Lösgörande övningar.

Är hästen uppmärksam, i harmoni, mjuk, trevlig i rörelserna samt lätt i handen ja då är den antagligen lösgjord.

Men hur kommer man dit?
Först och främst handlar det inte om att tvinga sig dit, det ska ske utav vilja. Och man får aldrig glömma att hästar är individer, vissa dagar tar det längre tid att få hästen lösgjord. Ibland tio minuter, ibland hela ridpasset men det är okej. Det får ta tid för det tjänar man på i längden.

Allt blir lättare med en lösgjord häst, det är som natt och dag kan jag tycka. Helt plötsligt så sätter man den där rörelsen man egentligen börjat med för tidigt in i passet. Känslan är grym och det är värt att lägga ner tid.

Lösgörande övningar:

Lång och låg - tänk på att hästen varken ska vara framför eller bakom lodplan för att arbetet ska bli rätt.

Många använder lång och låg i slutet av ridpasset för att strecha ut rygg, rumpa och bakbensmuskelatur men faktum är att den är minst lika bra att använda i början av ett ridpass. Hästen ska söka sig framåt, nedåt.

Om hästen är bakom lod kan man "vibrera" lätt i handen samt driva jämnt med skänklar och sits. Tänk även på att räta upp dig, tippar du framåt gör hästen det med och hamnar på bogarna.

Om hästen är framför lod kan man göra halvhalter. Hästen blir framför allt tung i handen och sänker ryggen.

Övergångar mellan skritten och traven - akta dig för tvära avbrott.

Intensiva övergångar med mellan 5-8 steg skritt och trav om vart annat är super för att både aktivera bakbenen och hjärnan. Men lägg inte in för många skritt steg i övergångarna för då tappar man hela poängen med det hela.

Avbrotten får inte bli för tvära men ska endå ske ganska omgående och igångsättningarna ska ske mer eller mindre direkt. Om hästen tar upp huvudet vid övergångarna sänker den ryggen, krama tygeln lätt och driv i avsaktningen för att inte tappa formen. Glöm inte att ytter är samlande och inner ställande, samla ihop i övergången.

Skänkelvikningar - rumpan får inte gå före.
Otroligt användbar och lösgörande. Brukar personligen göra väldigt mycket skänkelvikningar och är helt klart min absolut bästa sidvärtsrörelse efter som att den går att variera otroligt i svårighetsgrad och går att utföra med vilken häst som så länge den förstår sig på flytta för tryck. Viktigt är dock att hästen ska vara rak i bålen, inte förböja sig och flytta med framdelen före bakdelen.

Om man ställer för mycket kommer hästen att förböja sig och inte arbeta rätt genom kroppen. Ta en förhållning på ytter tygel och räta upp hästen.

Bakbenen går före eller släpar. Man får inte glömma att i början av förflyttningen när man vänder in på den förväntade linjen så ska hästens bog vara på linjen innan förflyttningen påbörjas. Släpar bakbenen? Mer stöd på yttertygel för att fånga upp ytterbog från att falla ut.

Öppna - väldigt bra för att vara "säker" på att hästen är lösgjord genom hela kroppen.

Efter som att rörelsen kräver att hästen sätter under sitt inre bakben för att rörelsen ska genomföras korrekt är det här en jätte bra övning. Idealisk böjning på hästen är 30 grader, rörelsen går till så att den går på tre spår och inner fram ska korsa ytter fram medans inner bak placeras framför ytterbak.

Akta dig för att ställa för mycket i nacken, ytterbogen kommer då att falla ut istället för att böja sig runt din skänkel. Fånga upp på yttertygel.

Med för lite vinkel i öppnan kommer hästen inte att sätta under inner bak tillräckligt och kommer inte engagera sina bakben.

Med för mycket vinkel trampar hästen på fyra spår och då blir det en skänkelvikning istället för en öppna.

Halvhalter - glöm inte bort sätet.

Ska vara ett samspel mellan säte, skänkel och hand och ska höja hästens uppmärksamhet inför en rörelse eller övergång.

Ökningar och minskningar - viktigt att behålla kontakten till bettet även fast att hästen länger eller kortar steget.
Skillnaden från arbetstempo till den faktiska ökningen/minskningen behöver inte vara stor, anpassa efter hästens styrka och förmåga så kommer den göra ökningen/minskningen ärligare med bättre bärighet och det är de viktiga.

Om hästen rusar och ökar tempot, samla upp på yttertygel. Tappar den balansen har du begärt för mycket.

20 tusen år gammal bild på en lam sidvärts ;)




Postat av: Felicia

Bra övningar, håller också på mycket med unghästar och ponnyer:)



Kika in till oss och tyck till om ridsportförbundets jubileumsbild:)

2011-12-01 @ 13:36:02
URL: http://asslatjejerna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: