 39½ år gammal jobbar som avelsrådgivare alternativt har ansvar över kalvar och avel på en gård.

Hur vill du att ditt liv ser ut om 20 år?

känslan...

.... när man kommer hem från jobbet och katth-vetet skitit ner hela köket är obeskrivlig.

Men var hon TVUNGEN att bajsa på mina TYGSTOLAR OCH DATORN?!

Nu pyser vi till veterinären.

med o tävlar.

Kolla in tävlingen du med HÄR


Nytt unghästprojekt!

Har fått lite jobb, alltid roligt!

Minst en dag i veckan ska jag ner till granngården och hjälpa till med inridningen av den fyra åriga islänningen Mörkkur som de tidigare suttit på en gång. Trevlig kille som det är lite småfix kvar på innan jag anser att uppsittningen är nästa steg.

Men idag satt jag upp på honom för att se hur han beteedde sig och hur han reagerade. För att se vad han var van vid och vart jag bör börja.

Resultatet var att han inte var van vid skänkeln. Därifrån beslutade jag mig för att tömkörning med och utan sadel är steget att börja ifrån.

Efter som att de endast tömkört honom med ledare innan efter som han snurrade hela tiden (vilket är naturligt, Bengan gjorde likadant. De är vana vid att ha människan vid sin sida eller framför) och på såvis inte rett ut det. Men efter lite snurrande, lite tjurighet iform av att inte vilja gå och lite mer snurrande så gick han. Om en med otrolig bestämdhet att han minsann kunde välja väg själv så gick det otroligt bra stundvis. Inteligent polle som jag tror kommer bli himla mysig!

Åh vad jag är pepp, han var så himla mysig.

Knäpper lite bilder på honom nästa torsdag när jag ska ut nästa gång.

Vad har Du gjort idag?

Förlåt!

Har vart så himla fullt ös hela helgen ska ni vet!

I går fotografera Madde mig och bilderna blev grymma, särskilt på Bengan! Tyvärr glömde jag bor att ta bilderna så ni får dom senare i veckan när jag vart inne och hämtat dom. Stå ut! Tyvärr var Bonnis rätt grinig när jag skulle rida, han tvärnita och dog flera gången så stackars Madde fick se min mindre vackra sida ;)

Sen på kvällen var det lasergame, och jag kom två individellt med 21 100 i score ;) woop woop. Tog basen 7 ggr faktiskt :D

Idag kom mamma hit och red Bonnis och jag tömkörde Bengan. Lilla killen var snabbare än Bonnis och ville hela tiden gå först haha :D Båda två var fina men mamma hade lite problem med att få fram honom, men är man van vid att rida hästar med egen motor så är det svårt att komma på hur man rider en häst utan motor. Men hon är så duktig min mor :D

Nu ska jag ner och hjälpa en tjej med sin islänning på granngården, skriver mer sen!

Shululu!

25. Någon jag träffar dagligen.

Sånna här träffar jag dagligen vare sig jag vill eller inte...24. Mitt motto.

"Ne omittas solum ambulantem"
- Glöm ej den som vandrar ensam.

"Without will there is no teamwork"

Idag är jag produktiv!

Red Bonnis samma vända som igår och han kändes fin, lite grinig men endå pigg. Travade ganska mycket och la in lite galopp. Har börjat arbeta han i galoppen nu istället för att bara låta han rulla. Innan orkade han inte hålla igång om jag så kortade tygeln lite men nu tyckte jag att han iallfall kan arbeta nån meter ;) Gick ganska bra!

Mötte nog sjuttioelva fågelskådare och Bonnis var rädd för varenda en. Tönt!

Tömkörde Bengan med, duktig som jag är. Halterna satt 8 av 10 gånger idag så jag kan nog inte vara nöjdare. Han var pigg och allert. Helt otroligt hur lyhörd han är på rösten! Iallfall när jag ber han gå framåt ;) Arbetade han lite lösgörande med serpentiner, dock gör vi det enkelt med svaga böjar efter som han ännu inte riktigt förstår varför han ska svänga höger och vänster om vartannat. Inte lätt att vara liten!

Bonnis var väldigt pigg och vaken när vi skulle bege oss ut.
Som ni ser var han nog mer död än levande.23. Hoppning eller dressyr.

Jag skulle aldrig välja det ena eller det andra. Jag är dock en anhängare av dressyren men likaså av varierad ridning.

En häst ska ridas i båda grenarna, möjligtvis inte tävla men omväxling förnöjer så att säga. Och jag tror nog att jag skulle tröttna på att varje dag sitta och slipa. Ibland vill jag släppa det där "gå fint, vart har jag bakbenen" tänket och bara kunna styra mot hindrena. Ja det är vad jag gör, kan sträcka mig så långt att jag räknar galoppsprången fram till och mellan hindrena men där slutar min kunskap ;) Men jag kravlar mig över endå!

Så jag säger nog inget på frågan, jag vill ha båda!
Ah!

Nu ska jag sova en timme sen ut till hästarna för att motionera dom. Kommer få anstränga mig som tusan för att inte lagga kvar i sängen fram till ett kan jag ju säga ;)

Idag ska Bengan tömköras som vanligt, jobba vidare på halterna.
Bonnis ska jag rida samma runda idag och göra likadant som igår, dock ska jag arbeta igenom honom lite mer efter som han var hård i ena sidan.

Shululu


Det är kallt ute idag.

Bengans man idag.

Jag är lite besatt av att göra nya manuppsättningar på denna herre. Har den alltid flätad eller på annat sätt uppsatt när jag motionerar han. Ibland bara enkla flätor men oftast inbackade ardennerflätor.

Tyvärr tycker Bengan att det är rätt tråkigt när jag går lös på hans man i upp emot timmen varje gång ;)

Idag gjorde jag en inbakad av flätor som blev rätt fräsig, tyvärr stod han inte still när jag skulle baka in den så den blev lite för hängande.

-

Ardennerfläta av flätor.

Svårighet: 3/5. Kan du fläta och är kung på inbakat är denna en enkel match.
Tid: Ca. 40 minuter beroende på hur snabb du är på att fläta.
How-to-do-it:

Börja med att dela in hela manen i lika små delar.

Fläta sedan delarna, gör inget om man inte flätar hela vägen längst ner.

Sedan flätar du ihop flätorna precis som när man gör en vanlig ardennerfläta :) Min failade en aning efter som han inte stog still men annars bör man få den så nära mankammen som möjligt för att få ett snyggare resultat.

 

Att tänka på: Gör inte för stora flätor, det blir knöligt och fult när du ska fläta ihop det sedan plus att du då får för lite flätor att fläta ihop. Du ska kunna ta en fläta att baka in varje gång det behövs. Jag hade totalt 21 flätor.Off topic. Till Karin.

Nej självklart är det inte din kommentar jag reagerar på, utan det faktum att man faktiskr hittar på sånt här :)

So keep rocking ;)läskiga traktorer och djupa diken.

Skulle skritta ut på Bonnis idag, han kändes väldigt pigg när jag började rida och det är ju alltid trevligt!
Och när vi snart skrittat färdigt längs med vägen och ska svänga av på grusvägen så ser jag min chef komma med traktor och feta vagnen bakom. Har typ 100 meter kvar:
- Äh jag ökar farten i skritten bara så hinner jag
- Fanken jag hinner inte, börjar trava
- Bonnis ser att vi inte hinner alls och galopperar lite

Vi hann inte, saktade av och skrittar innan vi möter traktorn. Bonnis som inte alls gillar traktorer vänder och gör nån form av halvstegring. Sen stannade han och kollade med STORA ögon på det där som brummade förbi. Chefen bara skratta, snällt! Var faktiskt ett djupt dike brevid ;) Så gärna vill han ha sina anställda i livet!

Sen var han så himla allert och spänd som en stålfjäder men det sistnämnda släppte dock ganska omgående. Så utav den där gratis energin tog jag en lååång trav. Han var pigg och framåt och jag hade ett fett leénde klistrat i ansiktet. Dock var han tung i handen men efter lite tempoväxlingar släppte det men var hård i ena sidan. Dock kände jag att efter 3 dagars ledigt tar vi det imorgon :)

Nej men super nöjd!

 

 

Fin på denna ö!


Sånt här gör mig så fruktansvärt förbannad.

I inlägget nedan där jag skrev om 200 vanvårdade hästar, jag mailade som sagt till mailen de nämne ibland raderna.

Fick nu en kommentar att den var fake.

VEM I HELA HELVETET LÄGGER UT EN ANNONS OM ATT TVÅHUNDRA JÄVLA HÄSTAR ÄR VANVÅRDADE OCH SÖKER STALLPLATS OCH DEN ÄR FAKE?!

Jag menar, när det väl är så illa att det faktiskt är vanvårdade hästar som söker hem och man söker med ljus och lykta efter en plats, ett omhändertagande hem så hör inte folk av sig utav den anledningen att den annonsen kanske är fake också.

Det är ungefär som att ropa att det brinner och det inte gör det...
- när det väl brinner reagerar ingen.

Blir så trött.Halt i lagens namn.

Tömkört Bengan precis, är hemma och äter en vända innan jag ska ut igen och rida Bonnis :)

Gjorde en frän fläta på honom som kommer upp senare.
Iallfall, de första 5 halterna gick utan problem sen började han tramsa och trixa lika många halter till. När vi kom ut på grusvägen kortade jag tömmarna så jag gick ganska nära honom för att snabbt kunna säga till honom.

Rent säkerhetsmässigt är jag en idiot men det strutar jag i ;) Så när jag stannade honom och han försökte vända kunde jag snabbt räta upp han samt följa med. När han backade så petade jag honom med långpisksknoppen i rumpan och när han krafsade gjorde jag likadant så till slut längde jag tömmen igen och det gick riktigt bra!

I slutet av passet när han var uppvärmd och fin, väldigt mjuk i munnen och allt stämde så knäppte jag om tömmarna så istället för bett till hand gick dom gjord - bett - hand. Och resultatet blev bättre än senast, kändes som att jag kom åt han lite bättre och samlade upp han korta stunder. Han är ju så himla pigg och framåt så då var det ganska enkelt att samla ihop honom, smackade lite bara så tuffade han på som innan! Sökte sig neråt fint och kändes avslappnad så är mer än nöjd över honom!

Nu ska jag ut och fortsätta, ska skritta Bonnis bort mot muren (Karl XV Gustavs mur faktiskt) och sen i kant med åkern och tillbaka på grusvägen. Får se om kvigorna kommer vara lika fästa vid honom denna gången med ;)

Min blivande dressyrhäst, eller?
Bara kasta på en 17 tums sadel och brassa iväg.


OJ.

NÖDROP!
Vi har ett fall med 200st undernärda hästar i NV-skåne. Länsstyrelse mm är klara att börja ta in dem men vi är en kattförening och har svårt att hjälpa så många hästar. Kan ni dela och snälla leta i varje vrå om ni eller någon ni känner har en plats eller lösdrift för någon snart död häst. Ni kan gärna maila mig vid intresse eller har frågor på carolin@kattjouren.nu

Sprid vidare!!!!!!

-

Jag mailade faktiskt denne Carolin om mer information. Får se vad jag får för svar, vem vet.

22. Någon jag vill träffa igen

Nu när jag dels utvecklats som ryttare, rider med annan motivation och tänk.
Hade vart spännande.


Kokar ägg.

Ytterst intressant va? Iallfall, 6 ägg är det så full kastrull! Spräckte 4 av dom när jag skulle lägga ner dom i kastrullen så känner mig lite misslyckad.

Efter min frukost ska jag ut till hästarna. Funderar på att skritta en långrunda på Bonnis, enbart skritt på fast underlag. Utforska min omgivning liksom och virra mig bort bland mysiga grusvägar och lagårdar. TUR man bor på en ö och tur man bor längst ner, för rider jag fel är det bara att rida längs med stranden så kommer jag ju hem nångång ;)

Ska dock börja med Bengan som ska tömköras med fokus på halterna like usual. Vi måste börja sätta dom!

Puss och kram mina små stjärtebarn.

Jag har ett jobb fyllt av ögongodis. Mysbebis


VINNAREN I PRESENTKORTSTÄVLINGEN:

Blev Ellen som lämnade följande motivering till varför just hon skulle vinna:

" Jag behöver ny utrustning, speciellt en ny ridhjälm. Dock ligger de på väldigt hög summa i dagens läge. Om jag vann blir det inte längre lika dyrt. Så ingen tvekan om att jag skulle spara de till en hjälm som man inte klarar sig utan i hästvärlden "

Och motiveringen till varför jag valde Ellen bland de 25 tävlanden, många med otroligt bra motiveringar är att en bra och funktionsduglig hjälm är otroligt viktig och något varje ryttare bör ha för sin egen säkerhet.

-

En ny tävling ligger på planeringsbordet och kommer att lanseras nästa månad, något ni önskar speciellt eller ska man köra ett presentkort igen då detta var väldigt uppskattat?

Känns som en ganska givande dag...

... idag faktiskt. Jobbat 4 timmar redan och nu är det dags för veckans höjdpunkt - frukost hos chefens mamma. Mums.

Idag får hästarna stå också, är bara ledig 4½ timme idag och en timme har redan gått bort och nu om 10 min blir det frukost och då försvinner en timme till och sen ska jag sova en timme och hinna äta. Med andra ord finns ingen tid alls till att hinna rida en häst och arbeta den andra.

Sen har jag lite mycket i huvudet just nu...

Men såhär ser veckans planering ut:

Måndags tömkörde jag Bengan och det gick åt helvete. Bonnis fick stå efter som jag var på sådant skit humör att det hade gjort mer onytta att rida honom.

Tisdag lediga
Onsdag (idag) lediga
Torsdag enklare tömkörning med Bengan och skritt runda med Bonnis. Ska friser Bengan igen också. Och ge Bonnis en regäl borstning.
Fredag: Tömköra Bengan och gå en runda med Bonnis
Lördag: FOTOTIME - Bengan ska tömköras och Bonnis ridas.
Söndag: Mamma kommer och rider Bonnis och jag ska tömköra. En lite längre runda får det bli i mycket skritt och lite trav. Trevligt med sällskap :D


ALLTSÅ!!!

Jag kan inte sluta skratta.Och hur härlig är inte den här?


Vi är för dåliga på att berömma.

Överallt hör man och ser man - hästen gör fel den får skäll, hästen gör rätt men får inget beröm.

Denna LILLA klapp men som är så otroligt viktig, lyser allt som oftast med sin frånvaro. Inte hos alla, men hos många. Och att berömma när ni gått i mål efter en lyckad runda är inte att berömma mycket, beröm ska komma i rätt ögonblick för att ge effekt. Lika snabb som man är på att säga "Nu gör du fel" ska man vara på att säga "Bra, nu gör du rätt".

Särskilt viktigt är det på en unghäst, där många saker du gör med den är nytt och alla hästar är inte födda med ett naturligt gott självförtoende. Och hur lär man den unga hästen hur den ska göra utan att den får veta att den gjorde rätt?

Framåtbjudning är en sådan sak, alla hästar är inte pigga och framåt. Kanske från början men utav diverse anledningar försvinner den. Bonnis är en sådan häst, nu känner jag inte honom så väl att jag vet hur han är i full kondition och muskler men som det är nu är han mer bakåttänkande än framåttänkande. Jag vill ha honom framåt och ja jag driver. Men om jag aldrig berömde honom när han tog min skänkel eller sits hur ska han då veta att han gör rätt när han ökar farten?

Jag är super noga med att berömma, det är en grundsten i hästens inridning och uppfostran. När Bonnis själv tänker framåt berömmer jag att nu tänker du rätt.

Har du en häst som inte vill gå själv eller gå först när du rider ut? Vänd och vrid på det, berömmer du när hästen går fram? Nu påstår jag inte att problemet nödvändigtvis ligger där men det kan mycket väl vara så att den känner sig osäker när den är först, dåligt självförtoende. Den vill inte ridas ut på själv (Jollan var sådan, gick inte att lämna stallplanen vissa dagar det berodde delvis på dåligt självförtroende, hon kände sig inte tillräkligt trygg själv helt enkelt) att den inte vill lämna det trygga stallet och kompisarna. Klappa och beröm MYCKET när den väl går fram, kanske till och med leda den till en början även fast att det kanske inte är ett problem men för att bygga upp en "Nu är du en duktighäst" - känsla. Ha med någon som går brevid, personen ska dock inte gå framför utan bara vara med om det behövs. Hästen kanske vänder, tvärstannar eller på annat sätt visar att den inte tänker ta ett steg till om det inte är hemåt vi ska.

Vad anser du?
Är du bra på att berömma?


Jag och Bengan hösten 2012?

Sitter och läser lite om diverse selar och kom in på "Dressyrträvling på töm".

Tycker det lät fantastiskt roligt och något jag skulle vilja träna mot som kompliment till körningen. Dressyren är trots allt den grenen som jag tycker är absolut roligast så varför inte ha det som mål med Bengan med, även fast att jag inte får rida?

Dressyrtävling på töm innebär precis som i den vanliga dressyren att man tömkör ett inlärt program. Inkörning i trav och sedan halt - hälsning. I de lättare programmen får man sakta av till skritt några steg innan halten för att kunna bibehålla formen och stödet på tyglarna. Hälsningen går till så att man tar båda tömmar + pisk i vänster hand och buga med högerhanden längs med sidan.

Precis som i den vanliga dressyren lägger man vikt på hästens lösgjordhet, lydnad, att den är rätt ställd samt arbetar med bra framåtbjudning i takt och balans. Målet är att det ska se ut som att hästen utför programmet själv det vill säga att hjälperna ska vara små.

Till skillnad från den uppsuttna dressyren är följande nosgrimmor tillåtna: fast eller lös engelsk, remont, kombinerad och pullar. Rakt, tre och tvådelat bett är också tillåttet samt körbett. Har ponnyn/hästen lång man bör den vara flätat för att få en korrekt bedömning av dommaren.

Tycker faktiskt det här låter himla roligt! Och jag är super pepp på att åka iväg med Bengan och träna tömkörning för tränare då jag är ganska grön på detta och lika så Bengan. Behöver hjälp på hur jag ska lösa hans tramsigheter vid halterna bland annat samt hur jag ska gå vidare i dressyrrörelserna.

Kan ni tänka er en slimmad Bengt med maffig muskulös halt genomföra piaff, passage och skänkelvikningar?
- Jag har lite svårt men äh ;)


Fyra tävlande är utplockade.

Ska vända och vrida på de nu så återkommer jag imorgon om vinnaren, stå ut! ;)

J, E, E, C


Idag avgörs tävlingen.

Ska sätta mig och läsa igenom alla motiveringar, plocka ut de som haft den bästa motiveringen och vrida och vända!
Vinnaren presenteras snarast möjliga.

TACK alla ni som deltagit, blev många fler än jag trodde och en ny tävling kommer startas igen inom kort.

Vad skulle du helst vilja tävla om?


without will...

... there is no teamwork.

Se filmen och låt dig inspireras.


Tror jag går och burrar ner mig under täcket istället.

Vilken ökig dag. Fy bövelens!

1. Det regnar.
2. Bengan tramsade sig idag. Tänkte arbeta han på töm idag och knäppte om tömmarna. Gick jätte bra tills han fick rycket och bara drog drog och drog mot hagen. Envis som jag är kämpade jag på lite till men efter ett tag så tömkörde jag han rakt fram istället. Märktes tydligt att han INTE uppskattade att tömmarna gick från gjorden till bettet och sedan till min hand. Han bockade, stegrade, kastade med huvudet och var bara super tramsig.

Knäppte om till direkt i bettet istället men fortfarande super tramsig och gjorde små (faktiskt väldigt söta) caprioler och annat knäppt. Jobbade mycket med att han skulle göra halt och stå still tills han fick gå. Men han har ju kommit på nån fixidé om att börja gräva och backa när jag stannat honom. Blir galen. Men i slutet av passet, sjuttioelva halter och lika många gropar senare så kunde han göra halter och stå still tills jag bad han gå.

I slutet när vi gick längs med hagen (vilket inte brukar vara något problem) så skulle han ABSOLUT gå till grabbarna. Och när han inte fick det drog han en ramsa stegringar, trängde, snurrade och bara var jätte tramsig.

Sen skulle han inte gå in i stallet för att det var ju livsfarligt (och han har ju inte gått in där dagligen under 2 månaders tid oohhnej)

Och nu är katterna borta, men de ligger väll och trycker nånstans.
Osså har jag surfat upp min datamängd denna månaden och det är bara den TIONDE. Dööör

Men i övrigt är jag glad, ohja. För jag har julmust
Det önskade åsiksinlägget.

Fick ett önskemål av Sofie att skriva om mobbningen som existerar på bloggarna.

Det är knappast så att de elaka kommentarerna och inläggen undkomit någon. Anonyma kommentarer, Gangsterponny, otydliga budskap etc.

Även jag - liten bloggare med omkring 50-100 unika besökare om dagen får dessa otrevliga anonyma kommentarerna. Jag lägger dock ingen energi på dessa jag vet att Bengan är fet och nej jag duschar faktiskt efter att jag varit ute hos korna.

Min tes till varför folk kommenterar elakt grundar sig i avundsjuka och oskärhet. Varför skulle man annars skriva inlägg eller kommentarer som med flit faktiskt kan göra illa någon?

Sen finns de ju de helt underbara människorna som tar varje tillfälle som ges att få vifta lite med duktigpinnen för att visa att man faktiskt är liiite duktigare än den man kommenterar åt.
Något som iallfall jag stöter på väldigt ofta efter som jag brukar undehålla mig med att läsa komentarerna på DM's blogg.

Mobbning i det stora hela grundar sig nog i osäkerhet. Att få bli sedd och få uppmärksamhet.

Jag själv har både mobbat och blivit mobbad i yngre år
- nu är jag gammal och klok, jag vet att jag är bäst (saltet står där borta) och det kan jag säga till mig själv utan att behöva visa det för andra. Men i mitt fall handlade det mycket om att jag var så jädra förbannad på att folk vart elaka mot mig att jag ville ge igen och inte visa mig svag. Vilket jag fick sota för sen dock.

Vad tror Du?

Min duktig-gaffel. Flitigt använd!


gåshud.


Hmm.

Vad ska jag hitta på idag med lille Bengt.

Antingen...

- Stanna, gå, svänga övningar.
Något vi egentligen verkligen borde träna på då han har alldeles för dåligt tålamod för att stå still.

- Träna på töm.
I alla gångarter, något vi inte gjort innan då jag aldrig galopperar med honom när jag går bakom. Tanken är ju att han ska dressyrdrillas i kombination med körningen. Är lite sugen på att börja efter som att han fungerar så himla bra med mig bakom.

- Longera.
Känns lite tråkigt (haha, mycket roligare att tömköra) men skulle vilja se han röra sig.

- Trick
Något som vi också ska påbörja. Vi har redan påbörjat buga och vacker hov i samband med att jag stretchar honom. Men är väll sugen på att ta det ett steg längre och arbeta med det som ett arbetspass.

Kan ju inte börja med allt samtidigt, inkörningen fungerar så bra nu att jag kan börja kombinera det med något mer men sen är frågan - trick eller träna på töm. Hmpf.

NÄSTA HELG FÅR NI LITE RYKANDE HETA BILDER MED!
Erkänner att bloggen är ganska uppbyggd utan ridbilder etc. för att jag inte har någon fotograf men nästa helg kommer Madde hit och ska fotografera både mig och Bonnis och Bengan :)

det här visste du inte om mig.

- Jag är sinnessjukt kittlig under fötterna och kan knappt röra vid dom själv.
- Jag är besatt av speler My Horse som finns till iPhone bla.
- Jag föddes med hemangiom.
- Jag ska köpa en minigris nästa år.

Amen underbara du.

Idag kom det en tredje häst till mig, fast han ska bara stå här en vecka medans Bonnis ägare flyttar ;) Lilla Panks. Reflekterade över hur jädra små D-ponnier är.

Red Bonnis en runda med fokus på att han skulle fram - som vanligt. Till en början gick det sjukt bra och jag hade honom VERKLIGEN där jag ville ha honom, strålande mellan handen och skänkeln. Mhhm.

Travade lite på vallen och gjorde stora volter och sidvärts, gick bra tills han bara tvärt surade ihop. Tvärniiiiit. Nu ska inte jag jobba mer. Nehep, smart drag Bonnis - när du har en ryttare på ryggen som blir precis G A L E N på tjurigheter. Brassade igång han igen och tog en galopp, fattade hyffsat allert idag desutomde och försökte trycka på han lite. Bröt av - tvär nit. Då blev jag arg men deeet är en annan historia (Bonnis blev arg tillbaka men det var inte lönt att kriga mot the masters of master Anna Bengtsson) Tog en till galopp, bröt av samma visa igen. Nu dock sista gången tack gode gud annars hade jag hoppat av och lämnat han där ute på vallen. Mutter.

Tog två avslutande galopper på grusvägen och då var han riktigt fin! :) Så i det stora hela gick det bra, men känner att jag är i behov av att hitta nått som lockar fram motivationen i honom. Typ hoppa stenmurar, och det blir det snart!

Bengan körde jag med däck bakom och han är så himla frän! Han verkligen Ä L S K A R att få dra och att ut o gå. Han är så himla känslig för de framåtdrivande hjälperna att det är sjukt medans stanna är det tråkigaste som finns. Imorgon blir det stanna och gå träning och serpentin övningar runt träden. Känns välbehövligt!

En gullig film på bengan bjuder jag på med ;)21. Någon jag skulle vilja träffa.

Ulla Håkansson.
Ja det är väll rätt känt vid det här laget att jag är ett stor fan av Ulla. Jag är imponerad över hennes filosofi, att hon kunnat komma upp i de klasserna som hon är/var på med endast ridhusträningar när den värsta vintern är och resten av tiden träna mestadels i skog och mark. Att hon desutom tävlat sedan innan jag föddes och haft en väldigt lång karriär är även det otroligt.

Edward Gal.
Ännu en människa jag förundras över. Han är så vansinnigt duktig. Att han desutom skrapade ihop 92,3% i küren på Totilas är sinnersjukt. Hur lätt kan Totilas vara liksom? Att kunna sittas på en häst, få fram OCH behärska de gångarterna är vansinnigt.

Anders Eriksson.
Peter Erikssons bror, en otrolig duktig kusk och någon jag mer än gärna skulle vilja ha som instruktör både inom tömkörning och körning med vagn.


Undra vad som kommer om en timme?


Jag är kär.

I världens finaste lilla ponny.

Var ute och tömkörde idag med ett däck bakom. Körde ute på vägen. Gav bra miljöträning för Bengan och lite "Anna lugna ner dig nu"- träning. Börjar tro att jag har aggresivitets problem.

Om jag hade magiska krafter så skulle jag ge alla bilar som kör för fort förbi oss motorhaveri. Alternativt skulle deras bil förvandlas till en trampbil 50 meter innan fram tills de är 1 km framför oss. Jädra as. Ursäkta men idag så klev jag faktiskt helt sonika - och aningen tankelöst - ut i vägen när en mötande bil kom. Försökte vinka/flaxa med armarna att han skulle sänka farten, gubb jäveln flinade och vinkade tillbaka. Då klev jag ut i vägen (han vinkade typ 20 meter innan så han hade chans att stanna) DÅ saktade han ner. Aningen missnöjd.

Men vadå? Om en älg eller ett rådjur eller en jädra gris står i vägkanten så smyger man ju förbi för man inte vill skada bilen/ha djuret i bilen men vill man ha hästen i bilen eller på bilen? Jädra nötter.

Nästa gång ska jag kliva ut så idioten måste stanna bilen och sen ska hon eller han få en sån jädra strykning så denne kommer i framtiden lägga bilen i friläge och putta fram bilen i fortsättningen när de ska förbi en häst.

IALLFALL
han skötte sig superbra! Det var tungt till en början och han förstod inte riktigt varför det var tugnt men efter ett tag tuffade han på.

Gulle killen var väldigt ren idag med:

Borstning + tvättning. Han var så HIMLA mysig, kan nog inte hitta ett enda ställe på denna lille killes kropp som han inte fullkomligen njuter av att bli kliad på. Bäst är insida lår, mage, mellan frambenen och framför skapet. Då står han med alla benen BRETT isär och gungar :P

Finaste du <3
Keep fighting.


”There are so many people out there who will tell you that you can't.
What you've got to do is turn around and say ’watch me' "

20. Något jag vill göra.

Jag vill börja tävla och träna seriöst. Det har vart en dröm i många år och nu kan egentligen inget som hindrar mig. Ska ta BE kortet tidigt i vår så jag kan köra själv (har en boogie på granngården jag får låna när jag vill) sen ska jag ju bara finna min blivande tävlingshäst.

Funderat mycket kring det här med hästköp.
Priserna är ju solklart påväg neråt så det är precis rätt tid att köpa. Sen ska man ju bara hitta Den hästen.

Det här är vad jag söker:
Vallack (no more bitches in ma stable yoo)
Pigg, framåt
Sammarbetsvillig
Nånstans mellan 3-5 år
Snäll att lasta (efter som jag kommer få göra det själv många gånger)
Snäll att sko (offrar inte min bästa hovslagares liv igen)
Snäll att rida ut på själv (ställer till att lite annars)

Ni skulle bara veta hur många annonser jag kollar på. Herregud

Japp, jag är blixten.

Slutade 20 över 6 idag, rekord! Fanken vad det gått undan :)

Nu ska jag rengöra kattlådan sen duscha för att slutligen pysa mot mannen min för att ha lite fredags mys!

Ha det göttans och glöm inte kommentera i inlägget nedan.

Om jag får säga det själv, jag är grymt fotogenisk.
Kan knappt hitta en enda dålig bild på mig själv i datorn.


Så himla sugen...

... på att skriva ett åsikts inlägg.

Därför frågar jag Dig: Vad vill Du att jag ska ta ställning till?

Spelar egentligen ingen roll vad det är men helst hästinriktat.

Väljer det som känns mest aktuellt och intressant att skriva om ;)
- Vinnare får fetlänk desutom. Nej då, här mutas det inte! Jag är bara snäll.

HAHA btw, kanske ska strunta i att köpa häst och ställa en sånhär i hagen till bengan.


Mama it will be an extraordinary christmas.

Höhö, jag vill ha! Kan nog med allra största sannorlikhet strycka tärnsjö körselen för den kostar lite över 30'000 lökar. Vad tusan, det är NÄSTAN min bil.

Men Veredus Carbon Gel, Charles Owen "Hampton"och ett par Sprenger "Bow balance" vore inte fel. Sen ett par De Niro lackade stövlar på toppen skulle inte göra ont. Får nog fortsätta spara ett tag haha!


19. En bild på min bästa vän och varför hon är det.

Li och jag träffade varann genom skolan, hon började lite efter oss andra så jag och 3 kompisar fick i uppgift att släpa med henne på lite socialhäng. Sen den dagen har jag alltid haft en väldigt gott öga till denna tjej som kan få mig att skratta så jag gråter.

Hon är även min fru då vi gifte oss för två år sedan och har årsdag den 1 november. och förhoppningsvis är detta än vän jag kommer ha med mig genom hela livet på ett eller annat vis.

Ja men ni vet, alla behöver ett ankare. Någon att ringa när allt håller på att gå åt helvete, det är hennes uppgift. Mitt ankare. Lika mycket som jag är hennes ankare med glädje.

Nu flyttar Li även ner till samma kontinent som jag, det vill säga Öland. Och jag är så glad att jag knappt kan beskriva det med ord.


"You can tell me all your thoughts, about the stars that fill polluted skies
And show me where you run to, when no one's left to take your side
But don't tell me where the road ends, cause I just don't wanna know, No I don't wanna know"

Jag villa baka kakor, diska, bli gammal, ligga brevid dig på ålderdoms hemmet med våra toyboys, rida, skratta och bara vara. Med dig.
Här har vi Madde, vi lärde känna varann 05 eller 06 tror jag och vi
H A T A D E varann till en början. Båda två med otroligt starka viljor och envisa som synden. Men efter ett tag så blev vi ett team, man får helt enkelt lära sig kompromissa.
Alla busturer med shettisarna, med sammy wammy och alla de andra tusen hästarna. Nattturen på GH, alla dumheter och gåsjakt.

Under mina tre år på gymnasiet var kontakten minst sagt sporadisk men tycker vi hämtat igen endel hyffsat.

Madde är galen, många tycker att hon är tyst och blyg men icke. Inte om man känner henne.

Madde kan ni hitta här, och kolla på de otroliga smyckena hon designar .


Amen kom igen.

Jag vet, jag är bitter. Eller nej föresten jag är inte bitter bara otroligt ärlig med vad jag tycker!

Har läst sjutusen inlägg om license höjningen och license ändringen. Ja det är hemskt, otroligt hemskt.

Men. Det är dyrt att ha häst och det har det alltid varit, skillnaden är nu att jag som över 18 betalar 500 kronor med för min lokal/reigional license + hästens license. Detta innebär ungefär 1 tävling mindre (med bensin, mat etc), är det så himla hemskt?

Ni hade ju endå lagt den där mellan skillnanden mellan det förra priset och det nya på en tävling, en träning, nått nytt till hästen eller liknande så sluta gnälla.

Har man inte råd - men tävla inte då. Alternativt ta en färre träning eller tävling så ska du se att det går bra.

Eller är jag helt ute i skogen och cyklar med tomtemössan nerdragen över ögonen?


Såhär ser man ut när man spökar ut en stycke Mellie för maximal miljöträning. Ja hon har påskkycklingar i manen.


Macrons.

2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
3 äggvitor
4 msk strösocker
Karamell färg + smak essens tex. vaniljarom


1. Blanda mandelmjöl och florsocker
2. Vispa äggvitorna tills det börjar skumma. Vispa på låg fart i början.
3. Häll i 4 msk strösocker, var och en för sig samtidigt som du vispar.
4. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner, den ska vara fast.
5(a). Rör ner mandelmjölet + florsockret försiktigt. (Låtsas att marängsmeten är din bästa vän)
(5b. Karamellfärg och smakessens typ vaniljarom eller nått annat gott)
6. Spritsa ut små kluttar smet på en plåt, inte större än en fem krona men smaken är som baken.
7. Låt vila 1 timme ungefär.
8. När det är 20 min kvar kan du sätta på ungen på 150 grader
9. In i ungnen på 13 min ungefär, de är färdiga när de inte är super mjuka och har ett skal eller vad man ska säga. Inte färdiga? Öka med 2 min i taget.

 

Fyllning - jag hade vaniljsmörkräm.
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Ev smak essens och karamellfärg om man vill.

Vispa ihop och smeta på när macrons halvorna är färdiga, bre på en och sätt ihop med en annan.

 

Btw. Här har ni en nice blogg med en riktigt go tjej! Petra's blogg


Strömavbrott!

HAHA tur att ingen såg mig imorse. Kliver upp (man är ju inte så himla vaken vid halv 3 på morgonen om man säger så), klickar frenetiskt på strömbrytaren och svärhögt för mig själv. Går ut i hallen, samma sak där och slutligen i köket där jag öppnar kylskåpet och "AAAHA en propp har gått".

Kliver ner i källaren, lyser in i proppskåpet och svär åter igen hög för jag vet ju knappt vad en propp är men konstaterade iallfall att allt såg helt okej ut. Går upp i köket och reagerar på att det är så otroligt mörkt ute.
Då går det upp ett ljus för mig, strömavbrott.

Nästa panik var "OHNEJ mina kakor" men de levde ;)

Har aldrig klivit till jobbet innan och det vart så mycket liv i rörelse, brukar vara helt öde men nu var det folk här och där o bilar o grejer för att få igång reserv agregatet så vi kunde mjölka :P

Men men, det gick bra! Korna låg dock fortfarande och sov stackarna!

Idag blåser det vilket i och för sig är ganska vanligt här nere i Ottenby men dagen bjuder desutom på regn. Funderar på om hästarna ska stå idag, båda två gick rätt hårt igår så isf blir det bara lite longering för Bonnis och tömkörning i skritt för Bengan och jag har träningsvärk and i like it!

 


Mhh

Mina Macrons är färdiga, provsmakade en nyss och den var O T R O L I G T god.
Gjorde rosa små sötsaker med vaniljsmörkräm i.

Fast smet är alltid bäst!


Bus Bengan.

Ja idag skulle vi dragit däck men orkade inte leta upp ett däck så fick bli dubbla ikea påsar. Han var så himla pigg och framåt, med öronen spikframåt. Han verkar tycka att det är super kul att få dra vilket glädjer mig!

Han har blivit så himla cool med, reagerar inte änns på att påsarna prasslar och har sig!
Sen att han blivit sjukt känslig för rösten är också väldigt bra, behöver nästan bara tänka framåt för att han ska öka farten! Dock är det rätt trist att stå stilla så det jobbar vi mycket på :)

Tömkörde ute på vägen med påsarna i släp idag med. Jädra idiot bilister det finns! Jag är ute på vägen och då kommer det en husbil + en personbil i möte längre bort, 20 meter innan mig o Bengan kör idioten om! Kul. Dock brydde sig Bengan knappt när bilen kom susandes. Ja jag pekade finger, han var värd det. Hade god lust att kliva rätt ut i körfältet men dumt om Bengan skulle bli rädd. ÅHHH!

Sen i slutet av passet kopplade jag bort vårat bihang och körde slalom mellan träden i skritt, det var tråkigt tyckte Bengan som hellre ville hem. Men efter 15 mins traggel, höger, vänster, höger, vänster så slutade han att gå in i träden alternativt streta imot så då tog vi det i trav och då försökte snorungen sticka och tätt efter det drog han en vacker bockserie ;) Med mig hängandes i snörena, haha måste vart en läcker syn!

Efter ett tag gick det bra dock :)

GullBengan

Ser han inte lite smal ut här? (A)

 

 


Tror jag har hjärnblödning.

Eller så är det bara hederlig huvudvärk. Hmpf.

Iallfall, skulle ju träna lite seriöst med Bonnis idag vilket gick åt helvete. Motivationen var på topp enda tills vi kom in till hagen och jag börjar sätta herren i arbete. När jag säger att jag aldrig ridit en segare häst så ljuger jag inte. Hade gått fortare om jag hoppat av och knuffat fram han alternativt satt på rullskridskor på hovarna och knuffat ner han för en backe.

Iallfall, en häst som är slö måste ju på nått vänster få fart för att sedan kunna samlas ihop så jag där "OHHH HEJ NU GÅR VI" Bonnis höll inte riktigt med. Travade lite och då var han piggare och flyttade lite för skänkeln etc men sen tröttnade jag. Jag är allergisk mot slöhet, får utslag över hela kroppen och tappar håret.

Så sket i det seriösa arbetet efter 20 minuters plåga och skrittade iväg mot grusvägen och tänkte att ÄH VAFAN bära eller brista, nu tar vi en galopp.
jajamensan, det gjorde vi också. Helt kravlöst förutom att han skulle gå i rätt galopp. Då kändes det som att vi iallfall åstakomit något bra detta pass, kändes bra att han tog galopperna. Dock efter ett par meter i fullkomligt okontrollerad trav men ärligt - han fattade galoppen och jag var nöjd sen om han gjorde det med benen överallt eller i en fin kontrollerad trav eller inte bekom mig inte alls.


PAKET ZU ICH!

Mähähäh. Fick hem mitt to-die-for schabrak idag. Grauwr.


What a lovely day.

Idag ska jag baka (kors i taket, det händer typ en gång per 100ade år) macrons.

Anledningen: Vi har en tävling i lagårn, man använder små röda ploppar i mjölkmaskinerna om en ko bara har 2 eller 3 fungerande spenar för att de överblivna spenkopparna (de man sätter fast på kons bröstvårta) inte ska stå och suga luft.

Vi är ju två som jobbar nere i karusellen där korna mjölkar, en som torkar av och mjölkar ur och en som sätter på mjölkmaskinen. Den som sätter på maskinen blir alltid så irriterad när det sitter trespens ploppar i maskinen som inte ska vara där då den som torkar ur ska ta bort de/dom och det har vart tävlingen - att inte glömma en enda. Min kollega vann detta så jag åker på att baka.

Så nu ska jag åka och handla ingredienser så idag ska ni få bilder på lite bakning ;)

Efter jag handlat ska jag rida Bonnis och tömköra Bengan. Idag med ett däck efter tror jag :D
Bonnis ska jag rida i hagen tror jag, ska arbeta igenom honom lite då han igår hellst bara ville rusa och det ville inte jag. Så idag blir det tempoväxlingar, ska även ställa ut ett "hinder" bestående av IKEApåsar med grejer i. Varför? Jo därför att det är utmärkt att använda cavalettihinder vid tempoväxlingar! Samt vid raktriktning. Ett hinder kan man variera till 1000! Nedan ser ni ett par olika ;) X = halt och sträckplupparna sidvärts, raka hörn är bak/framdelsvändningar som jag håller på att träna med honom. Det är svårt tycker han!

Så Bonnis lär få svettas idag men det behöver han. Han var väldigt framåt och pigg igår men red väldigt lätt, lite tempoväxlingar bara efter som han stått ett par dagar men kändes som att jag idag skulle våga klämma i lite mer :)

Visste ni att...

.... man i flera länder så som Tyskland till exempel behöver hästkörkort för att få ha häst?

Jag tycker att detta borde införas i Sverige, antalet hästägare som gör fel pågrund av okunskap skulle förhoppningsvis minska då. Vilket vore väldigt bra!

Vad tycker du?

Jag blir lika tagen varje gång.

Alltså, jag vill också få rida till livekille som spelar fiol. Och Voice bajsar på lindorna, det irriterade mig. Kunde han inte gjort det INNAN de gick in och dansade?

Edward Gal, du gör en piruett med en hand. Vill du adoptera mig?


Hur ser din häst ut i hovarna?

Hade en intressant disskusion med min hovslagare idag angående lång verses kort tå. Jag har aldrig funderat på det innan utan har alltid litat på min hovslagare men som Du säkert vet ger lång tå sämre överrullning. Och att argumentera emot det med att "Vi använder speciella skor som ökar överrullningen" hjälper inte.

Men, det är faktiskt väldigt vanligt att hovslagaren väljer att behålla en lång tå på hästen han skor/verkar utav eget tycke. Och när jag tänker efter har jag haft en hovslagare som jag faktiskt irriterade mig något åt det grövta på för att han aldrig filade eller klippte tån på. Jollan var ständigt lite för lång i tån i mitt tycke.

Kan knäppa en bild på hur Bonnis hovar ser ut imorgon så ska ni få se hur jag menar mer exakt.

Men, hur ser era hästar ut i hovarna? Är tån lång eller är den kort? Har den långa hovar trots att den är ny verkad/skodd?


En lång tå "sänker" kotan och ger spänningar i hela benet och sträcker ut senor etc. Som jag så fint försökt illustrera. Min hovslagare berättade om ett skräckexempel där han skulle sko en häst som var så pass lång i tån att kotan nästan var i marken.


A day in pictures.Om en 1½ timme...

.... kommer hovslagaren. Ni kan inte ana hur jädra ridsugen jag är :o

Ska ut till stallet strax och tömköra Bengan, lovar bilder bara för att jag fått så himla mysiga kommentarer idag!

ska bara äta mina...


Dressyrknep.

Sitter o bläddrar i senaste Hippson och fastnade för artikeln "Dommarens egna dressyrknep"

"Att rida dressyrprogram är matematik. Du måste veta hur lång sträcka du har på dig i varje rörelse, en serpentinbåge ska bli lika stor som den efterföljande. Räkna ut hur du ska rida i förväg"

- För så är det ju. Desutom om man en dålig dag, hästen är spänd eller nått annat som inte fungerar lägg då energin på fina ridvägar istället för att störa dig på det som inte fungerar. Du tjänar alltid på det.

Vad jag skulle säga rent generellt som jag använder mig utav vid programridnining är att innan ökningar samla ihop hästen något steg innan man ska skjutas iväg, dock aldrig så mycket så att det blir iögonfallande för dommaren. Skillnaden blir då lite större.

Planera väl, koncentrera dig varenda liten milisekund av programet. Du bedöms hela tiden. SE vägen, precis som i hoppningen behöver man vara ett steg före, vad händer snart.

Varför? Jo för att momentet du just håller på med ska snart avslutas och ett nytt ska påbörjas och det kan man inte komma på "NUUU ÄR JAG VID M, ÅHHHHHHHHHHH SIDVÄRTS" då kommer man garanterat få en dålig övergång mellan momenten, en dålig start på momentet vilket medför att halva momentet går innan ni kommer dit där ni vart om du föreberett dig väl.

Några tips som står i artikeln:

"Om du vet om att dina bakdelsvändningar blir stora - vänd in något senare så att momentet i sin helhet blir centrerad"

Vad är dina knep inne på banan?

Idag är det nästan på spiken 1½ år sedan Jollan fick somna in.
Saknar henne och alla knasigheter.


Ren.

Ny duschad och fin är jag! Om nån timma blir det studiebesök på jobbet av min gamla skola. Dock har deras ena minibuss gått sönder så vet inte riktigt när de dyker upp ;)

Sitter o lyssnar på Coldplay och har det ganska så mysigt med en skålgodis.

Idag kommer hovslagaren så ikväll ska jag rida och Bengan ska tömköras! Snart är vi back on track och bloggen blir som den ska vara :P

ehh puss

18. En bild jag aldrig publicerat.


OMG så gulligt!


I know it's nothing new but...

Varför varför och åter varför är det sådan rosett hysteri?
Sitter o blurrar rätt mycket hästannonser just nu och på ponnysidan står det om och om igen:
ROSETTPLOCKARE

Ja men, hallå. Är de det absolut viktigaste när man åker på tävling? Är rosetten ett kvitto på att det gick bra?
Sen att ritten ser ut som skit, höga händer, ryckigt, otakt, obalanserat, way to fast etc etc spelar ingen roll?

Det intressanta är att denna disskusion sällan förs bland de som tävlar storhäst. Överlag tycker jag att ryttarna som tävlar stor häst -oftast- är det som ponnyryttarna saknar.

Osså skriker dom när man har stilbedömning på SVENSKTMÄSTERSKAPS nivå. Vilket är pinsamt.
Mer stilbedömningar jatack.

Satt med mycket i dommartornet på vår största tävling på denna ö många år och såg många hundra ekipage och då både storhäst samt ponny och på ponnysidan fick vi faktiskt utvisa ett par ryttare pågrund av överanvändning av spö och sporrar.

Nu påstår jag inte att alla rider som krattor med flaxande armbågar, kastar sig över hindrena med en skänkel som är i asien och vänder. Det finns guldklimpar som gör det de gör otroligt bra!

Och nej, jag kan inte hoppa. Vilket jag kan visa er i filmen nedan. Dock är jag såhär i efterhand otroligt nöjd över rundan för att vi faktiskt gjorde det trots felhinder, volt och en rivning ;) Jag är helt enkelt full av åsikter.


17. Låtar jag lyssnar på när jag är arg, ledsen, gladMelissa Horn i alla väder. Oavsett hur jag mår är hon kung, så enkelt är det!16. en bild som gör mig lycklig.


Finns nog inget som irriterar mig mer.

Klickar runt på dagens alla inlägg och finner det igen. Ett försvars inlägg mot att man inte är bortskämd.

Det är fanken 4e gången på 1 vecka. LÄGG NER!
Nej inte lägg ner till er som försvarar er men ni som kommenterar.

För det första, Du har inte ett dugg med att göra hur personen ifråga köper sina prylar.
För det andra, om personen ifråga är bortskämd OCH? Det påverkar väll inte Dig? Eller?

Jag är bortskämd. Japp, det är jag. Om jag skulle påstå något annat skulle antagligen mina stackars päron ge mig smisk och det vill jag inte ha. Men kanske inte bortskämd i att få det jag pekar på men de ställer upp och det glömmer jag med jämna mellanrum bort och tar det förgivet. FY!

Men on topic igen, lägg ner för gudsskull! Innan jag åker hem till just Dig och ger Dig smisk på stjärten för att du:
1. Är avundsjuk, det klär ingen. Inte änns Dig!
2. Lägger dig i andras privat ekonomi. Nej, faktum är att det ingår ingen annan än den som köper prylarna hur sakerna hamnar i garderoben. Så det så
3. Skaffa dina egna pengar, köp det du vill ha och var glad. Men bara för att Du lider av skogshuggar syndromet och handlar godis och det dyraste toalettpappret betyder inte det att alla gör det. Somliga har den där ovanliga gåvan att kunna spara.

Nej den där bruden vill ingen ha besök av!


Longerings filmen.

Var det ja, hehe. Min data var avliden igår men nu har jag diskrensat och diskfragmenterat den så nu går den som aldrig förr :D


Vart och kollat på paddock

hos grannbonnen. En söt på 40x20 med lite bommar. Åh nu tycker jag Bonnis kan få nya skor så jag kan börja träna och slutligen kunna träna i paddock!

Förövrigt fick jag lite mer arbete om jag ville, en islänning som skulle ridas in samt deras svhbl vallack som behövde ridas. Lite sugen blev jag men ska fundera lite, tar som sagt en hel del tid!

Islänningen var hängd på och de tanterna som höll på att rida in han skulle väll snart sitta upp på han. Tydligen kolugn och trevlig men som sagt - tid! Att bara hoppa upp och skritta iväg är säkert inga problem men jag lever ju efter "här häktas inget fram" och då tar det tid. Mellie tog det ungefär 2 månader innan jag från att ha suttit upp till ha galopperat.

Men vallacken var jag lite sugen på, dressyrdrillad var han rätt högt desutom.

Och vet ni vad!
Det finns ett sjukt fint ridhus bara 1-2 mil här ifrån :D Jag blev glad häst kan jag ju lugnt säga, än finns det hopp för att slippa åka 1 timme med släpa till närmaste träningsanläggning. Woop woop.

Funderar en massa också, på hästar hit och hästar dit.

Btw. http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=536641

HAHAH!

jag hade också dragit min kos om en fransyska stått och skrikigt på mig med sådan gäll röst ;)
Spola fram till 0:40 sek


Ambitiös punkt se

Ja det är precis vad jag är!

Jobbet flöt på som bara tusan idag och slutade vid 20 i sju. Efter det var jag så speedad så jag for ut i stallet och plockade in Bonnis. Longerade en kort stund innan det han bli allt för mörkt.

Han var fin men lite trött och inte så allärt på att lyssna på vare sig röst eller spö vilket kan bli lite segt!
Synpunkter mottages hjärtligt, funderat på det här nämligen!

Kommer longera Bonnis 1-2 dagar i veckan efter som jag inte hinner rida alltid när jag jobbar samt för att bygga upp styrkan i galoppen lite mer innan jag börjar galoppera från ryggen. Är ofta väldigt trött och allt annat än sugen på att hoppa upp och bli ännu tröttare men iallfall.
Longeringen sliter ju endel på hästen. Jag är ytterst nogrann med att inte longera för mycket i samma varv utan byter ofta (jag blir så himla snurrig desutom) samt longerar mestadels utav passet på full longerlina så volten blir så stor som möjligt. Dock samlar jag in han på linan korta stunder för att "tvinga" han till att sätta under sig.

Något fel i detta?

Tilläggas bör ju att jag longerar utan inspänningstyglar eller diverse olika sätt att fästa longerlinan/orna utan använder delta enbart.

Bengan fick stå, han var super ledsen men fick en puss på pannan iallfall!


Glad är jag desutom
, hovslagaren kunde komma på tisdag (helt plötsligt) men jag klagar inte!

Bild lånad.


15. Varför får hästar och ridningen mig att må bra?

Detta tycker jag nog egentligen är hela listans svåraste fråga. Varför mår jag så bra av hästar?
Liksom hur många gånger har man inte vart fly förbannad över att kräket inte gör som jag säger.

Min förra ponny kunde verkligen reta gallfeber på mig. Värst var sista julafton jag hade med henne, det var vinstilla och himlen var blå. Perfekt för en uteritt, men Jollan gick inte att rida ut på själv men naivt så gjorde jag det endå. Red en runda som ingen ridit på sedan snön kom och det var typ 50 cm snö, efter halva rundan skulle hon absolut inte gå en meter till. Och jag lika envis ledde henne resten av rundan på ett par kilometer i 50 cm snö. Jag har aldrig vart så arg.

Men jag tror att det är lite det som endå gör att man vill hålla på, kämpa. Blod svett och tårar säger man ju och det ligger verkligen något i det.
Men så är det de där gångerna när allt verkligen stämmer och man kliver av efter passet med ett stort, eller ja ENORMT fånigt leende på läpparna. Och man kan inget annat än att längta till morgondagens ridpass för att det var så himla roligt!

På något magiskt sätt så lyckas man förtränga dessa hemska, horibla och fasansfulla piss ridpass och jag tror att det är för att man älskar sporten och hästar som man väljer att fokusera på det bra.

Jag älskade Jollan, kunde stå och sniffa i hennes man i timmar. Kolla in i hennes mörka ögon och känna hur värmen spred sig. Denna känslan känner jag när jag ser in i Bengans pigga små mörka ögon, fulla av bus men även sådan otrolig förståelse.

En häst är inte som en fotboll, det är ens absolut bästa vän.

För jag är väll inte den enda som tagit flykt till de där varma ögonen och gosiga pälsen när livet är som svartast och man undrar hur man ska klara detta?