Yeah! I freaking out

Anonym om Sluta humanisera djuren.:
skulle du vilja att dina hästar stod uppstallade inne i en spilta 9 månader om året utan få komma ut och röra på sig? hur bra är maten vi ger till korna egentligen när de har diarré konstant? och självklart utvecklar korna modersinstinker, de gör de flesta däggdjur, precis som människan. och vadå upplärd med spann, den har väl instinker som alla andra djur? den behöver väl också få känna närhet från sin mamma som alla andra istället för att flyttas bort från henne. djuren lär sig av sina mammor och det är inte naturligt för dem att vara utan sin mamma.
det är klart att barn misshandlas osv, det gör även djur. Men det finnsn inget så uppenbart sätt att stödja det på som vi stödjer lidandet för korna när vi äter kött och dricker mjölk.

det är ett sjukt samhälle vi lever i och jag fattar intehur någon som "tycker om djur" kan välja att stödja djurplågeriet på det här sättet när det är så lätt att avstå.

Hej Anonym!
Sedan flera år tillbaka blev det förbjud mot att bygga uppbundna lagårdar till kor. Detta är även något som sakta men säkert dör ut efter som de mindre gårdarna sakta men säkert försvinner. Korna kan gå lösa året runt i lösdriften och står alltså inte i "spilta". Och ja mycket riktigt de resterande 3 månaderna (sommar) får korna möklighet att gå ut om de vill, vid dåligt väder kan jag berätta att majoriteten hellre är inne så varför kasta ut korna på vintern? Pälsen den har kan absolut inte jämföras med en köttras och är väldigt tunn och skulle absolut inte stå pall för en vinter.

Det där med diarée har allt för många fått om bakfoten. Är det NÅGON som läser detta som någonsin sätt en ko bajsa fasta korvar? Nej inte jag iallfall. Kolla på våra naturbetare, samma konsistens på bajset där. Visste du att en ko bajsar väldigt många gånger på en dag, passagen från mun till mage är därför relativt snabb till skillnad från människan, hästen etc. Grovfodret man ger till kon - ensilage är utav bra kvalité och jag skulle med nöje ge det till hästarna. Det håller ypperlig kvalité och inget foder med mögel ges. Ett bra grovfoder och fodersammansättning ger bra avkastning och friska kor och det är vad vi lever på. Ett dåligt grovfoder och dålig fodersammansättning skulle sätta bonden i konkurs.

Och nej, det är är något Du tror. Har Du någonsin sätt hur en ko försöker stånga och stöta bort sin lilla kalv? Uppenbarligen inte och då bör man inte uttala sig. Modersinstinker går att avla bort, efter som man fokuserar på annat i sitt avelsarbete. Kon var inte gjord för att mjölka upp emot 40 liter om dagen heller, men med avelsarbete så är det idag möjligt. Precis som att hästen inte var gjord för att hoppa 160 höga hinder.
Det är inte möjligt att ge kalven närhet från sin moder. Jag vet vissa som väljer att stoppa in massa kalvar till en ko som blir surugatmoder. Och visst det är en lösning, men med ett större djurantal är det inte möjligt och genomförbart i längden och det måste man förstå. Spann går alldeles ypperligt, kalven dricker bra och tycks inte lida det minsta. Behöver jag äns nämna att kon går tillbaka till vanliga rutiner efter att de separerats och romar inte efter kalven eller liknande?

Djuren lär av sin mamma, ja det är sant. Jag har dock aldrig stött på en gris eller ko som är socialt eller på annat sätt efterbliven.

Lidandet av korna, jag undrar vart lidandet är. Lidande är när ett djur far illa. Vilket inte en ko gör (ja visst undantag finns, självklart!) men utan god djurhälsa skulle ingen går kunna gå runt med vinst.

Det gör mig ledsen att du så uppenbart inte har någon koll. Och det är just det jag vill upplysa.


Postat av: Elinor

Jag tror det är svårt att se djurens behov när man inte jobbar med den dagligen. Därför tror jag sådanahär missförstånd uppkommer av "vanligt" folk. Men om man ser djuren dagligen och ser hur fint dom har det, får vara med under kalvning och kalvens uppväxt märker man snart att den inte har mycket att klaga på. Och som du skriver så lönar det sig inte att sköta djuren illa då de inte ger bra avkastning.



Jag undrar om här annonym någon gång har varit med i ett djurstall? Djur har inte samma behov som människan, lika som vi inte har samma behov som djuren..och vi bajsar inte lika heller då våra magar och kost ser helt olika ut!



Blir lite upprörd faktiskt av att höra folk som aldrig sett mig arbeta kritisera mitt arbetsätt..

2011-11-26 @ 22:50:22
URL: http://elinorstankar.blogg.se/
Postat av: Sofie

Det här med att kor inte har modersinstinkter STÄMMER! jag har med egna ögon, sett en kalv bli så illa sparkad att han blev dödligt skadad. Och kon såg till att träffa honom! Jag fick ta hand om den här kalven, dock dog han efter 2 veckor pga skadorna hans egna mor orsakade. Så visst, låt kalvarna gå med sina mödrar, så får vi se hur många som överlever

2011-11-26 @ 22:56:56
URL: http://hectorrebell.bloggplatsen.se
Postat av: Anonym

Livet som mjölkko



Så här ser en genomsnittlig svensk mjölkkos liv ut, från födsel till slakt.



• Som nyfödd tas hon ifrån sin mamma inom det första dygnet, ibland tillräckligt länge för att hennes mamma ska hinna slicka henne torr och att hon får dia sin första mjölk från ett varmt juver.



• De första 2-8 veckorna lever hon ensam i en box som inte är större än att hon precis kan vända sig om. Där serveras mjölken ett par gånger om dagen i hink, eller i vissa fall ur konstgjord spene.



• Därefter lever hon tillsammans med andra kalvar i något större boxar, men hon får inte gå ut, även om det är sommar, förrän hon är ett halvår gammal.



• 15 månader gammal insemineras hon för första gången med sperma som köpts in från en avelsstation.



• 9 månader senare föder hon sin första kalv, som genast tas ifrån henne.



• De följande 10 månaderna mjölkas hon två till tre gånger dagligen, antingen genom att mjölkmaskinen fästs vid hennes juver där hon står fastbunden i sitt bås, eller genom att hon leds iväg till en mjölkningsplats, eller om hon bor i något av de mer moderna stallen, genom att hon på egen hand söker upp mjölkningsroboten.



• Två till tre månader efter att första kalven föddes insemineras hon igen, och bär alltså på sin andra kalv samtidigt som hon mjölkas.



• De sista 2 månaderna innan nästa kalvning slutar hon mjölkas, man säger att hon går i sin.



På det här sättet fortsätter det, så länge kon är någorlunda frisk och ger tillräckligt mycket mjölk och har tillräckligt låga veterinärkostnader för att vara lönsam. I genomsnitt föder varje ko tre kalvar, sedan skickas hon till slakt. Hon är då inte mer än fem år gammal, och hade kunnat leva i kanske 15 år till med rätt förutsättningar. Den vanligaste orsaken till att en ko skickas till slakt är att hon inte blir dräktig trots upprepade försök. En annan vanlig orsak är att hon har problem med juvret. Juverinflammation drabbar ungefär var tredje ko (2). Det ger bakterier i mjölken, är ofta smärtsamt och drabbar framför allt högproducerande kor.



Avlade till mjölkmaskiner

De kor som hålls för mjölkproduktion i Sverige tillhör oftast en av två raser: Svensk Holstein som är svartvit (tidigare Svensk låglandsboskap, SLB) och Svensk röd och vit boskap (SRB). Holstein kom till Sverige via importerad sperma, framför allt ifrån USA, och har avlats hårt och ensidigt för att ge så mycket mjölk som möjligt. Även den röda kon avlas för hög mjölkproduktion, men producerar inte riktigt lika mycket som den svartvita Holstein.



Den här aveln har lett till att korna fått enormt stora juver som kan ge 40-50 liter mjölk om dagen, men många andra egenskaper har satts åt sidan. Det leder bland annat till sjukdomar och svåra kalvningar.



Hårda golv ger skador

Kor utsätts i regel för en mycket påfrestande miljö. De flesta lever största delen av sina liv, över 90 % om betesreglerna följs exakt, på hårda golv. Kor som inte går på djupströ eller ute tvingas ligga direkt på betong, eller på betong med en tunn gummimatta eller ett tunt lager spån eller halm. Kor måste ligga ner ofta och länge för att idissla, sammanlagt omkring tolv timmar om dygnet, och det gör hon oavsett hur hårt eller smutsigt underlaget är. När kon lägger sig faller hon först ner på framknäna för att sedan lägga ner bakkroppen. Tänk dig själv att falla på knä på ett hårt betonggolv, kanske 20 gånger om dagen! Det hårda och ofta smutsiga underlaget går hårt åt kornas klövar, ben och leder. En studie på nästan 5000 svenska kor visade att 72 % av dem hade sår i klövarna.(4) Hos fem procent av korna var skadorna så allvarliga att de var halta. De kor som har störst risk att få klövsulesår är också de som producerar mest mjölk, vilket tydligt visar att det inte ligger mycket sanning i det vanliga påståendet att "djuren måste må bra för att producera bra". Snarare är det så att den höga produktionen får dem att må dåligt.



Fel mat

För att få ut så mycket mjölk som det bara är möjligt ur en ko så krävs det att hon får i sig väldigt mycket energi- och proteinrik mat. En ko som bara äter hö eller gräs ger inte lika mycket mjölk som en ko som får till exempel vete, soja, havre och sockerbetor. Det energirika fodret smakar gott, men det är inte vad kor är anpassade för att äta. Kornas speciella magar behöver stora mängder grova växtfibrer för att fungera normalt. Den felaktiga kosten leder till att så gott som alla kor är konstant dåliga i magen, med kroniska flytande diarréer. En ko som är i en period av maximal mjölkproduktion gödslar omkring 100 liter om dagen.



Mjölk är kalvmat, inte människomat

Det är lätt att tänka att man inte behöver skada djur för att få mjölk, i alla fall inte på samma sätt som för att få kött eller skinn. Men även mjölkproduktionen innebär stora övergrepp mot kor, kalvar och tjurar, och deras liv slutar med en för tidig död där deras kroppar blir till kött. Kon har inget intresse av att mjölkas av människor, hennes mjölk är till för kalven på samma sätt som människomjölk är till för barn.



(ta absolut inte illa upp, det är inget riktat mot dig eller ditt arbete. Skulle bara vilja veta om denna texten stämmer och om du tycker att man kan likna en ko's liv vid detta?)

2011-11-28 @ 09:45:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: