Angående dressyr är en blodsport.

Man håller nu alltså på att utreder om man ska lätta på regeln angående blod i skummet. Man blir utesluten om blod förekommer i hästens mun under tävling alltså och i lagklasser i till exempek VM, OS etc. förlorar laget sin chans att vinna. Men nu håller man alltså på och utreder i FEI (internationella ridsportsförbundet) om man ska lätta på denna regel och låta veterinär bedömma om ekipaget kan fortsätta sin ritt eller inte.

Alla utom FEI vill ha hårdare regler
Kyra Kyrklund

Den nya lättare regeln ska tydligen bara gälla på toppmästerskap, frågan är vad det ger för signaler? Som K K även säger så ska det inte vara blod någonstans.

Och mycket sant med det, varför skulle det vara okej att det fanns spår av blod i skummet på VM men inte på en lokal dressyrtävling hemma?

Jo visst, klart det är surt om man precis ska starta sin kür i VM och dommaren blåser av för att hästen bitit sig ytterst lite i tungan men tillräkligt för att det ska färga skummet. Men life's a bitch och så länge man själv inte vart delaktig i att hästen blöder tycker jag att man får sura lite och åka hem efter som att hästen då inte är i toppskick. Men det är svårt att sätta gränsen. Att hästen desutom tuggar/suger på bettet ger ju en risk att den också biter sig. Har man själv vart delaktig i detta så ska man absolut inte gnälla utan stå sitt kast.

Men blåtunge fenomenet - hyperflexion/rollkür var FEI inte sådär super sugna på att kliva in i debatt föränn de fick regält med påtryckning. Intressant egentligen att de är ovilliga att gå in och skriva regler om sånt som faktiskt är dåligt men gärna sätter sig och disskuterar något som i min mening är självklart.

En häst som blöder i munnen är inte på topp för dagen.

VAD TYCKER DU?



(för att komma till artikeln klicka på bilden)

Postat av: F

*Regeln gäller blod vartsomhelst på hästens kropp och utav vilken anledning som helst. Alltså inte bara i munnen/skummet.



Bra skrivet annars!

2011-11-11 @ 23:41:56
URL: http://www.hippson.se/riddagbok/frmln/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: