Viktigt om tömkörning.

Vanliga fel många gör som man ska låta bli och bra saker att tänka på när man tömkör.

Lägg aldrig yttertömmen om rumpan på hästen.

Kan knappt räkna så långt som jag läst detta att folk föreslår detta för att skjutsa in rumpan på hästen. "Men man lägger bara tömmen löst om rumpan, den ska bara nudda" .
Det hjälps inte och många av er förstår säkert varför man inte ska göra det, det ger ett ryck i munnen i varje steg såklart.

Ett tygeltag ska vara som en smekning.
Efter som att tömmarna är längre, du har mer plats att röra dig, du kan stanna men inte hästen så medför det att man måste vara extra följsam och känslig i handen.

Det finns mängder av sätt att fästa tömmarna.
Men bara för att ett sätt fungerar på en häst behöver inte din häst trivas med den.

Din position.
Somliga har problemet att hästen stannar, går mot dig eller bara står och glor när du tömkör trots att du försöker styra kvar den på voltspåret eller rakt fram. Detta kan bero på att du står i fler position. Man ska stå i en drivande position precis som i longeringen. Jag brukar placera mig snett bakom hästen alternativt snett från bogen beroende på hur mycket effekt jag vill ha. Om man har fel position hamnar du i ett underläge vilket merför att du inte lika snabbt kan förflytta dig om hästen snurrar till exempel.

Hästen trampar inte in under sig - fäster om tömmarna.

Fel väg att gå, vi rider ju inte ihop hästen framifrån eller hur? Jag brukar dutta med spöt på Bengans rumpa för att han ska knipa in den. Me fokusera inte vart hästen har huvudet utan fokusera på balans och tempo istället. Vill hästen gå med huvudet lågt är det bra efter som att den automatiskt måste sätta under sig då för att inte falla på näsan.

Hästen ska inte vara rädd för pisken.
Spöt är din "skänkel" vid förflyttningar så som sidvärts, öppnor och slutor. Vet att många även använder pisken vid byten och liknande. Om hästen då är rädd för pisken så ställer det till det. Driv med rösten mestadels.

Klatcha inte med tömmarna.
Behövs det någon förklaring? Man vill ha en stilla hand vid ridningen inte en som flaxar så man bör inte vifta med tömmarna heller ;)






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: