Sluta humanisera djuren.

Jag läser, jag hör det på radio, folk pratar om det och jag blir galen varje gång.

Jag pratar om hetsen kring "jag ska sluta äta nötkött och dricka mjölk för den svenska kon har det så himla dåligt".
Vilket är rent ut sagt bullshit. Ja klart det finns gårdar med dålig skötsel - men det finns barn som blir misshandlade av sina föräldrar med.

Det som gör mig upprör framför allt är hetsen kring följande uttalande:
"Kalven tas ifrån sin moder redan första dagen"

Jag förnekar det inte, för så är det faktiskt såvida lantbruket inte är ekologiskt (då är det lite andra regler och krav).
Men det stämmer, kalven tas ifrån inom det närmaste dygnet utav flera anledningar. Bland annat så är modersinstinkten ganska så bort avlad. Man skådar relativt ofta hur kon stångar eller på annat sätt stöter ifrån sig kalven. På köttraserna är den där emot väldigt stark men det är en anna  femma, dom får gå ihop tills naturen säger stop i princip.

Men, utöver modersinstinkens bortfall så har vi ju de korna med modersinstinkt som blir aggresiva och ska försvara kalven vilket utgör en fara för djurskötarna. OM kon skulle få möjlighet att gå med kalven så ska den ju endå mjölkas vilket medför daglig hantering och ökad skaderisk. Inte hållbart i längden om man har 400 kor som vi har på mitt jobb.

Kalven vet inget bättre och kon har inte hunnit få något starkare band till kalven på ett dygn.

"Det är så synd om kalven som måste dricka ur ett spann, ensam"

Åter igen, kalven vet inget bättre. Den är upplärd på spann med napp enda från början och självklart sitter den inte i ett hörn och tjurar över att den inte får tutta på spenen. Hos oss är kalven endast ensam i omkring en vecka innan den flyttas ihop med 6 andra kalvar och slutligen med en hel hög till. Kalven har det inte dåligt så länge man som djurskötare ser till att det är torrt i boxen.

"Mjölkkor har det som under Hitlers tid med fasta mjölktider och fodringstider"


Ja visst har man fasta mjölktider. Såvida man inte har robot så att säga efter som kon då själv väljer när den ska mjölkas (men fortfarande bara 2-3 gånger om dagen om det inte har tillstånd att gå in i roboten fler gånger) kon mår bäst av fasta tider. Och vad är fel med fasta mat tider? Jag hatar att dra kopplingar mellan människan och djur men vi har också fasta mattider (okej de flesta av oss) man itfodrar kon när maten är slut på bordet i princip.

Så snälla sluta dra paralleler mellan djur och människan. Bara för att mamma bygger upp enorma moderskänslor både under graviditeten och direkt efter betyder inte det att kon gör det. Inga studier finns på att kon änns är fullt medveten om att något växer i sin mage och att den inom en framtid ska tryckas ut genom fiffi liksom.

Men människan har en tendens till att vilja förmänsliga djur. Klä på hundarna diverse utstyrslar, kräva att kon ska få gå med sin kalv tills den utav naturens gilla gång skiljs åt (helst tillsammans hela livet) bara för att det är naturligt för människan.

Och att sen sitta och säga "jag ska sluta äta kött" - visste ni att majoriteten av svensken köper utländsktkött? Kan berätta att det inte är ett dyft bättre då Sverige har en av världens hårdaste djurskyddslagar.

Okunskap gör mig tokig.
Sagt av djurskydds inspektören på skolan:
- Jag har bara en sak att säga, ni borde strö i skrapgången efter som grisen kanske vill ligga där.

Over and out!


Postat av: Cassi ♥ I'm the sweetest bitch you'll ever meet!

Jahaa okejrå, nae inte mkt, tar de lugnt just nu, ska al sova snart, jobb imorrn :P Händer i helgen då ? :D

2011-11-24 @ 22:52:22
URL: http://www.nattstad.se/cassilicious
Postat av: Anonym

skulle du vilja att dina hästar stod uppstallade inne i en spilta 9 månader om året utan få komma ut och röra på sig? hur bra är maten vi ger till korna egentligen när de har diarré konstant? och självklart utvecklar korna modersinstinker, de gör de flesta däggdjur, precis som människan. och vadå upplärd med spann, den har väl instinker som alla andra djur? den behöver väl också få känna närhet från sin mamma som alla andra istället för att flyttas bort från henne. djuren lär sig av sina mammor och det är inte naturligt för dem att vara utan sin mamma.

det är klart att barn misshandlas osv, det gör även djur. Men det finnsn inget så uppenbart sätt att stödja det på som vi stödjer lidandet för korna när vi äter kött och dricker mjölk.



det är ett sjukt samhälle vi lever i och jag fattar intehur någon som "tycker om djur" kan välja att stödja djurplågeriet på det här sättet när det är så lätt att avstå.

2011-11-25 @ 13:06:56
Postat av: Anonym

Människor är rovdjur, vi dödar för att det är naturligt. En katt som fångar en mus leker oftast med den innan den tillslut dör, det är plågeri om något. Världen är sådan. Deal /w it.

2012-01-24 @ 12:07:55
Postat av: Lisbeth Ingvarsson

De bilder jag sett från ditt jobb visar en mönstergård, ljust, rent, mycket halm/ strö, rena djur. Alla djur har det inte så, men det är därför vi har djurskyddet. Keep up the good work!

2012-02-24 @ 15:31:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: