Busbubben.

Kom precis hem från stallet, mockat och haft Bengan lös i ridhuset.

Jag har sådan vedervärdig smärta i ryggmuskelaturen. Tror att jag sov på nått knöligt sätt inatt, what so ever han brassade runt - hoppade och for. Ena stunden med alla benen i luften och nästa på rygg. Knasboll!

"Tömkörde" en liten stund i avskrittningen med bara grimskaft runt halsen för att kolla kommandona. Han var faktiskt helt okej duktig, det där med att svänga var ju lite knasigt efter som att han inte är van vid tryck men det gick! Tokiga som vi är så skulle vi försöka oss på att trava med halsring. Lyckat Anna! Han brassade iväg och jag fick släppa ;) Men satte mig ner och visslade, han vände direkt och travade mot mig!

Titta, jag hoppar! För typ massa år sedan.


Ett svar på en kommentar:

Maria om Mamma jag kan leva på luft.:
Mio brukar få ca 5-7 kg hösilage och massor av motion när det ska bantas, han gör exakt samma sak som Bengan och petar bort halm om man försöker med det... Dock är det väl svårt när du inte kan rida på honom att ge honom mycket motion, men tömköra i uppförsbackar skulle säkert kunna funka :)
Hej Maria!

Ett litet svar (och förtydligande till er andra fantastiska läsare) det finns inga backar på Öland. Där emot kan jag likna mina tömkörningspass med ett ridpass förutom att vi inte galopperar så mycket (hon den där som springer bakom dör i andnöd då). Passen brukar ligga på mellan 40 min till 50 min ungefär utan framskrittning inräknat så motionen är det inget fel på (snarare mitt arbetsschema)

Kram Anna. Och hoppas att du och din lille gule rymmare har det bra!

-

Grunden till min fråga är: Jag vill få i han grovfoder utan att han ska bli fet(are) efter som jag är dödligt rädd för magkatarr etc. och foderstaten ska ju vara uppbyggd på grovfoder. Magen producerar magsaft dygnet runt efter som att hästen är gjord för att ständigt äta (vilket inte vore ett fungerande koncept om man heter Bengtsson).

Jag kommer fortsätta traggla med halmen ett bra tag till, förr eller senare kommer han börja äta den. Funderar dock på att ta analys på ängshöt min chef har på rundbal och om det visar låga (dåliga) värden så kommer jag köpa en sån av honom. Den lär räcka resten av året haha!

Mamma jag kan leva på luft.

Jag har en bekännelse.

Om ni visste hur svårt det är att utfodra sin lilla pärla på en foderplan nästan enbart beståendes av halm. Egentligen har jag inte så mycket val för en fet ponny är inget som står på önskelistan.

Men han älskar ju mat, lyckan i hans ögon när jag på kvällen slänger till honom fyra strån hö är otroligt påträngande och lyser mer eller mindre upp hela stallet. Alltså jag skämtar inte när jag säger att jag med stor lycka skulle vilja ge honom allt hö som finns i stallet bara för att han blir så himla lycklig.

Fast så går ju inte att göra, då skulle jag inte kunna knäppa tömkörningsgjorden och täckes gjordarna skulle bli för korta. Desutom skulle hans baktår peta rätt ut och hans steg skulle forkortas med typ 20 centimeter.

Men det är extra svårt när han mer eller mindre tvärvägrar halmen. Han petar ut det halvkilot hö han får på kvällen (ur nätet desutom) och lämnar halmen kvar i boxen. Inte allt men det är inte mycket av det som hamnar i magen.
Antar att det bara är att härda, förr eller senare kommer han börja äta halmen.

Ni som läser min blogg med lätt gödda hästar och ponnier, hur har ni satt ihop foderstaten?
Hur mycket motioneras dom?


Anledningen till min bekännelse är att både Jollan och Mellie var sånna som åt och åt och åt & behövde det desutom. När Jollan var i sitt bästa hull i kombination med muskelmassan hon hade tuggade hon i sig 20-25 kilo hösilage (med en rätt hög TS halt)


En vacker dag....

Vill jag komma ut och tävla tömkörning med Bengan.
...ska han kunna piaff, passage, byten, piruetter på töm.
...ska han ridas in. (den vackra dagen hoppas jag han slutat med sina caprioller)
...ska Bengan vara biff. (och jag med)
...en vacker dag ska jag köpa mig ett sällskap till Bengan. (och flytta hem han)

Godmorgon mina raringar!

Det är snorkallt i mitt kök, insåg nyss att elementet stod på 2an istället för 5an så det var inte särskilt konstigt. Tar dessvärre en halv evighet att värma upp mitt 'lilla' hus så lär få frysa ihjäl ett tag till.

Idag är det jobb på schemat, ska strax gå till jobbet för att arbeta 5½ timme typ, efter det ska jag brassa till stallet. Egentligen brukar jag ju göra stallet på kvällen när jag är ledig dagen efter men imorgon ska jag på föreläsning i Högsby och vill komma i säng innan nio vilket är omöjligt om jag åker till stallet vid sju!

Ska bara ta in Bengan och borsta av han + släppa han i ridhuset. Han ska gå onsdag - söndag sen och nästa vecka har han liten mini semester om inte tjejerna promenerar med han. Min lilla plutt, vi firar ett halvår tillsammans om typ två veckor för övrigt :D


bild lånad HÄR ifrån


#1När man inte riktigt vet.

Jag har ätit en macka idag, fick inte i mig mer till frukost och resten av dagen har bara flutit på. Är inte hungrig av någon konstig anledning men ska nog steka en liten omelett för det här går inte vägen när man jobbat 10 timmar och vart vaken sedan 3 imorse.

Skärpning!

Osså säger vi välkommen till den nya kategorin "Citat" med! Jag älskar bildcitat och ska skicka ett gäng på framkallning för att rama in. Varddags rummet ska nu inredas nu när soffan står där inne :D

Trött, sliten chey.

 

Hur har Din dag varit?


Jag måste skriva av mig.

Okej, jag brukar inte blotta mitt liv på bloggen. Jag undviker det in i det sista men just nu bara sprängs jag.

Majoriteten av mina läsare är tjejer i min egna ålder (lite äldre och lite yngre förekommer också) så känns endå som att inlägget inte är helt åt helvete från den verklighet ni lever i också.

Jag är en tjej som gör vad i helsike som faller mig in, har alltid varit så. Envis som synden och går min egna väg.
Detta är uppenbarligen något som sticker i folks ögon, att jag gör som jag vill och desutom står för det. Nån måtta får det vara kan jag tycka på avundssjukan. Stå upp för dina egna åsikter, gör dig ett eget liv så som du vill ha det istället för att vara missunsam på andra som gör det du inte vågar.

Tänk på att det inte är någon annan än du själv som designar ditt liv. Du kan inte skylla på någon annan när det inte blir som du tänkt dig. Det innebär även att man ibland tar fel väg, ibland är man nära branten och trampar men man måste lära sig ta det och hur man byter riktning.

Jag gör fel ibland, jag tänker fel, jag gör saker jag kunnat göra på annat vis. Men jag ångrar ingenting för av allt man gör lär man sig någonting. Att gå runt och ångra sig är både energi krävande och hiskeliget onödigt.

Kalla mig vad du vill, men tro mig jag vet redan vem jag är.
BILDBOMB


Senaste ridningen på Mökkur, travade till och med på honom. Eller travade, han är ju naturtöltare och väljer tölten istället för traven. "Erhm, vad det trav, tölt eller skrittade han fort bara?"


Mökkurs ägarinna red för första gången på honom. Kändes jätte kul och hon var nöjd :D


Bengan i nya täcket

Imorse, lite långt i halsen så fick vika bak den biten. I övrigt låg täcket jätte bra :D


Ursäkta dålig uppdatering.

Ja bloggen har haft 'semester' i helgen, fanns inte riktigt tid för bloggande efter som jag från fredagen inte vart riktigt med så att säga :) Har haft en sjuuuk tjugoårs fest kan man säga. De sista åkte för en timme sedan.

Kommer lite bilder sen när Tina lagt in de på fb.

I födelsedagspresent fick jag rätt halvskumma saker:
- Ett bucas hals täcke till Bengan :D Bild på det kommer ikväll
- En dildo, ett par ätbara trosor, en porrtidning (inte helt oväntat med tanke på vilka två stolpar som gav de)
- Presentkort på hm och systembolaget
- Vin och sprit i mängder.

Nu ska jag ta det lugnt en stund, sumera kvällen i huvudet, åka till stallet och städa färdigt. Har moppningen kvar och i mitt sovrum har jag en sjö av öl. KUL

Gormé middagen jag lagade till frugan och mig i fredags. Romantisk middag som spårade ut totalt.
Klockan 11 ringde en kompis och ville komma hit, vid 4 var de här och då hade de tagit taxi från Oskarshamn för 2500 kronor. Haha

 


Rundvandringen imorse, galna gossar!

 


Fin poni hest.

Åkte till stallet efter jobbet idag och var igång i ridhuset vid 9 ungefär, hade lagt ut två bommar som låg över medellinjen på stora mittvolten. Idag var tanken att vi skulle jobba vidare på ställningen i böjt spår.

Han var så himla fin, lugn och fin.
Fick nästan driva på honom lite ;) Men han var verkligen så himla trevlig i munnen. Har som sagt vart lite orolig för att vargtänder eller hakar busar men idag var det ingenting utan lugn och fin. Han suttade och tuggade lite lätt på bettet och fick ett fint vitt 'läppstift' så kändes som att allt var som det skulle vara :)

I början av passet efter framskrittningen hade jag fäst två elastiska bensnören från gjorden till bettet, han har ju haft en dum vana att försöka dra tömmarna ur handen på mig och jag har redan problem med axlar och rygg. Känns så himla onödigt desutom att vi ska ha en mindre dragkamp varje gång. Och faktum var att efter att han slutat vara irriterad på att det gick så segt att köra ner huvudet gav han sig och drog inte ner huvudet en enda gång mer under passet. Knäppte loss snörena när det var dags att arbeta seriösare så de satt bara på i ungefär 15 min :)

Imorgon ska jag tömköra i snön och rida Mökkur som kommer till stallet. Ska rida han i ridhuset, wish me luck ;)

Ne nu ska jag sova innan jag somnar med huvudet mot tangentbordet! puss


Tränings ändring.

Blir ridhuset idag igen och imorgon ska han få ut och pulsa snö (vi har faktiskt nästan en decimeter, kan låta lite om man inte har som Bengan 50 cm ben) och bralla av sig lite.

Är väldigt trött så ska gå och sova tills jag börjar vid halv 3 i eftermiddag, välbehövligt!
Tanken är att han ska tömköras ute både imorgon, lördag och eventuellt söndag. Vet inte hur pigg jag kommer vara på söndag efter min 20 års fest och sådär. Beror lite på hur tidigt folk åker här ifrån med men det lär ta ett tag efter som att det kommer mellan 30 och 40 personer och minst hälften ska sova här.
Annars släpper jag han i ridhuset bara - tar en pall & sätter mig för att dö en smula.


Finaste fisen <3


Hööks vår/sommar 2012

Här har ni mina favoriter ur nya kollektionen från Hööks.
Hade jag haft ridhäst hade jag antagligen kollat mer på annat till exempel ridskor, ridbyxor, etc etc.
Men dessa är de saker som fick mig att vilja kolla mer.

 

- Ljusblått dressyr schabrak "Cadence" från GM, 269:-.
Tycker detta var läckert, enkelt och snyggt. Gillar stora rutor!
- Rundsydd lädertygel, 299:-.
Äntligen Hööks! Att det ska ta sån tid.
- Softshell jacka "Savoria" från CRW, 499:-.
Softshell jackor är för det första smidiga och blir inte för varma på vårkanten. Letar efter en jacka att brodera på ryggen och här är ett alternativ.
- Fleece tröja "Dover" från CRW, 479:-.
- Achenträns "Alectro" från GM, 659:-.
Snyggt, stilrent och enkelt. Rundsytt är sjukt läckert. Men pannbandet hade jag bytt ut omgående ;)
- Fleece tröja "Rugby" från CRW, 229:-.
- Terrängskydd "Expert X-country" från E-G, 229:-/249:-.
Dessa hade jag velat klämma på, passformen ser sådär ut på produktbilderna men kul att de tar fram produkter för andra grenar än hoppning/dressyr.
- Marinblått allround schabrak "Tartan" från GM, 269:-.
Gillar skarpt det rutiga kantbandet!

Är som sagt ute efter en jacka eller en fleece (eller kanske båda?) att brodera in "Bengtsson" på ryggen. Säger ju sig självt varför ;) Och för er som inte vet heter jag Bengtsson i efternamn och min shettis heter Bengtsson.

Ut över de produkterna på bilden fanns det ett snyggt träns som jag hade kunnat tänka mig till Bengan om det inte var för att det var ljusblått/ljusrosa i paddingen nacke och nosgrimma samt matchande stenar på nosgrimman och pannbandet. Hade det vart svarta/silvriga stenar hade jag kirrat direkt!

Sen en annan sak som slog mig, hur länge har Hööks sålt Lami-cell?

Underbara Bengan!

Tömkörde idag lite fortsättning på gårddagens övning (som jag förövrigt inte skrivit om för det gick åt helvete) skillnaden är bara att igår hade jag grimma och idag träns. Igår var han sjukt jobbig, springig, ofokuserad, ville inte alls och nej ursh. Idag var han fin och en riktig pudding!

Efter framskrittningen började jag plocka ihop honom, lite tempoväxlingar, halter, mängder av volter och jobbade framför allt på att försöka ställa igen honom i kroppen. Helt plötsligt blev han jätte tjaffsig i munnen och började pilla som tusan med tungan. Herren hade då lyckats lägga tungan över bettet så fick knäppa loss bettet på ena sidan och lägga det rätt.

Efter det var han så sjukt fin, ännu finare än senaste passet då allt bara stämde. Så himla nöjd!
Ökade, minskade lite lätt. Jobbade en hel del på stora mitt volten och gick lite närmare honom för att själv kunna få lite bättre känsla och kunna komma åt han bättre. Han 'sög' på bettet, var mjuk och fin i mun och kropp, lyhörd och allt bara stämde. Jädra skit att han ska vara så liten för idag hade han verkligen ridhästpotential ;)

Körsbäret på glassen var att han behöll sig lugn genom hela passet och lika så jag vilket är en bedrift! Han brusade upp en smula när de andra hästarna lämnade ridhuset men han kom tillbaka relativt fort. Vilken känsla!

Imorgon ska vi ut och leka i snön har jag tänkt :)

Det blir bra sen när han byggt lite muskler med ;)
Hullmässigt känns det som att det händer nått hela tiden!


Uppsala vecka sex.

Ja som rubriken lyder pyser jag till Uppsala om två veckor och stannar där i en vecka ungefär. Det kommer utav den anledningen vara dåligt med tränings inlägg men sörj inte för jag ska försöka hålla uppdateringen uppe endå.

Det som kommer bjudas på under den veckan är bland annat:
- Åsikter.
- Favoriter ur de utgivna vår/sommar kollektionerna.
- Vad jag gör i Uppsala.
- Lite om tömkörning.
- Och en frågestund.

Kommer nämligen ha väldigt mycket egen tid dels för att det tar rätt skapligt lång tid att åka upp dit med andra ord kommer jag ha mängder av tid att elda upp mig över olika saker (om det är något ni önskar att jag ska ta ställning till så lämna gärna det i en kommentar så får vi se om jag nappar) samt tid att fundera över andra intressanta inlägg. I och med att Filip som jag ska åka och hälsa på går i skolan kommer jag att vara ensam under dagarna och då har jag tid att blurra igenom kollektion efter kollektion.

Bra va? :D

Jag och Filip på balen :)


Skulle inte tacka...

...nej till detta träns:


Sussi?

Vart är min lilla misse nånstans :(
Släppte ut Sussi & Sessan innan jag åkte till stallet igår och när jag kom hem kom bara Sessan.

Får gå ett varv sen efter passet och skrika lite igen och se om hon krupit in nånstans.
Känns så tomt med bara en katt, de är ju min familj :(


Åsiktsinlägg.

Så många gånger jag skrivit denna text men sen lagt den i utkastet för att sedan glömmas bort. Det är så lätt att det jag ska skriva om kan tolkas som missunsamt och avundssjukt men så är inte fallet. Inlägget är skrivet i en ton av beundran och en smula förvirring.

Nellie Berntsson driver en av sveriges ledande hästbloggar med inslag av varddag. Ni känner säkert till henne genom ponny akuten bland annat. Anledningen till mitt inlägg rör varken Nellie personligen, ridninge, ponnyer eller medverkan i PA utan bloggen och att blogga.

Överallt läser man "hur man blir en stor blogg" och en av punkterna är nästan alltid att man ska skriva utförliga och välskrivna inlägg med en viss tanke bakom. Vilket jag kan tyckas saknas, det är rörigt och osammanhängande. Dock på en smula charmigt vis samtidigt som det är oerhört irriterande.

Hur har tjejen lyckats bli så stor?

För i mitt huvud (jag läser bloggen och följer den via BL så uppenbarligen lyckas hon) så saknar bloggen väldigt mycket så som bilder och filmer ur den dagliga träningen, tränins upplägg, struktur med mera.
Likförbannat har hon mängder av besökare dagligen som syns och hörs. Hon lyckas på sitt egna sätt och ja det är beundransvärt.

Men vad är det som lockar så mycket besökare?
På den frågan kan jag inte svara för jag vet inte änns själv varför jag följer den och läser den.

Läser du NB's blogg?
Vad är det som lockar dig?

Gårddagens träning med Bengan.

Åkte från Li rätt sent igår kväll och var inte i stallet föränns strax efter nio. Men motionera skulle han minsann få göra, här slipper man inte undan ;)

Mockade och fixade sen borstade jag. På schemat stod det lössläppning med bommar.
Släpade fram två bommar som jag la med 1½ meters mellanrum till en början som han glatt sprang över i alla gångarter. Efter att han hade brassat runt och gjort av med massa överskotts energi så tog jag han med grimskaft runt halsen, höjde upp båda hindrena på var sin sida och skuttade.

Till en början var han inte sådär över entuiastisk över att hoppa så tog med mig en dressyr pinne att bara peta fram han med. Efter hinder serien släppte jag honom och övade inkallning. Efter som att Bengan inte under några omständigheter får matas ur hand så får han massa kli mellan frambenen och i ljumsken och det går minst lika bra!
Efter ett par gånger så hoppade han utan att jag hade honom i grimskaft + utan dressyr pinne. Han kom även till mig direkt för att bli kliad.

Han är inte så dum den där lille killen ;)

Idag ska jag tömköra i snön tror jag, funderar på vad jag ska ha för skor dock! Funderar på att sno med mig mina lagårs stövlar för mina gympa dojor är inte sådär super hela och skulle antagligen släppa in mer vatten än stänga ute ;)


Bonnis på ATG kliniken

Idag stod det återbesök för hältan i ena knäleden bak och att gå ner i magen på honom.

Kul väder att köra transport i, lycklig som jag var satt jag på första passagerar plats och njöt. Hungrig kille plockade vi upp i stallet efter att ha fastat i ett dygn i och med gastroskopi undersökningen.

Väl inne på kliniken så fick Li först longerar Bonnis och veterinären tyckte att han blivit lite rundare över rygg och rumpa sedan sist och det visar ju att avmaskningen gett resultat.  S K Ö N T ! Men han är fortfarande väldigt seg (-are än vanligt). Men hältan var borta, tack o tack.

Sedan skulle de ner i magen på stackarn, de bremsa till en början bara men när de nästan var i magen så gav de honom lugnande. Förstår ni hur lugn han är om man nästan kan genomföra en hel gastroskopi genom att bara bremsa? Och han är 5 år...

Iallafall, väl nere i magen var det mycket vätska så man kunde inte se hela kanten på slemmhinnan men man kunde se den på ett ställe och där hittade man lite rodnader/irritationer som var magkatarr. Som jag misstänkt ett tag! Så det blev det medecin för och om två veckor ska Li och veterinären pratas vid om vad nästa steg är, om det blivit bättre eller ingen skillnad. Har det då inte blivit bättre och han fortfarande sparkar mot skänkeln vid ridning etc så ska man skriva ut smärtstillande och se om han har ont i kroppen någonstans.

Ja det med, han får börja motioneras. Ridas, promeneras, tömköras, longeras och det är ju kalas kul!

Jätte groggy kille!


Förtydligande.

Ett förtydligande, bilderna som jag lägger upp ibland + de i headern är tagna utav denna fantastiska tjej.
Besök, lämna en kommentar och ta reda på om hon fotograferar där du ska tävla i år!

LÄNK


ATG kliniken.

Ska jag, Li & Bonnis åka nu. Hungrighest har fått fasta sedan igår efter som att de ska gå ner i magen på honom.

Hörs senare, todilo

Ibland gäller det att våga...

... göra fel för att sedan kunna göra rätt.

Så tänker jag ofta med Bengan faktiskt. Jag måste våga att prova, se reaktionen och reflektera över om jag ska göra på något annat sätt eller om jag gjorde rätt från början.

Ibland blir det fel men så länge man inser det i ett tidigt stadium dör ingen. Man lär sig snarare, man kommer närmare hästen och man lär sig tänka i nya banor.

Allt jag gör med herr Bengan vänder jag och vrider i huvudet åtskilliga gånger innan det genomförs, ibland fegar jag ur strax innan men på ett eller annat sätt tar jag tag i det nästkommande dag för annars får jag leva ovis.

Vågar Du ta steget ut ur det okända, prova saker Du inte har hundra koll på för att lära dig av upplevelsen?

Eller
sitter du och googlar ett halv år innan ni ska prova något nytt, letar tränare och tar det säkra före det osäkra?


Bengans inkörning är ett typiskt exempel på vad jag menar.
Jag hade egentligen inte en susning om vad jag höll på med och allt vi lär oss lär vi oss tillsammans.
Ibland blir det fel - ibland blir det bra.


Ibland är man bra töntig.

Imorse, eller inatt som många av er skulle säga så skrek jag i omklädningsrummet. Att jag änns fick fram ett pipigt vrål klockan tio i fyra är ett mysterium. Att jag på köpet lyckades flyga upp på bänken är också det ett mysterium.
Min arbetskollega klev in när jag står på bänken och illglor på EN MUS (jävel) som max var 10 cm från nos till svanstipp och jag kan erkänna att det fick mig en smula generad.

Okej, jag träffade på denna mus igår också men då var han i hallen - då var jag lite kaxig och övervägde att mosa den med en stövel men idag var den i omklädningsrummet 1 meter från mig.


Jag LÄNGTAR tills...

... alla vår kollektioner kommer ut. Och jag kommer bli fattig, särskilt nu när jag ska betala av bilen till mor och far.

Men vill ha en väst, en vårjacka, lite tunnare långärmade tröjor, hoodar, stickade tröjor, tees, nya handskar, en ny hjälm, ett nytt träns, en tömkörningsgjord (prio ett), ett hackamore med mera med mera.

Så snart hoppas jag att vårkollektionerna släpps så jag får drömma mig bort och sakta men säkert bygga upp min garderob. Haha!

Liksom, det här går ju inte?! ;)


Idag träffade vi Gretsky.

Åkes hund, lilla Gretsky är högre än Bengan. "Lilla" Gretsky är en 8 månader gammal irländsk varghund, det kändes sådär.

Iallafall, släppte ut alla hästar utom Bengan som jag släppte en snabbis i ridhuset innan jag började borsta. Han drog ett racer varv, rullade sig och sen var han nöjd. Borstade och myster lite sen hängde jag på tömkörningsgjorden och grimman för idag stod det bettlöst på menyn.

Han var faktiskt jätte fin, pigg som alltid men det är ju så han ska vara. Lät han skritta på i frisk takt och höll inte på och fipla med han utan han fick parera isfläckar och ojämt underlag som han ville.

Det var så himla fint ute, inte så kallt och inte allt för hårt i grässträngen på vägen så tog en ganska lång lugn trav efter att vi skrittat i 15 min ungefär, vi var båda två rätt varma i kroppen. Han skötte sig ypperligt, lyssnade bra på mina förhållningar och hade ingen bråtska. Vilket var skönt!

På hemvägen sedan efter att vi fått vända så var han väldigt het på gröten och ville inte alls lyssna. Så jag drev på honom istället för att smyghålla och han fick inte sakta av. Kalas kul tyckte den lille herren med en joggandes Anna bakom sig, här tar vi galopp. Och där sprang jag med en galopperade shettis framför mig.

Men han lyssnade faktiskt, på två ställen var det is över nästan hela vägen så då var jag tvungen att sakta av. Vet ni vad? Bromssträckan var bara 3 meter till skritt från frisk galopp, deni! Trodde inte änns jag var möjligt.

Efter galoppen travade vi av och sen började vi arbetet med att kunna skritta och inte takta. Ett smärre problem, gjorde ett par halter som han inte alls var belåten med. "VA ska jag stanna? Jag som preeeecis fått upp ångan" mummel. Men gjorde en halt och gick fram och kliade på honom, efter det var han lugn och fin. Han måste lära sig att kola ner när jag ber honom det och inte hetsa upp sig. Det blir liksom blackout i huvudet på honom och han försöker göra allt samtidigt, det blir så himla fel då.

Samtidigt som jag måste lära mig att ta det för vad det är, backa ett steg och räkna till tio för när jag blir arg på honom för att han inte lyssnar blir allt hundra gånger värre. Så vi har båda två en del att arbeta på ;)

Sa du ptrooo?! Nääää.

Bengan i manen, den ska tunnas un en hel del till men planerar att stjäla frugans uttunnings sax och gå lös ;)
Den är bra typ de 10 cm längstfram och mot manken men i mitten är det en katastrof!


Kastar i mig en kopp kaffe.

Sen ska jag bege mig mot stallet och släppa ut hästarna och tömköra Bengan en runda ute och utforska naturen :)
Känns som att det är behövligt, lite lugnt och fint. Ska släppa han i ridhuset en liten stund innan så att han får springa av sig lite. Så slipper jag och den lilla herren bli oense om vilket tempo som ska hållas ;)

You can get addicted to a certain kind of sadness
Like resignation to the end
Always the end
So when we found that we could not make sense
Well you said that we would still be friends
But I'll admit that I was glad that it was over

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened
And that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger

And that feels so rough
You didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records
And then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know


Bilder på mig & Mökkur.

Bilderna är från olika gånger men den sista bilden är från senaste gången.


Dagens damp pass.

Lilla Bengan, han var ultra pigg och ett riktigt monster. Trog en brall det första han gjorde när jag tagit ut han från hagen ;)

Iallfall, tömkörde. Men det blev med bett, körde in handen och kände på baktänderna och kunde inte känna några hakar. Så på gott och ont beslutade jag mig för att ta tränset istället.

Herren hade väldigt mycket hyss för sig idag, han snurrade (vilket han inte gjort på en halv evighet), han försökte lägga sig ner (och det är allt annat än okej och det vet han nu), han bockade, gjorde små stegringar, taktade, you name it. Han var överladdad kort och gott, jag hade en del att styra ihop kan man säga ;)

Efter typ 15 min försök till framskrittning så började jag trava han, lägga volter, samla öka och försöka göra något vettigt av det. Men icke, alla volter avslutades med att han skulle dra åt andra hållet eller tvära i någon form av förböjd sidvärts. Otroligt vackert!

Lite senare i passet slappnade han av bättre och jag började lägga in mer halter och sidvärts men helt plötsligt brast det igen och han skulle absolut inte göra annat än o hetsa upp sig. Så jag longerade honom ett par varv i galopp och slutligen släppte jag han i ridhuset så han fick bralla av sig. Det var välbehövligt!

Det är en pigg liten herre jag har kan man säga ;) Imorgon ska jag tömköra i grimma och förhoppningsvis har han taggat ner sig en smula!

Fortsatte inte på manen idag, hann inte. Men här har ni en sneak peak från igår ;)


Tömkörning i grimma.

Ja det är vad som det ska bjudas på under dagens pass, tänkte släpa fram två bommar och lite koner men ska inte åka till stallet föränn runt halv 4. Vill vara i stallet med mina små flickor och mammorna för det är så himla mysigt!
Ska rycka klart Bengans man med och knäppa en efter bild till er. Spännande va?

Igår när jag kom så var en av mammorna kvar och hon berömde mig för min mockning. Min första tanke var att hon var ironisk men icke, jag antar att jag är rätt hårt drillad både i mockning, sopning och krattning innerst inne. Är alltid pedant noga med Bengans box så varför skulle jag vara mindre noga med någon annans? Alla pluttar, foderrester, strimlade pluttar ska bort och det ska vara jämt i boxen.

Iallfall, sitter och bläddrar sida upp och sida ner bland bloggar på BL. Har faktiskt hittat en ny att följa som jag fastnade för, jag är nog ganska svårflörtad. Designen ska vara fin, ska inte vara massa plutti. Inläggen behöver inte vara super intresserade men det ska vara bilder (och nej jag är inte noga med att allt är super fina arrangerade proffsbilder utan mobilbilder är minst lika uppskattat) och det ska vara bra skriva inlägg i uppbyggnaden. Men viktigast är uppdateringen, har så mycket ledig tid vid datorn att jag vill ständigt ha något att läsa!

Är din blogg en sån jag kanske borde kolla in? Lämna en kommentar ;)


Gissa vad...

... jag gjort. Är den kvar eller inte? ;)

Okej, jag kapade den. Har massa kvar att tunna ut efter som att den var 3 dubbelt så tjock upptill efter som att den var så ojämn i lagrena. Men den är kort (typ 15 cm) och ska kapas ytterligare 5 cm och tunnas ut en hel del.

 

Så en efterbild får ni ikväll ;)


Intressant det här...

En säger KAPA medans en säger stort N E J.

Jag kan ju erkänna att trots att shettisar 'ska' ha lång man är det frestande för den är bara ivägen i träningen, ojämn på grund av unghäst gnag och den är sliten efter som att den aldrig blivit friserad.

Men jag kan hålla med om att han är grann i manen och att det ger ett busigare intryck men oavsett vad är Bengan busig och det strålar genom ögonen inte manen. Men å andra sidan tar det ett tag att odla ut den igen men det går.

Hmmm. Behöver flera åsikter!


Kapa eller inte kapa?

Är galet suge på att ta tag i Bengans man. Är galet sugen på att hugga av den, men vågar jag?

Den växer ju ut liksom om det skulle bli hemskt och den är endå i två 'lager' just nu så då skulle den kunna växa ut jämt. Men det är ju endå 40-50 cm lång man!

Vågar jag?


Spö på hopptävling.

Funderade över det här om dagen, för ett tag sen ville dom göra om regeln för spö användning på tävling och förbjuda det. Jag förstod tanken bakom det hela medans många blev rosen rasande och inte alls förstod grundtanken utan mer såg det som att den svenska ridsporten höll på att förfalla.

Hade det blivit omröstning om hurvida man fick ha spö på tävling eller inte hade jag röstat mot spö från lokal och uppåt.

Varför?
I dressyren får du endast ha spö på framridningen, hästen ska ha egen motor och vara lyhörd på skänkeln (visserligen är sporrar tillåtet) och vem skulle ge sig ut på dressyr banan med en ponny/häst utan motor som man fick bära fram? Ingen hoppas jag, det säger sig själv en häst som inte är framme för skänkeln arbetar inte rätt.

Så jag ser inte logiken med att ut och tävla med en häst/ponny som inte är framme för skänkeln, som inte är reglerbar. Jag tycker man har en bit kvar till tävling på minst lokal nivå isf.

Ja men spö i korrigeringssyfte då?

Nej, absolut inte. Hästar stannar ibland och oavsett om det sitter i ryttarens ridning eller hästens självförtoende så är det fortfarande något man bör träna på och det kan man isf göra på klubbhoppningar eller liknande. Om det är frekvent återkommande så att säga annars är det väll bara att inse att denna tävling inte var den bästa.

Jag kan tyckas hård,
men spö på framhoppning kan jag se som okej.

Grunden i min tanke är att hästar ska vara lyhörda, känsliga och tycka att det är kul. En häst man måste släpa runt banan eller som stannar gång på gång hör inte hemma på banan ännu.


Godmorgon!

Nu ska jag snart traska över till chefens mamma & pappa för lite frukost, sen ska jag brassa till stallet.
Mocka och göra alla vardagliga sysslor och sen ska jag släppa lille herren i ridhuset så han får brassa av sig.

Imorgon ska jag tömköra i grimma, misstänker att något spökar i Bengans mun och det är väll på sin plats att kolla upp de där vargtänderna. Så ska prata med stall ägarinnan som är veterinär om hon kan kolla in och om hon kan se något blir det ett besök på kliniken :)

Dagen har förövrigt var bra so far, i eftermiddag ska jag börja vid 10 i ett istället för halv ett. Har vart 45 min för tidig nu de senaste två gångerna så ska testa och se om det går. Hoppas det!


Brööööl.

Vilken dag!

Åkte från Adam vid kvart över 7 imorse med hans lillebror, in i smeten Kalmar och dumpa av han, hem och sova/läsa min grymma bok, bege mig mot stallet.

Väl i stallet så tänkte jag att äh jag åker och tömkör Bengan efter att jag vart och tränat Mökkur så får jag sällskap av de andra. Så jag satte igång att mocka på högvarv 4 boxar blev det totalt inkl. min egen. Tror de blev ganska glada i stallet! Hann till och med att smörja båda tränsen, stövlarna, remmarna till sporrarna och sadelgjorden. Sen ringde M och sa att de inte fick på Mökkur på transporten men de skulle försöka tio minuter till.

Så jag gick ner och pysslade med lite andra grejer och tänkte att jag fyller väll påsarna för morgondagen då men så ringde M igen och frågade om de skulle blåsa av ridningen idag men icke sa ja. Hoppade in i bilen och körde till andra stallet (ungefär 20 min från stallet så inte farligt långt) och skjutsade in honom med linor. Stängde igen transporten och sen begav vi oss mot ridhuset ungefär 20 min resväg.

Mökkur var spänd som en fiolsträng och börjar lägga till med en hel del unghäst fasoner och lite uppfostrings dumheter så som klia sig mot närmaste människa (inte okej), 'dansa' lite när man endå är i farten och göra lite som man själv vill. Så vi tog ett par varv i ridhuset från marken med lite backa, flytta rumpan, gå, stanna övningar. Det hjälpte en smula men han var inte riktigt mottaglig när det dels var ett ridhus som han aldrig vart i och en söt shettis fröken där med att spana på.

Men jag hoppade upp, glad i hågen. Nu jädrar ska jag rida! WOHO. Han var spänd, eller det är en underdrift han var sprängfärdig. Men efter ett par varv med lite halter och krumilurer losnade det och han slappnade av riktigt bra. Arbetade med att han skulle lyssna på min sits samt att han skulle vara lyhör i munnen. Det blev mycket svängande, till en början ville han inte förstå att ytterskänkelns drivning + innerskänkel vikt + innertygels ledande betydde att han skulle svänga men till slut så gick det upp för honom och han blev väldigt trevlig. Tuggade och var mjuk i handen.

Vi ska till ridhuset en gång i veckan nu och då ska jag rida han, får se om M vill att jag rider han en dag extra i veckan så vi får någon fart på ridningen. Än så länge är det bara jag som rider han nämligen och det går ju så himla långsamt om det bara är ett tillfälle i veckan (skulle kunna ha han färdig på en månad i alla gångarter om det var så)

Men jag är nöjd, har bett M maila bilderna hon tog så ska ni få se!

Bengar gillar inte halm ;)


Bengtsson augusti 2011 - januari 2012

2011 08 16
(han hade korg i vanliga fall men inte under fotograferings ögonblicket)

2011 09 25
(Här hade han klurat ut hur man fick av sig korgen)

2011 10 05
(Inget bete kvar i hagen, växte en hel del och FET)

2011 10 27

2011 12 11

2012 01 15

Foderstaten är ändrad igen för han ska ner ytterligare lite i vikt, dels för att jag idag provade stallägarens sele och han var för rund över ryggen + att sadelgjorden inte räckte till så i mars ska jag köpa hem en tömkörningsgjord gjord för små runda ryggar. Men sen är övervikten inte bra utav fler själ bland annat att han lätt blir uttåt tåad bak och att dte försvårar för honom när han arbetar rätt. Så nu kör vi på följande koncept fram till mars:

Morgon: ½ kg halm
Lunch: 1 kg halm ½ kg hö
Kväll: 2 kg halm

Han kommer hata mig för halm står inte direkt på favorit maträtterna men det gör inte så mycket ;) Han ska ju banta liksom.

Funderar även på att kapa manen till en hands bredd, den är lite avskavd där täcket ligger an och efter en hård sommar med Bonnis och Mellie så är halva manen typ hälften så lång. Vågar jag?


Jag tänkte börja vika ut mig.

...men hoppar nog det så bjuder på ett par bilder på min lille gris!

Snygging i sin nya nosgrimma!

 

Tänkte sammanfatta min jobb helg i bilder med...

 

 

En liten frusen tjurkalv som föddes två veckor för tidigt, lilla puttinutti.

En trött chey jädrigt tidigt på morgonen, hon drog "täcket" över huvudet ;) Något som jag ska göra imöra med!


IKVÄLL DÅ JÄDRAR!

Ska ni få tömkörningsfilm, snällt av mig va? ;)

Blir stallet direkt efter jobbet så räkna med film runt tio - halv elva snåret. Kommer bjudas på våra oerhört läckra små volter, lite sidvärts, samlingar/ökningar. Det har hänt en del med andra ord! Ska se om jag kan lägga över en gammal tömkörningsfilm jag har i mobilen så kan ni få äran att jämföra lite med.

Kul va?

Nu ska jag stänga ner datan och gå och lägga mig i sängen. Anonyma skoälskares bekännelser ska jag njuta av, underbart!

Imorgon är jag ledig och ska ta lite välförtjänt sovmorgon sen ska jag åka mot denna herre...

Min lilla Aodam! Med kalsipper på huvudet.

 

Förvrigt undrar jag en sak, är sjukt sugen på att färga tillbaka till brunt men ska jag/ska jag inte?

 

Åh härliga tider! Lite små sugen på att klippa sneluggen kortare med men vet att det kommer jag ångra.

 

 

Vad tycker Du?


Murmel.

Baby it's you.
You're the one I love.
You're the one I need.
You're the only one I see.
Come on baby it's you.Åkte direkt efter jobbet och släppte ut pollarna, åh jag kan bli så skenheligt galen på andras hästar som det är noll pli på. De ska bufflas, trängas, springas i förväg, dra, gå i slowmotion blaha blaha. Osså tar man lille Bengan som stannar snällt medans man öppnar ingången, går in vänder runt och stannar igen. Medans andra hästar är som en hel brottningsmatch, den ena ska absolut in i hagen NU NU NU och det andra kan man ställa utanför och hämta på exakt samma ställe nästa år.

Bengar får ha veckans enda vilodag idag :) Är han värd, min lilla pumpkin.Syprojekt.

Nästa månad (förhoppningsvis) ska jag börja sy mina fina däckelunderlägg och skritt täcken. Om nu inte snön vi fick idag tänker ligga kvar för då kommer pengarna gå till två halstäcken.

Iallfall sitter o planerar färgkombinationer och utformning med mera och det är himla kul!


Modellen på däckelunderlagen jag vill göra....

Anledningen till att jag har tagit fram fyra olika modellen (kan inte bestämma mig för vilken modell jag vill ha) är att jag inte kan välja mellan om jag vill att underlaget ska vara fritt över manken och gå tillbaka eller om jag vill ha som på schabraken att det är en tipp längst fram. Rakt blir det inte iallfall för det är otroligt fult.
Sen om jag vill ha rundade hörn eller inte kvarstår att se, kommer antagligen göra båda varianterna men det beror lite på om det ska vara en/två eller tre passopaler. Kommer sitta stroppar för bukgjord och stroppar att fästa i gjorden. Passopalerna kommer göra ett avslut där sadelgjorden kommer ligga över (dels utav ekonomiska själ och för att det blir ett onödigt tryck)

 

I färgkombinationerna (kommer ta år och dar att få alla genomförda):

- Marinblå med dubbel passopal i silver och en ljusare blå.
- Brun med dubbel passopal i mörkarebrun och guld
- Marinblått med enkel passopal i orange
- Brunt med tripper passopal i creme, ljusblå, mörkbrun
- Limegrön med dubbel passopal i brun och creme
- Ljusblå med dubbel passopal i svart och silver

Till dessa vill jag ju även ha tömkörningstäcke i ull i färgerna:
- Marinblått med enkel passopal i silver
- Brunt med dubbel passopal i creme och guld
- Svart med dubbel passopal i ljusblå och silver

När jag väl får tummen ur och beställer hem tyg kommer det finnas möjlighet att jag syr upp en eller två extra däckel underlag som kommer säljas på hastnet senare för en rimlig peng. Mer info om det senare.

Däckelunderlagen kommer inte vara qultade (rutor) utan kommer sys rakt över så det blir "randigt" då det blir snyggare (utav egen erfarenhet, jag är sämst på att qulta).


Utrustning.

Ja vad behöver man för att kunna tömköra och vad bör man tänka på vid inköp av prylarna?

För och främst det mest basala:
- Träns.

Och det har de flesta ett men utöver det behöver man:
- Tömmar.
Jag rekomenderar ett par läder tömmar det blir lite mer vikt i handen och är betydligt skönare att hålla i. Dock kostar de lite mer än ett par i syntet men det är verkligen värt det. Jag letar fortfarande efter de perfekta det vill säga ett par som är 1-1½ cm men de flesta är på 2 cm vilket blir obekvämt i handen.
Kolla också så att knäppena inte är för breda så de inte går att köra igenom ringarna på gjorden om man har en gjord med mindre ringar. Karbinhakar som man fäster i bettet är också en bra grej för det late ;)

- Tömkörningsgjord.
Inget måste men det krävs lite mer tungan i mun att tömköra utan och jag kan tycka att det stjäl onödig koncentration. Köp en gjord som är fri över ryggraden och inte en sån som Bengan har då de ger spänningar från manken efter dagligt användande. Tänk även på om ni tänker tömköra hästen inspänd eller vill ha chansen att flytta tömmarna i höjd för då ska du ha en gjord med många ringar.Det där med Bengans tömkörnings gjord så ska jag prova stall ägarens shettis körsele men bara använda däckeln (använder inte inspääningstyglar och tömkör endast i de översta ringarna för stunden) och den är fri över ryggraden :)

Grimma och tömkörningstyglar.

Fick en galen idé imorse när jag stod och mjölkade, idag skulle jag tömköra i grimma.
Visst varför inte tänkte jag när jag hade vaknat till lite så brummade till stallet efter morgonpasset direkt och tog in lille ponny skrutt. Kärle i backen idag så han var vit om benen, tack godegud!

Först tyckte han det var lite märkligt men han lyssnade bättre än vad jag trodde och tog både de ledande tygeltagen, halvhalterna och halterna. Halterna tog han mest på rösten efter som att han stannade innan jag själv hunnit stanna och ta i tömmarna.

Jobbade på att samla och öka honom så vid varje bokstav samlade jag ihop honom och försökte lägga en så liten volt som möjligt (förberedelse till framdelsvändningarna sedan och vidare i ledet galopp piruetter men dit är det en bra bit) och han var riktigt duktig! Gjorde samma sak i traven :)

Sen fortsatte vi träningen med sidvärtsen, håller på att lär in att han ska flytta när jag lägger an pisken (piskar inte, utan duttar med pinnen på honom) vill inte joxa massa i munnen för att han ska flytta utan det ska ske när jag lägger an pisken som sagt. Och det gick hyffsat!

Sen så kom Åke och grann gubben och pratade om traktorn utanför och då blev han spänd som en fiolsträng och skulle galoppera på stället och försökte sticka. Efter lite tragglande så kunde vi återgå till stället men jag hade inte riktigt tid att ta tillbaka han tyvärr så vi övergick till lite galopp arbete (konditions träning på hög nivå för min del). Gick in på en stor volt nere vid C och han orkade hålla igång ett halvt varv med mig hängandes efter, när jag longerar orkar han mycket mer men då får han också gå i sitt egna tempo medans jag nu ville behålla ett arbetstempo och inget annat. Men ser det som ett steg i rätt riktning :D

Nu taggar jag om för lite foderkörande och eftermiddags mjölke, puss.


Tömkörnings övningar.

Och hur jag lägger upp träningspassen.

För det första, allt du gör uppsuttet går att genomföra från marken. Mycket får man dock träna in på ett annat sätt men sidvärts, trampa, volter, rygga, byten etc. går att genomföra med lite tålamod och träning.

För den som har det lite mer basic som jag är följande övningar något som ger väldigt mycket tillbaka:

- Åttvolter.
Krävs att man har tungan rätt i munnen vid själva voltbytet men är en bra lösgörande och mjukgörande övning som både ger hjärngympa till häst och tömkörare. Går att variera i oändligheten med bommar, halter, övergångar, öppnor/slutor, byten med mera.

- Övergångar.
Precis som i ridningen är det ett utmärkt sätt att kolla av läget, är hästen uppmärksam och med på vad vi håller på med? Även lösgörande.

- Halter.
Ni förstår nog ;)

- Bommar både upphöjda och på marken.
Det går alldeles ypperligt att låta hästen hoppa i tömkörningen, låga hinder så klart men man får vara med på noterna annars blir man lätt hängandes i munnen på hästen.

- Koner.

Bra hjälpmedel vid voltarbete och serpentinger/böjda spår.

Ovannämnda övningar/hjälpmedel använder jag i de flesta arbetspass med Bengan. Tömkör mycket på böjda spår och att både ställa rätt och ställa 'fel' håll för att lossa honom i bogarna. Även mycket halter (dels för att de är ett av våra grundproblem) och övergångar för att se så att han är med på vad jag håller på med.

Senaste tillskottet i tömkörningen är ryggningar som vi tar det ganska lugnt med, ett steg i taget. Och ökningar/minskningar som vi lika så där tar det lugnt med och ökar och minskar en grad i taget.
Man kan säga att jag tömkör så som jag rider en unghäst förutom att jag inte galopperar med honom på töm ännu. Använd fantasi det kommer man långt på.

Oh herre min skapare!

Ja som sagt idag blåste det ju så dant att jag beslutade mig för att tömköra iallfall, ska endå jobba resterande av dagarna denna vecka så han kommer gå ganska lugnt.

Och vad glad jag är att jag tömkörde! Först tänkte jag, han har nog träningsvärk idag så tar det lugnt. Icke full kareta med huvudet kastandes, taktade, studsade och var så jädra pigg. Och om han orkade med att busa orkade han antagligen med lite tuffare träning.

För det första hade jag hängt på achennosgrimman efter två nya hål (den övre nosgrimman var för liten så fick göra ett hål nästan längst ut och snokremmen var för lång så fick göra ett hål tio cm in på den) och jag tror han gillade den faktiskt. Han var mycket lugnare i munnen och det uppskattades.

Iallfall, började med lite övergångar och halter samt mjuka upp han i sidorna med endel böjda spår. Som vanligt med andra ord, han var ganska ofokuserad efter som att vi var fullt ridhus med totalt fem pollar i ridhuset. Och skulle studsa, greja med huvudet och trava. Men efter lite övertalan började han lyssna och vi la in lite tempoväxlingar i både skritten och traven. Lyssnade kalas bra efter en stund och en hel del upprepningar.

Efter det var det som en blixt från klar himmel, allt bara lossnade. Helt fantastisk var han!
Dels arbetade han korrekt genom kroppen, hade bra undertramp och var väldigt lyhörd på mig. Mjuk och alldeles underbar. Så då testade jag att svänga in han så att han var placerad ett par meter innanför spåret och sedan flytta ut honom i både skritt och trav. HAN SATTE DOM! Sidvärtsen bara var där, han flyttade klockrent förutom att han inte var ställd i rörelseriktningen men det kändes överkurs. Detta är typ 3e passet jag provar att flytta honom och det har aldrig gått så bra innan.

I slutet av passet fick en av små tjejerna som inte red prova att tömköra i avskrittningen (här gäller det att deligera ut det mindre roliga ;) ) och han lyssnade förvånandsvärt bra på henne men han kände att det gick någon bakom som inte var fullt lika sträng och tydlig. De var väldigt söta kan man ju säga när han hux flux svänger vänster och hennes kommentar "Jaha, men hit skulle vi ju inte?"

Och när jag skulle hänga upp grejerna i sadelkammaren kom en av tjejernas pappa fram och gav oss beröm för att det såg så trevligt och lydigt ut. TACK!

Synd ni inte gav mig mer än 2 kommentarer = ingen film ;)

ÄNTLIGEN!

Som jag tänkt att det borde finnas en sån här sida: Pay n' ride på internet och snälla sprid denna länk vidare för att det är helt hopplöst att hålla stenkoll på ridskolorna som anordnar klubb hoppningar/klubb dressyrer med mera där medlemskap inte behövs. Och för alla er som har unghästar som ska börja ut och nosa på tävlingslivet är detta ett billigare alternativ är avd B starter till en början. Så sprid sprid sprid.

Nähep nu ska jag brumma till stallet, ska lägga två paket på posten desutom + Bengans träck prov. Blir lite lätt tömkörning idag istället för promenad för det blåser så in i norden, kommer säkerligen blåsa av vägen sen.

Ska mest bara arbeta igenom honom i ett kort arbetspass, känna av läget lite :)

Är för örvigt sten död, har sovit och legat och slappat hela dagen men hela kroppen skriker efter mer sömn. Tycker det kan ge med sig snart börjar bli tradigt att känna sådan total utmattning. Typ som att man går runt i tjock lera hela tiden.Tips & trix...

... när man tömkör.

- Välj dina komandon med omsorg.
Att fundera ut bra komandon är viktigare än vad somliga tror. Välj sådana som inte kan missuppfattas och blandas ihop både för din egen skull och hästens.

- Ha tålamod.
Kan säga det hur många gånger som hellst men man tjänar verkligen på att ta ett steg i taget för det kommer krånga. Men om man själv kan lägga band på sin frustration när hästen envist snurrat halva passet så kommer det gå bättre nästa gång, skratta åt 'dumheterna' och tänk att det inte är någon big deal.

- Din position har stor betydelse.

Vart är du placerad när du tömkör? Får en del kommentarer om att hästen gärna stannar och glor på tömhållaren/hållerskan och det kan ha med vart man är placerad. Det är också en smaksak om man vill gå bakom hästen eller snett bakom. Jag varierar mig vart jag är beroende på vad för arbete som utförs, på böjt spår är jag till exempel alltid placerad snett innanför voltspåret för att lättare se hur hästen rör sig medans jag på raktspår vill ha en rak häst och därför går bakom.

- Cykla.

Märkligt det låter, i ridningen får du ju absolut inte cykla men i tömkörningen gäller regeln tar jag i ena tömmen ska jag släppa efter i den andra när man svänger till exempel. Något som inte alltid är en självklarhet.

- Rör på fläsket mer än bara vid tömkörningen.
Jag märkte ganska fort att min grundkondition inte var densamma som när jag red och tränade mer regelbundet så ut och gå någon extra gång i veckan för att hålla igång en timme bakom hästen kommer garanterat få dig att svettas.

- Var följsam och mjuk.
Ett tömtag blir ganska skarpt efter som att sträckan mellan bett och hand är lång, ha detta i åtanke.

- Lägg inte tömmen runt rumpan.

Nej det finns ingen genväg till att få hästen att arbeta bakifrån. Att lägga tömmen runt rumpan kommer inte skjutsa in bakbenen.

- Hästen ska tömköras av dig inte tvärt om.

"Hästen travar så fort att jag inte hinner med". Du tömkör, du bestämmer tempo om hästen där emot inte har muskler och bärighet till att trava saktare tömkör mycket på böjt spår för då kan du gena mer.

Även fast att Bonnis är en kille på över 170 cm kunde jagjogga rakt bakom och trava honom utan större ansträngning. Halvhalter är fiffigt.


Runt runt gick det.

Longerade den unge herren idag och tränade lite ledarskaps övningar. Rätt basic!

Började som sagt med lite ledarskapsövningar och att kolla av kommandona. Gick, stannade, backade, snurrade, krumilurade. Han var riktigt duktig och lyssnade väldigt bra, ryggningarna är ett nytt moment för oss och komandot jag använder är ett 'klickande' läte dvs jag sätter tungan i kommen och smackar. Först fattade han inte alls men efter ett tag lättade det och han kunde rygga utan att jag behövde lägga handen på bringan, sen om han backade för att jag backade eller för att han kopplade komandot är en annan femma. Han gjorde som jag ville iallfall ;)

Sen gick vi över till longeringen
efter ungefär 15 mins uppvärmning i skritt/ledarskapsövningar. Han var väldigt ofokuserad efter som att Åke och Sonny tränade samtidigt vilket var en ny polare i ridhuset. Men det är alltid bra med lite distraherande saker i omgivningen, det släppte efter ett tag och vi arbetade mycket på övergångarna.

Han lyssnade halv bra
och ville inte ta avsaktningarna och det kunde gå flera varv innan han saktade av, skritt/trav/galopp komandona tog han däremot på sekunden. Kul att han tog galopp komandot så himla raskt idag i båda varven efter som att vi inte tränat det särskilt mycket.

I slutet av passet släpade jag fram två bommar
(vi jobbar ju på det här med att inte lägga allt för stor fokus på bommarna utan bara 'glida' över, men bommar är ett nytt inslag och all fokus läggs på att det ligger två pinnar ivägen och de ska promt hoppas över STORT!) som han fick både trava och galoppera över.
Efter ett par varv släppte det och sista två varven i galopp över bommarna var han jätte fin och gled nästan över.

Så kul att se hur han beter sig när man har bommar med i träningen, han laddar - hoppar - glömmer bort att det fanns ett liv efter bommarna och blir väldigt förvirrad över att han klarade att kravla sig över de sky höga bommarna på marken. Två bommar efter varandra i galopp blir som en studs!

Tänkte filma men blev inte så och efter som att dagens pass var ganska ansträngande ska vi promenera ett par kilometer imorgon istället.

Vad har Du gjort med din polle idag?

Inkörning.

Tömkörning är som jag sagt många gånger innan ett ypperligt kompliment till ridning. Hästen får chans att jobba utan ryttare och man kan se hur hästen rör sig från backen. Den får stärka sig själv och man kan göra allt man gör från ryggen med lite träning.

Jag vill börja med att säga: det är skillnad på långa tömmar och tömkörning framför allt i positionen. Jag skriver om tömkörning och inte 'long rein'. Det är lite olika filosofier bakom de båda begreppen.

Jag har tömkört in två hästar än så länge och min mage har väglätt mig rätt och båda två fungerar bra att tömköra. Är lyhörda och har ett eget tänk. Något som jag tycker är största fördelen med tömkörningen, hästen får chans att använda eget huvud och blir inte fullt lika beroende av att ha någon brevid sig/framför/på ryggen. Det skapas ett självförtoende.

När man ska tömköra in en häst bör man tänka på följande saker:
- Är hästen bakskygg, om än väldigt lite?
- Kan den tygeltagen? Dvs. är den riden innan?
- Har den visat tendenser till att sparka?

För Bengans del var svaren: Nej, nej, nej. Med andra ord kommer han inte förstå vad jag vill när jag tar i höger/vänster töm.

De flesta hästar snurrar vid inkörnings proceduren för att den är inte van vid att ha ryttaren bakom sig. I detta läge gäller det att ha is i magen och inte ge sig. För det går över och destå mer följsam man är i snurrningarna och så sällan som möjligt inte hamnar i ett underläge då hästen hinner vända destå fortare går det.

Hästen kan också bli istadig och "frysa" fast, i detta läge (om hästen kan de svängande tygeltagen) försöka svänga hästen och på så vis sätta den ur balans.
Med Bengan tog det ungefär 20 minuter innan snurrandet hade lugnat ner sig och efter det kom de med allt längre mellanrum. Idag snurrar han aldrig.

Jag hade god hjälp av tömmarna i inkörningen efter som att han inte kunde tygeltagen, jag hade desutom grimskaft och fungerade som ramar.

Om jag utgår från att hästen inte tidigare är riden är nästa steg start och stopp. Nu ska röstkomandona befästas, målet för egen del har alltid varit att använda tömmarna så lite som möjligt. Fundera ut två komandon som du känner dig bekväm med och eventuellt använt vid ledning innan. Jag använder mig av ptroo och ett smackande läte. Stanna, gå, stanna, gå. Traggla men i korta stunder, arbetspassen bör inte vara för långa då risken är stor att hästen tröttnar och börjar snurra/hittar på andra hyss.

När hästen förstått sig på detta kan man börja gå vidare med de svängande tygeltagen. Jag använder inte skolkörnings stroppar (en liten läderbit med en karbinhake i ena änden och en ring i andra som man fäster i gjorden för att kunna ge ledande tygeltag. Ska hästen användas som ridhäst senare rekomenderar jag att köpa in en sådan) utan tömmen går direkt från hand - genom ring på gjorden - till bettet. Alltså blir tygeltaget ett "drag" bakåt i bettet och inte ett "ledande" som i ridningen. Jag började befästa detta tygeltag genom att tömköra runt träd och längs med grusvägar som naturligt svänger. Tragla och ha tålamod, hästen kommer inte att förstå direkt men för varje tygeltag koplas 1+1.

När halt, gå, svänga fungerar är nästa moment traven (vissa anser att rygga är nästa steg om den ska användas som körhäst men det är upp till var och en) och åter igen samma sak där kom på ett komando. Det får inte vara för nära skritt komandot i läte för att undvika missuppfattning. Jag har sss som komando och det fungerar väldigt bra. Bengan travade i ren skräck när jag började springa bakom honom, Mökkur fick jag lägga pisken på. Prova dig fram.

Sammanfattning:
- Klura ut bra komandon till halt, skritt & trav (galopp & rygga senare men det är överkurs) som inte kan missuppfattas med varandra.
- Ha tålamod och is i magen. Brusa inte upp utan låt det ta tid så får du en säkrare häst.
- Halt och skritt ska sitta innan man börjar med nästa steg.
- Tömkör gärna i naturen än i ett ridhus om det är möjligt (och inte påverkar säkerheten) då endel hästar kan bli osäkra att få tänka själva, vara först & ha sin ryttare bakom sig.Svar på fråga:

Anna om Tömkörnings film:
Jag undrar om du skulle kunna göra ett inlägg med bra tips vid tömkörning. Vad ska man tänka på? Några bra grundläggande övningar vore också kul^^
Din blogg och riktigt bra och intressant att läsa, tummen upp!

Hej Anna!
Delar upp din fråga i följande delar + lite övriga bra saker som kan vara läsvärt :)
- Grundläggande tips och trix vid tömkörning
- Inkörning
- Tömkörningsövningar och hur jag lägger upp tränings passen.
- Utrustning

Tack så jätte mycket :D

Skapade även en ny kategori "Tömkörning" för att ni lättare ska kunna orientera er bland inläggen.

Kram

Tömkörnings film

Ja, jag kan fixa en sån på torsdag om ni ger mig 5 kommentarer ;) Det borde ni kunna ge mig tycker jag!

En annan grej, inte för att låta bitter eller så men...
- Reklam kommentarer tas bort direkt.
- Jag gör inga BlogLovin byten, följ mig om Du gillar min blogg för jag följer Din om jag gillar den.Annars gör jag som med Sussi, stoppar dig i en BH låda.

Jag har en otroligt glad kille.Tråkigt nog filmade jag på sidan så ni får antingen vrida huvudet eller datorn ;) Han var så nöjd! Varv på varv i full kareta! Byta galopp kan han göra med! Efter det tömkörde jag och var ju skapligt glad att jag släppte honom innan så han fick bralla av sig! Hur som så skötte han sig ypperligt och vi arbetade mycket med böjda spår och halter. Och vet ni vad? Han satte halterna ALLA gånger, inte ett enda steg bakåt eller krafs i backen eller otålighet. Han stannade och där stod han. Duktig!Red även Li's ponny Panks och här har vi den obligatoriska outfit bilden. Snygg va?
Som ni ser har jag tappat otroligt mycket i ridningen och kan inte änns hitta takten i skritten! MEN handen är buren!

JAAAAA!

Jag ska få rida idag, jag är överlycklig!
Ska rida på Li's ponny Panks och hon ska promenera med hunden. Jag är i extas har ju inte ridit på evigheter! Så himla nöjd.

Nu är jag och Panks rätt olika och jag tycker han är ganska svår att rida men åh jag ska få rida en pigg ponny bus!

Och ja, bilder kommer ;)

Ja bara för att de är små...

... är det inte billigare ;)

Funderat ganska mycket på det där med kostnader, min ekonomi snurrar ju väldigt mycket runt Bengan såklart och alla mina utgifter läggs i princip på den där lille herren.

Och det enda som skiljer i mina månads utgifter från att ha stor häst är att jag dels inte kan köpa lika mycket utrustning och dels inte har tränare eller snarare jag hittar ingen som vill träna oss.

Jag lägger 2500 i månaden på stallhyra och det hade kostat lika mycket med storhäst efter som allt ingår.
Mellan skoning och verkning skiljer det 200 kronor men visst jag behöver bara verka honom var 12 vecka ungefär.

Bara för att de är små är det inte billigare. Den stora skillnaden är försäkringen, han är försäkrad i sitt inköps värde och den års kostnaden hade vart högre om han hade vart dyrare. Dock ska han försäkras upp senare i år ett par tusen om det skulle hända nått. För händer nått gör det alltid.


Min nya fina..

.. oranga tröja ska ikväll pryda min kropp. Tillsammans med jeans och svarta högklackade. Har idag suttit i bilen massa timmar och haft dö tråkigt. Men vart hos min lilla söta mormor och hos min fina faster och hennes karl och sötunge. Trevligt! Imorgon ska vi åka och hälsa på plast farmor, farmor och farfar + Marianne. Ska blir trevligt, inte träffat dom på evigheter. Nehep, in i duschen. Fixa håret, sminka blåtira, klä sig anständigt och ta ett djupt andetag. Jag är trött men sova kan jag göra sen! Vad ska ni göra en lördag kväll som denna?

Vi har det bra vi...

...här bak i bilen.

Ja, fruktansvärt tråkigt att sitta bak i bilen. Frågade om jag fick köra men icke :"( tråkmånsar. Aja bara 2,5 timmar kvar till första anhalt Vimmerby!


Bengans planering & igångsättning.

Detta gäller fram till vecka 6 då han får en veckans vila igen då jag ska ha semester den veckan och åka upp till en kompis i Uppsala. Så vida jag inte lyckas flörta till mig så väl att små brudarnas mamma kan promenera med Bengan när döttrarna rider vill säga, ska jobba på det där ;)

Iallfall han kommer ha sådan galen överskotts energi nu efter som att hans hage inte är enorm och han inte längre kan rymma och göra utlopp för energin på det sättet. Och med tanke på att han redan är en herre med mycket energi kommer det kräva endel tålamod från min sida och daglig aktivering.

De dagar jag jobbar dagen efter igen ska bestå av lössläppning i ridhuset så han får springa av sig. Detta på grund av att jag har ganska pressat tidsschema mitt på dagen och orkar allt annat än att åka till stallet på kvällen och tömköra.

De dagar jag är ledig dagen efter ska jag longera på kvällen alternativt jobbar honom löst över bommar.

De dagar jag är ledig och har mer tid ska han tömköras och då mycket över bommar och med hjälp av koner.

Tanken är att vi 2 dagar i veckan ska fokusera på galoppen, både i löst arbete och på lina. Målet är att han till sommaren ska vara så pass stark i galoppen att han kan galoppera på töm utan att jag hänger efter i tömmarna. Men vägen dit är ganska lång men det ska vi klara!

Bommar, både på marken och upphöjda ska vi arbeta över 2 dagar
i veckan för att stärka bukmuskelaturen, rumpa och stärka hela kroppen.

Vi kommer fortsätta med det vanliga arbetet som är en självklarhet för mig det vill säga samlingar och ökningar (som är väldigt marginella än så länge men han förstår inte konceptet halv halter och hoo komandot riktigt ännu) och övergångar. Han ska med andra ord röra sig på ett eller annat sätt 6-7 dagar i veckan i varierar svårighetsgrad.

Bengans vackra hage, ska slå ner en/två pålar i den
och hänga upp ett nät med halm i så han har nått att göra ;)

 

Bengans matte börjar bli tränad igen med!


Tuff dag!

Efter ett x antal timmar på akuten fick jag äntligen klockan 6 åka hem, röntgen visade ingenting och det är jag glad för. Fick lite påfyllnad av luft, tackar tackar!
Fick med mig ett recept på extra stora panodil och ipren. Iof bet det inte direkt på huvudvärken men men.

Världens bästa hyresvärd i stallet tar Bengan i helgen så imorgon sticker jag med tha famillia till linköping och hälsar på massa släkt. Datorn följer med och ni får lite ohästig update där ifrån :)

Nästa vecka ska Bengan igång igen. Bästa att han har hagen brevid ridhuset nu med fem trådar. HAHA han är inte nöjd kan jag ju säga. Suris. Men de dagar jag jobbar och jag inte hinner tömköra ska han iallfall släppas i ridhuset så han får springa av sig för det kan han inte göra i hagen tyvärr. Upplägget kommer i ett nytt inlägg strax. Puss


@akuten

Hjärnröntgen snart, oförglömlig 20 års dag ;) nej men även fast att läkaren inte tror att det är nått allvarligt (fick först åka hem) så ville hon ta ett par plåtar efter att hon läst journalen ifrån väatervik. Känns bra för egen del att veta svart på vitt att det inte är nått :) puss


Hurra hurra

för idag är det Annas dag. Idag är jag gammal, tonåren är slut och det är dags att bli vuxen. Fast iof det är ju knappast så att någon större förändring kommer ske. Flyttade hemifrån när jag var 16, har fast jobb och inkomst, lagar min egna mat blaha blaha.

I födelsedags present av mig själv ska jag ge mig en tatuering, ska bara bestämma mig för vem som ska gadda mig :)

Ont i huvudet, katter som dampar runt och nej tack ingen bra dag! Men sängen är skön och här ska jag ligga hela dagen, det är en order från min mor. Ska ringa o boka läkartid med för de sa på akuten att får jag ont i huvudet måste jag kolla upp det.

Haha jag ser så charmigt mysrund ut :DGrattis Anna.

Morgonsdagens födelsedagsfirande skulle skett på jobbet. Men har haft sådan sprängande huvudvärk idag på jobbet och med tanke på att jag blev sparkade så dant att jag tuppilurade i helgen så tyckte mamma att jag skulle ta det lugnt imorgon istället. Jädra dyrt, röd dag imorgon = mycket pengar jag går miste om. Gillas inte.

Nu ska jag gå och sova, om jag kan. Huvudvärken är inte nådig och började nästan gråta i lastmaskinen förut :(

Men bara för att jag borde sova och jag har dålig pli på mig själv så:

Under 2011..
Har du gråtit? ja
Har du skrattat? ja
Har du sovit i tält? ja
Har du sovit under bar himmel? ja
Har du varit på Gröna Lund? nej
Har du varit på Liseberg? nej
Har du varit på Kneipbyn? nej
Har du varit utomlands? nej
Har du varit i en annan stad? ja
Har du bott hemma? Hemma som hemma med mor&far nej, hemma som i mitt hemma ja

Dina vänner under 2011..
Har en vän dött? nej
Har en vän sökt tröst hos dig? ja
Har du sökt tröst hos en vän? ja
Har du sovit över hos en vän? ja
Har du varit kär i en vän? nej
Har du fått mer en fem nya vänner under året? ja

2011 har du:
Har du pussat någon? ja
Har du varit tillsammans med någon? ja
Har du varit kär i någon? ja

När har du som mest..
Gråtit under 2011? Våren
Skrattat under 2011? sommar

Denna månad...
Har du varit kär? nej
Har du kysst någon? ja
Har du pussat någon? ja
Har du kramat någon? ja
Har du skrattat? ja
Har du gråtit? ja
Har du varit glad? Ja
Har du varit ledsen? ja

När...
Grät du senast? 1 januari
Skrattade du senast? idag
Duschade du senast? igår
Lyssnade du på musik senast? idag
Hade du kul senast? erhm vet ej

Vem..
Kramade du senast? Li
Pratade du i telefon med senast? Li
Fick du sms av senast? Min chef
Hade du tråkigt senast? just nu
Tycker du om någon just nu? jadå
Jag samlar på? Ljus
Gröna eller röda äpplen? töda
Vem ringer du när du är arg/ledsen? Li
Vilken tid gick du upp idag? Fyra
Har du sovit i din egna säng inatt? ja
Har du sovit ensam inatt? nej, katterna sov jag med
Har du strumpor på dig nu? ja
Hur svarar du i telefon? Hej det är Anna
Vad ska du göra ikväll? sova!
Vad ska du göra imorgon? vila
Var vill du bo när du blir stor? På landet
Vad vill du bli när du blir stor? Socialtkompetent
Är det okej att gråta? ja
Vilken årstid tycker du bäst om? sommar
Skulle du göra om du vann en miljon? Oh vet jag inte!
Bär du glasögon eller linser? Glasögon
Tycker du det är viktigt att ha märkeskläder? nej
Har du piercing? ja
Har du tatuering? nej, men letar tatuerare
Vill du gifta dig? ja
Vill du ha barn? ja
Solar du ofta? nej inte längre
Är du bra på att laga mat? Helt OK
Gillar du att dansa? Ja
Hur vig är du? Haha som en träpinne
Vilken är din favoritglass? Daimstrut (fuck u laktosintolerant)
Tror du på ett liv efter döden? vill tro
Är du morgon eller kvällsmänniska? morgon
Vilken ögonfärg har du? gröna
Vilka hårfärger har du haft? Blont, rött, brunt
Är du beroende av något? Jajamensan
Senaste låten du hörde? Kelly Clarkson - Stronger
Brukar du bädda sängen? Ja
Har du kysst någon under den senaste månaden? Ja
Vad var det senaste du sa? "Det var inte uppskattat"
Saknar du någon nu? ja

Kärlek:
1. Är du singel nu? - ja
2. Föredrar du långa förhållanden istället för korta? - långa
3. Är du redo o satsa på ett seriöst förhållande nu? Nej
4. Har du dumpat någon och sedan ångrat dig? – nej
5. Har du någon gång varit riktigt svartsjuk? - ja
6. Har du hållt på med någon för att göra någon annan svartsjuk? - delvis ja
7. Har du varit på en blind-date? - nej
8. Sagt jag älskar dig till någon och verkligen menat det? - Absolut
9. Saknar du någon av dina ex? vissa stunder, ja. Väldigt sällan dock
10. Somnat gråtande pga kärleken? - ja
11. Brukar du tänka på dina ex? – När allt annat är skit, varför inte piska sig lite till? ;)
12. Nån kärlekslåt som påminner dig om någon? - mja
13. Har du nån bästa vän? ja
14. Är du ofta med dina vänner? – så ofta som det går.
15. Vad brukar ni hitta på? – äta, pimpla vin, skratta, snacka skit
16. Bästa minnet med nån vän? – Kan inte peka ut ett specifikt med Li faktiskt. Allt är bäst med henne
17. Säg namnen på några riktigt bra vänner? Li
18. Kan du vara dig själv med dina kompisar? - ja
19. Vem vet mest om dig? - Li

Den du sist:
20. Fick en puss av? - Haha det ni
21. Låg med dig i samma säng? - Robin och Pär
22. Delade ett riktigt skratt med? - Li
23. Skrev till dig på msn? – använder inte msn
24. Du skrev till på msn? – använder inte msn
25. Du gick på stan med? - Mamma?
26. Som ringde dig – Pia
27. Du ringde? - Li
28. Du höll i handen? – Magnus
29. Sagt att den tycker om dig? – oh no name

Övrigt:
43. Smygit ut ur ditt hus? - ja
45. Struntat i skolan för att göra något roligare? – ja
46. Sovit i en säng med någon av motsatta könet? - ja

Om dig:
47. Hur gammal är du? - 19 och 364 dagar
48. Hur lång är du? -  168
49. Vart bor du? - Ottenby
50. Är du nöjd med ditt rum? – Ja
51. Vilken är din riktiga hårfärg? - blond
52. Vad väger du? – 57 kg
53. Har du någon sjukdom? - Nej
54. Är dina föräldrar skilda? - Nej
55. Gillar du skolan? - Går inte i skolan men gillade den när jag gick i den

Bästa:
65. Vännen? Li
66. Kyssen? - David
67. Datumet? – 7 februari
68. Låten? – Don't know
69. Filmen? – The Notebook?
70. Sporten? - Ridning

Vad:
71. Åt du senast? - Chips
72. Drack du senast? - Vatten :o
73. Har du på fötterna? - Strumpor
74. Lyssnar du på just nu? - inget
75. Gillar du mest hos dig själv? – Hela jag!

HAHAHAHAHAHA

jag vet, min humor är så himla sämst.

"Tävlingshäst !.
Hejsan , söker en c-ponny att tävla varannan vecka , vill tävla i hoppning och vill att er ponny ska kunna gå upp i 85. iallafall , jag har ridit snarare hela mitt liv är 13 år har egen medryttare häst som jag ska börja rida på men däremot ingen häst som ska tävlas inom 1 år och då jag vill börja tävla nu söker jag en tävlingshäst , kanske bara du som söker en tjej som kan tävla upp din häst i högre klasser för att få hästen för mer pengar när du säljer den?, jag tackar däremot inte nej till en liten storhäst , men vill tävla ponny , Bara hör av dej om du tror du har något för mej? , kan komma ca 1 gång i veckan och rida hästen , men dock ej mer då jag har en egen häst att sköta om (: / Gabriella . Dock tävlingarna kostar ju, så de priser jag viner ser jag som att få behålla själv. har dock bara en bild när jag hoppar en kompis b-ponny men man ser dock ej att de är jag på bilden."


Hur är din hovslagare?

Tanken nockar mig varje gång min hovslagare är ute och filar på Bengans hovar. Som förövrigt knappt behövde ett besök, de var pytte lite långa i takterna fram men annars drog han ett rasptag på alla fyra bara. Är fanken sen i början av november han var ute senast. Han sliter fossingarna själv och jämt på köpet!

Men jag skulle kunna ta ut min hovslagare en gång i veckan bara för att han är så otroligt trevlig.
Jag har nog haft alla sorters hovslagare och det är bara min nuvarande och en kvinna jag hade till Jollan när hon var i Borgholm som var något att ha. Jag har nog höga krav men utöver att de ska vara duktiga på det de gör ska de vara trevliga. Min nuvarande kan jag stå och prata med i timmar om allt och ingenting. Men jag lär mig alltid något nytt.

Dels är han kompetent, åker på utbildningar hit och dit för att lära sig mer. Gick lärling på ATG kliniken hos deras hovslagare, är insatt i hur hoven påverkar hästen och är nogrann. Ser han att nått är på gång vill han åtgärda det direkt och så är långt ifrån alla hovslagare.

Han visade igår bilder på en hovspricka som det gått upp bakterier i, hovslagaren som hade hand om denna hästen hade struntat i att göra något åt det då hästen inte var halt. Utav en slump skulle min hovslagare slå på en tappsko på denna hov och sömmen försvinner in i hoven pga bakterierna. Bakterierna lever så länge inget syre kommer in och det kan gå så långt att man får öppna hela hoven genom att ta bort hovväggen vilket ger ungefär 12 månaders kovalecens och arbete för att få ordning på det. Sån tur upptäckte han det hyfsat tidigt och kunde skära bort hovvägg där bakterierna fanns och hästen kunde fortsättas att ridas hyfsat normalt.

När jag anlitar en hovslagare eller vem som helst som jag vill ha ett jobb utfört av litar jag på att de är kompetenta och det ska bli bra. Men tyvärr finns det hovslagare som inte gör ett bra jobb och som inte är kompetenta. Jag skulle ALDRIG anlita en hovslagare utan utbildning och lärlingstid. Lika lite skulle jag anlita en snickare som inte kan hålla en hammare.

Även fast att många shettis ägare går en fortutbildning för verkning och sedan verkar sina små ponnier själva för att det är billigare skulle det aldrig falla mig in. Ja det kostar mig ungefär 800 kronor varje gång Bengan ska få raspen dragen över hovarna men då vet jag att det blir rätt utfört och om komplikationer skulle uppstå har jag någon att vända mig till och någon som upptäcker det tidigare än vad jag själv skulle gjort.

By the way, frågade honom vad han ansåg om att spola av ben/hovar dagligen. Torkar det ut hovarna eller inte som är den oändliga disskusionen på diverse forum. Han skrattade lite och sa att det var väldigt marginellt. Mycket beror på hästens hovkvalité men har man en häst som lätt får torra hovar så får den det utav att gå i hagens väta endå.

Jag sitter och fnittrar?!

Min dag har vart riktigt sämst än så länge. För det första vaknade jag inte av snoozen och C fick ringa och väcka mig. Blir så sjukt förbannad på mig själv när jag inte bara går upp helt enkelt, hur svårt ska det vara? Så vi var igång och mjölkade 20 min senare men var färdiga bara 5 min senare än som vanligt, vi lyckades arbeta ifatt tiden vilket var skönt :)

Ont i huvudet, mår lite lätt illa, ont i kroppen. Kan det inte bara ge sig snart? Huvudvärken har börjat släppa nu efter två koppar kaffe, på med glasögonen och lite frukost i magen.

Det värsta när man inte vaknar är att jag slutar lita på mig själv, vågar till exempel inte gå och lägga mig nu för att jag är rädd att inte vakna (och då ställer det till sig rätt skapligt duktigt efter som att jag börjar halv 1 och C vid halv 3)

Så ska slänga i mig nån kopp kaffe till, tvätta lite, dammsuga och underhålla mig lite så jag inte somnar eller går ner i varv allt för mycket.

Läste på NB's blogg där hon hade en läsarfråga ang hur drömkillen skulle se ut. Bläddrade igenom kommentarerna och ja hon har ju ganska så unga läsare. En kommentar jag fastnade vid och som fick mig att börja bubbla var denna:

snygg klassisk klädstil
mogen inte skriva söt elr gilla andra tjejjers bilder på fb
besatt av just hanns tjejj
mörkt elr blånt ganska kort hår inte flint men inte så långt så tt det räcker ner till axlarna !
is blåa ögon
behövs inte men skateboard och ett örhänge !
göra allt för en !
inte playa
öppen
respekt full
romantisk
sporta, sexpak
typ det ! <3

...juste glömmde att han ska vara ganska populär, men inte så att alla tjejjer jagar honnom men kanske 5-4 stk ska gilla honnom
många kompisar
dissa sina kompisar för sin tjejj
inte sitta hemma och spela
smsa ofta
skriva gulliga saker på sms säga gulliga saker som jag älskar dej, du ä det finnaste som finns och så

Och jag är ju lite äldre (fan jag fyller 20 imorgon...) vågar jag nog påstå en hon som skrivit kommentaren. Men den fick mig inte att fnittra för att kommentaren är erhm så ung (eller hur jag ska beskriva det) utan för att hon beskrev min absoluta dröm pojkvän när jag yngre. Förutom att jag alltid haft en fallenhet för killar som är svåra att få. Jag har dock insett att det där med killar som är...
... besatta av sin tjej
... populära
... dissar sina kompisar för sin tjej
inte är något jag änns skulle vilja ta i med tång idag. Jag är glad för den insikten! ;)

 


Mål 2012


Hur man gör animerade bilder

Har fått frågan ett par gånger nu och tänkte att vad tusan jag lägger upp en simpel förklaring på hur man gör.
Bilderna är klickbara!

1. Välj de bilderna du ska ha.
2. Klicka upp den bild du ska ha som bild nr 2, markera den och kopiera.
3. Klicka upp den bild du ska ha som startbild och klistra in den bilden. Nytt lager skapas då.
4. Upprepa steg 2 & 3 tills du klistrat in alla bilder på startbilden.
5. Klicka på fönster/windows i menyraden högst upp och sedan klicka på animation. En ruta dyker då upp.
6. I denna ruta finns det en symbol för lager klicka på den så många gånger som du har bilder.
7. Markera alla lager i animationsrutan, klicka på "0 sec" och välj hur lång tid varje bild ska visas. Då ändras tiden på alla bilder till samma. Om du har någon bild du vill ska visas längre klicka bara på den och ställ in tiden.
8. Som du ser i lagerrutan så är det ett öga brevid varje lager. Klicka på ett av lagrena i animations rutan sedan klickar du ur alla ögon i lagerrutan utom på den bilden du vill ska visas.
9. Gör likadant som i punkt 8 på alla bilder. Det vill säga ha kvar ögat på den bilden du vill ska visas.
10. Klicka på uppspelningsknappen för att se hur det blev.
11. Klicka på File -> save for web och spara. Var noga med att du sparar den som GIF fil annars kan du inte ladda upp den på din blogg t.ex.

Att tänka på: Ha alla bilder i samma storlek, jag rekomenderar 600 px då det brukar bli lagom. Mindre än 600 px går inte att ha om jag minns rätt.

edit. Tyvärr är det nått fel på blogg.se för stunden så lyckas inte ladda upp bilderna, konstigt nog fick jag upp min epilepsi animation. Akta er för att använda många bilder + snabba tider ;)


Jag är född 92 för övrigt.

"Strax efter tolvslaget skede en misshandel på Linköpingsvägen i Överum.
Det ska ha varit mycket folk på platsen och en ung tjej född 1990 ska ha försökt avstyra ett bråk då hon ska ha fått sparkar mot mage och huvud av sex-åtta andra unga tjejer. Den skadade flickan är hemmahörande på Öland och kunde inte höras under natten på grund av kraftig berusning. Hon ska ha förts till akuten och uppges ha en lätt rodnad och svullnad i ansiktet. De misstänkta har inte kunnats höras ännu."

För det första är jag född 1992 och inte 1990 och för det andra var jag inte kraftigt berusad. Herregud! Och det gick visst att höra mig.

-

Idag kommer hovslagaren och ska fila på Bengans fossingae så ska gå och sova en timme sen bege mig mot min lort lobba!Så himla trött.

Så det bara finns inte, ska hoppa in i duschen sen sova med mina fina missar. Som förövrigt är sjukt nöjda efter som att jag var snäll och köpte hem blötmat och torkat kött :) Kind of me.

Frukost imorgon om jag inte är dödstrött för då ligger jag kvar i sängen! Bengan ska in och borstas på, hade tänkt tömköra både idag, imorgon + fredag men det är klass två varning och regn så hoppar över det..... och detta för att jag borde sova men har tråkigt.
Tre-saker-testet
Tre saker jag inte förstår mig på: Okunskap, onödigheter, osämja
Tre saker som finns på mitt skrivbord/bordet: Årets utgåva av Blossa glögg, ljus, blommor
Tre saker jag gör just nu: Snarkar i vaket tillstånd, pussar på katten, skriver detta
Tre saker jag vill göra innan jag dör: Leva, finna någon att leva med, resa
Tre saker jag kan: Mjölka kor, seminera grisar, sjunga falskt
Tre saker jag inte kan: Hålla ordning på livet, komma ihåg att rengöra kattlådan 2 ggr om dagen, knäppa med fingrarna
Tre saker jag tycker att du ska lyssna på: Angus and Julia Stone, magen, katten
Tre saker jag skulle vilja lära mig: Seminera kossor, tömköra jädrigt bra, hur man byter dammsugar påsar
Tre favoriträtter: Renskav m. pressad potatis, tacos, mammas mat

Sömn-testet
- Vad har du på dig när du sover? Så lite som möjligt
- Hur sover du helst? På det sättet som är skönast just ikväll
- Hur många kuddar har du i sängen? 2 stycken
- Kommer du ihåg vad du drömmer på nätterna? Oftast
- Har du drömt "sann-drömmar" någon gång? Ja

Mode-testet
Beskriv din stil med 3 ord. Anna, stickat, bonnig
Vad innebär mode för dig? Att ha en egen stil
Vilka är dina favoritaffärer/ butiker? Kompaniet, HM, Gina, Nelly, MONKI, lite random små butiker
Shoppar du second hand? Det händer
Vilken är din favoritdesigner? Köper inte särskilt mycket designer kläder.
Vad är din favorit i vinter? Stickat
Hur mycket shoppar du för i månaden? Alldeles för mycket för min garderobs bästa
Dyraste plagget respektive billigaste? Dyraste är antagligen min balklänning och billigaste är mina strumpor
Tror du att du kommer att kunna shoppa lika mycket om 10 år som du gör idag? Ja
Brukar du tröstshoppa? Nej
Högklackat eller lågklackat? Höga
Vilket blir ditt nästa köp? Erhm dån stickad tröja
Vilka är dina stilikoner? Ingen särskilt, blandar mellan olika stilar
Favoritplagg just nu? Mina stickade tröjor

Lycklighets-testet
[] Du har en pojkvän. [X] Du har ett eget rum.
[X] Du har en mobil. [x] Du har en iPod/MP3 spelare.
[x] Dina föräldrar är fortfarande tillsammans. [x] Du har fler än 2 bästa vänner.
[] Det finns en pool i din gård. [X] Du klär dig som du vill.
[] Du hänger med kompisar mer än en gång i veckan. [X] Det finns en dator/laptop i ditt rum.
[] Du har aldrig blivit nedslagen. [x] Du gråter aldrig mer än 3 gånger i månaden.
[X] Du får lyssna på vilken musik du vill lyssna på. [x] Ditt rum är stort nog för dig.
[] Människor använder dig inte för den du är. [] Du har varit på konserter.
[x] Du samlar på något normalt. [ ] Du längtar till skolan.
[x] Du önskar inte att du var någon annan. [] Du spelar någon sport.
[] Du brukar göra något efter skolan. [x] Du äger en bil.
[x] Du brukar inte bråka med dina föräldrar. [x] Du är nöjd med ditt utseende.
[] Du har inget självförtroende alls. [] Du har aldrig fått IG.
[] Du vet vad som händer i världen. [X] Du bryr dig om folk.
[x] Du är nöjd med ditt liv. [X] Du kan mer än ett språk.
[ x] Du har ett smeknamn. [x] Du har ett husdjur.
[x]Du kan hela orden från 10 låtar. [ ] Du har inga "fiender".
[X] Du är en ganska snäll person.

Total: 21
0-10 - Du mår inte bra, du är inte lycklig.
10-20 - Du är inte jättelycklig men det duger.
20-35 - Du mår toppen, du är lycklig!

Dumhets-testet
(X) tuggummi har trillat ur munnen på dig när du har pratat
(X) tuggummi har trillat ur munnen på dig när du INTE har pratat
(X) du har gått in i en glasdörr
(x ) du har hoppat ur ett fordon som rör sig
(X) du har tänkt på nåt roligt så du har börjat skratta, och därmed fått folk att titta konstigt på dig
( x) du har sprungit in i ett träd
() det är möjligt för dig att slicka dig på armbågen
() du testade precis om du klarade det
(X) du har trampat på ditt skosnöre och snubblat/trillat
(X) ditt hår är/har varit blont
() folk har kallat dig långsam
(x) du har råkat tända eld på nån sak ett flertal gånger
(X) du har nån gång somnat på en lektion
(X) du kan ibland berätta om nånting och sen plötsligt glömma bort vad det var du pratade om
() folk skakar ofta på huvudet och går iväg från dig
() du använder dina fingrar när du ska räkan enkla mattetal
(X) du har ätit en insekt utan tvång när du var liten/mindre
() du gör detta test när du borde göra nånting viktigt
(X) du har satt på dig dina kläder bakochfram eller utochin utan att ens märka
(X) du har letat överallt efter nåt som du hade i handen eller i fickan
(x) du råkar göra sönder väldigt många saker
(X) du har trillat av stolen då den stått helt still
(X) du använder ordet "eh" väldigt många gånger om dagen

Summa: 18.
18 eller mindre betyder att du inte är dum.

Dagens-testet
DAGENS VILL HA: Sömn
DAGENS KLÄDSEL: Mjukisbyxor, långkalsonger, kingsland hood, t-shirt / Arbetsbyxor, långkalsonger, t-shirt, tjocktröja
DAGENS FRISYR: Knut
DAGENS LÅT: Kelly Clarkson - Stronger
DAGENS MISSLYCKANDE: Erhm vet inte
DAGENS DROG: Kaffe
DAGENS KÖP: Mat
DAGENS GODIS: chips
DAGENS HUMÖR: Seg

Allmänt test
Hur bor du: Hus
Brukar du komma i tid: Ja
Hur lång är du: 168
Kan du laga mat: Ja
Vad har du på dig just nu: Mjukis byxor, långkalsonger, underkläder, t-shirt, hood
Har du någon fobi? Nej
Hade du en bra kväll igår: Ja
Vilket är ditt senaste inköp:Massa mat
Din favoritdryck på morgonen: Kaffe
Var fick du dina senaste pengar ifrån: Jobbet (lön)
Har du sovit i din egen säng inatt: Ja
Vem snackade du med senast: Filip
Varm favoritdricka: Kaffe
Favoritdricka när du är riktigt törstig: Juice
När gjorde du senast något riktigt dumt: Vet inte, i helgen kanske ;)
Saknar du någon just nu: Ja, frugan o familjen
Intressen: Hästar, kossor, lantbruk, shopping

Tidig morgon...

... och tre redbull senare. Hästarna utsläppta, boxen mockad, påsarna&nätet fyllt och nu taggar jag om för ett eftermiddags pass med fodring och mjölkning.

Vi har praktikant, det är ganska skönt faktiskt. Och jag är öm i kroppen, blå runt ögat & på rumpan&ryggen och jag är svinigt jävla trött.

Vad har ni för er idag? :)


Gott nytt år!

Hoppas ni hade ett bra nyår! Mitt var super bra med fin mat och fint sällskap.

Ja, enda fram till strax efter 12 då det var nån äcklig brud som började käfta med frugan. Och jag har ju aldrig vart sen med att gå på tillbaka. Erhm.

Fast ska man kaxa kan man väll göra det själv och inte skicka sina 10 fula äckliga tjejkompisar på mig också?
Iallfall resultatet: en smarrig fläskläpp, mindre hår på huvudet + en hjärnskakning, diverse blåmärken, ett svullet ögonbryn. Tack! En riktig kickstart.